• resmi ilanlar

Aşk acısının insan bünyesindeki ömrü 3 saat

08/05/2014 13:00

Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) yabancı konukları ağırlamaya devam ediyor. AİBÜ Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Topluluğu tarafından düzenlenen psikolojik danışma seminerine katılan Rus Psikiyatrist Dr. Ivan Kirillov, duygularımızın hayatımızdaki fonksiyonlarını anlattı.

İzzet Baysal Kültür Merkezinde ‘Duygusal Yeterlilik: Duygularımızın Hayatımızdaki Fonksiyonları ve Olumsuz Duyguların Pozitif Yorumu’ konusunda düzenlenen semineri, Dr. Ivan Kirillov ile Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tuğba Sarı verdi. Seminer boyunca sempatik tavırları ve sohbetiyle konukları sık sık güldüren Dr. Kirillov, seminerin sonunda eğlenceli bir egzersiz de yaptırdı.

Seminerin tamamında mutluluk, korku, şaşkınlık gibi 8 duygumuzu örneklerle açıklayan Dr. Kirillov, “Evrimle birlikte beyindeki ‘basal ganglia’da yeni bir mekanizma gelişti. Bu duygularımız basal ganglia bölgesinde var ve şu net şekilde biliniyor ki tüm Dünya’da insanlar nerede yaşarsa yaşasınlar, hangi kültür içinde olurlarsa olsunlar ‘basal ganglia’larında bu duyguların hepsi var. Duygularımız bu yüzden psikoloji ile ilgili değil, burada tamamen nörofizyolojik bir olgudan bahsediyoruz. Artık biliyoruz ki bu duygular her insanda doğuştan gelen, var olan senaryolar ve bu duygularımız aracılığıyla hayatla baş edebiliyoruz.” diye konuştu. 

Duygularımızın hepsinin hayatta kalabilmek için gösterdiğimiz reaksiyonlar olduğunun altını çizen Dr. Kirillov, mutluluk duygusunun oluşmasını ilginç bir nedene bağladı. ‘Basal ganglia’daki mutluluk reaksiyonunun çalışmak için oluştuğunu anlatan Kirillov, “Gerçekten öyle… Mutluluk, enerjimizi etkili şekilde kullanmamız için ihtiyacımız olan duygu. Mutluysanız daha uzun süre çalışabilirsiniz, daha iyi konsantrasyon sağlayabilirsiniz. Eğer mutluysanız çok çalışsanız da yorulduğunuzu hissetmezsiniz yani kendinizi mutlu hissettiğiniz zamanlar dinlenme değil çalışma zamanlarıdır.” ifadelerini kullandı.

Seminerde üzüntü duygusuna esprili bir şekilde yer veren Dr. Kirillov, “İhtiyaçlarınızı karşılayan bir objeyi kaybettiğiniz zaman üzülürsünüz. Örneğin erkek ya da kız arkadaşınızı kaybettiniz. Üzüntü ‘basal ganglia’da en uzun süren reaksiyondur aslında. Bu reaksiyon 3 saate kadar aktif kalır, 3 saatten fazla sürüyorsa artık duygunun kendisi yoktur, düşünceleriniz aktiftir. Üzüldüğümüzde daha çok içimize dönüp bu duyguyu olması gerektiğinden daha uzun yaşarız. Oysa aslında yeterince akıllı davranırsanız 3 saat sonra yeni bir kız ya da erkek arkadaş edinebilirsiniz.” şeklinde konuştu.

Duyguların bütün fonksiyonunun ihtiyaçlarımızı karşılamak olduğunu ifade eden Dr. Kirillov, kötü bir duygunun olmadığını ve hepimizin nörofizyolojik olarak günde yüzlerce kez bu duyguları yaşadığımızı ve bunları değiştiremeyeceğimizi de sözlerine ekledi. Seminer, duyguları daha iyi tanıyabilmek için Dr. Kirillov tarafından yaptırılan eğlenceli bir egzersizle sona erdi.    

 

 

 

 

YORUMLAR  (Toplam 1 yorum)

  • Dursun YILMAZ  (10.05.2014 04:28:34)

    İlim,insana oksijenden daha fazla gereklidir.

  • Yorum yazın!
     1250 karakter yazabilirsiniz

    Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: