• resmi ilanlar

Gölcük için kritik toplantı

22/06/2014 15:18

Tabiatın Kalbi Bolu’nun, doğa harikası Gölcük gölü ile ilgili Bolu Belediyesi’nin öncülüğünde bir toplantı gerçekleştirildi. Gölcük Misafirhanesi’nde gerçekleştirilen toplantıya, şu anda Yıldız Teknik Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan eski Bolu Orman Bölge Müdürü Ramazan Çakır başkanlık yaptı.

Toplantıda, 1992 yılında Gölcük gölünün tamamen dolarak, oksijensiz hale gelmesi ve canlı yaşamının sonra ermesi üzerine temizlendiği ve aynı sorunun günümüzde yaşanmaması için neler yapılabileceği masaya yatırıldı.

Bolu Belediyesi öncülüğünde Gölcük gölü ile ilgili bir toplantı gerçekleştirildi. Ev sahibi olarak Bolu Belediye Başkan Vekili Hüseyin İka’nın yer aldığı ve eski Bolu Orman Bölge Müdürü Ramazan Çakır’ın başkanlık yaptığı toplantıya, Bolu Belediye Meclis Üyesi Basri Gökdemir, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan ve Milli Parklar’dan uzmanlar ile AİBÜ’den Profesörler katıldı.

Gölcük Misafirhanesi’nde gerçekleşen toplantıda konuşan Bolu Belediye Başkan Vekili Hüseyin İka,    

“Bolu Belediyesi el attıktan sonra bakıyorum Gölcük Orman Bakanlığımız tarafından çok önemli bir yer haline gelmiş ve onlarında dikkati çeken bir alan olmuş. Demek ki biz burada doğru faaliyetler yapmışız ve bunun kıymetini de Ankara anlamış. Bundan sonra da Gölcük’te daha doğru ve güzel çalışmalar yapacağız ama bunları ortak yapmak istiyoruz. Bu görüşmelerimizin ve toplantılarımızın da asıl amacı budur. Gölcük Belediye mücavir alan içerisinde değildir. Gölcük’ün eski durumundan duyduğumuz rahatsızlıktan ve Bolu’nun negatif bir reklamının olmasından dolayı belediye olarak burasının tahsisini istedik ve bu sorumluluğu üzerimize aldık. Aynı şeyi şimdi Abant yolu için yapıyoruz. Konumuz şu anda Abant değil ama Abant yolundaki yapılaşmalardan buradaki hiç kimse memnun değil bunu biliyoruz” dedi.

“Bu toplantıları yarın Yedigöller ve Abant için yapmak zorunda kalabiliriz”

Konuşmasının devamında Bolu Belediyesi’nin doğanın korunması ile ilgili yaptığı bütün çalışmaların ortada olduğunu belirten İka;

“92 Yılında temizliği yapılmış bir gölden bu güne 22 yıl geçmiş. Biz belediye olarak göl temizliğinden anlamayız. Milli Parklar gölün temizlenmesi konusundaki sıklığın ne olduğunu çoktan planlamış olması lazım. Çünkü bu konular sizlerin uzmanlık konularınız. Bunları bugün Gölcük için konuşuyoruz fakat yarın Abant için, Yedigöller için bu toplantıları yapmak zorunda kalacağız. Hizmet ve insana yaklaşım açısından, doğanın korunması açısından belediyemizin burada yaptıkları ortadadır. Yedigöller’e gittiğinizde etrafın çöpten geçilmediğini göreceksiniz. Burada yerin üzerinde bir tane çöp göremezsiniz” dedi.

“Göl her geçen gün doluyor”

Toplantıda, Gölcük gölünün önlem alınmazsa her geçen gün dolarak oksijensiz kalacağını ve canlı yaşayamaz hale geleceğini belirten AİBÜ Biyoloji Bölümü Prof. Dr. Muzaffer Dügel ise;

“Biliyorsunuz bütün göller aynı insan gibi doğar, gelişirler ve ölürler. Dünyada tek bir insan dahi olmasa bu böyledir ve sonunda karasal ekosisteme dönüşecektir. Bu bir süreçtir ve dolayısıyla bunu engelleyemezsiniz. İnsanlar bu süreci sadece biraz hızlandırabilir. Her ne kadar doğal olmamış olsa da bu göl sonuçta doğanın bir parçası haline gelmiş ve dolacaktır. Bugünkü toplantımızın en önemli sebeplerinden birisi de gölün temizlenip temizlenmemesi. Göl her geçen gün doluyor. İçindeki bitkiler ve kalıntılarının geliştirdiği göl içerisindeki tabakayla gölün tabanında oksijensiz bir alan oluşuyor ve gittikçe de yükselen bir tortu oluşuyor. Yedigöller’de bu artık bitmiş bir durumda” diye konuştu.

Toplantının başkanlığını yapan Eski Bolu Orman Bölge Müdürü Ramazan Çakır, bu işi bitirirken bir eylem planı oluşturacaklarını, ileriye dönük en az 10 yıllık bir eylem planı yapılması hususunda toplantıda bulunan uzman uzmanlardan ve hocalardan istifade edeceklerini belirtti. Çakır konuşmasının devamında toplantıya katılmasını özellikle istediği, Gölcük’ün yapımında yer alan emekli Orman Bölge Şefi Kayhan Öz’e sözü vererek Gölcük’ün ilk gününden bu gününe geçirdiği gelişmeleri dinledi.

“1992’de göldeki balıklar birden ölmeye başlayınca…”

Emekli Orman Bölge Şefi Kayhan Öz; Gölcük gölünün ilk yapıldığı günden bu güne kadar bilinmeyenlerini anlattığı konuşmasına şu ifadelere yer verdi:

“Ben 1964 yılında Bolu’da orman teknikeri olarak mezun olduktan sonra Bolu’da Kökez bölgesinde göreve başladım. Gölcük ilk yapıldıktan sonra gelen giden çoğaldıktan sonra burada birçok ihtiyaçlar doğmaya başladı. İhtiyaçlar doğdukça bunların karşılanmasının çareleri arandı. İlk defa 1974 yılında karşılıklı gördüğünüz tuvaletler yapıldı. Daha sonra yine gelen gidenin ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla girişteki kır gazinosunun temelleri atıldı ve 1989 yılında işletmeye açıldı. Burası eskiden kısık ağaçlıklı bir bataklıktı. Şu anda bulunduğumuz Gölcük’ün simge binası 1959 yılında yapıldı. Bu bina yapıldıktan sonra zamanın Tarım Bakanı buradan geçerken bu binayı ona gösteriyorlar ve o da burada bir göl yapılması talimatı veriyor. Daha sonra 1992 yılında bu gölde balıklar birden bire ölmeye başladı. Gölün tamamen dolduğunu ve oksijensiz kaldığını söylediler ve acilen temizlenmesi gerektiğini söylediler. Sonra göl tamamen boşaltıldı ve içerisine çakıl dökülerek, iş makinaları girdi ve göl zeminini temizledi”

“Gerekirse tüm gücümüzle Gölcük’e girer ve temizleriz”

Toplantının devamında konuşan Bolu Belediyesi Meclis Üyesi Basri Gökdemir ise; Gölcük’ün Bolu Belediyesi’ne tahsis edilmeden önceki durumu ile şu anki durumu arasında çok büyük farklar olduğunu belirterek;

“Gölcük’ün 2 yıl öncesi ile şu anki hali arasında çok ciddi farklar vardır. En büyük farklardan bir tanesi ise, 2 yıl önce Gölcük’ün Milli Parklar sınırının 46 hektardan 150 hektara çıkartılmasında Bolu Belediyesi öncülük yapmıştır. Ama maalesef bazı kesimler tarafından belediyemiz, Gölcük’ü katlettiği noktasında spekülasyonlar ile yıpratılmaya çalışılıyor. Az önce uzman arkadaşlarımız gölün temizlenmesi ile ilgili 1 milyonluk bir yatırımın yapılmasından bahsettiler. Bolu Belediyesi 2 yıl içerisinde Gölcük’e 5 milyon lira yatırım yaparak peyzaj ve çevre düzenlemesi çalışmaları yapmıştır. Bolu Belediyesinin Gölcük’ü sahiplenmesinden öncesi ve sonrası arasında Gölcük’te çok ciddi farklılıklar vardır. Şu anda gördüğümüz Gölcük, Milli Parklar’ın bıraktığı Gölcük değildir bunu hepimiz görebiliriz. Gölcük’e insanlar gölün asıl kaynak değeri olan gölü görmek için geliyor. Göletin temizlenmesi konusunda biz belediye olarak siz ne diyorsanız harfiyen yapmaya hazırız. Araç mı? Ekskavatör mü? Para mı? İnsan gücü mü? Biz bütün bunlarla buraya girelim diyoruz. Ama maalesef 2 yıldır Milli Parkların gölün temizlenmesi ile ilgili hiçbir girişimi yok. En son burada bu toplantıya geldik ve inşallah buradan bir sonuç çıkarır da gölün tamamen temizlenmesini sağlayabiliriz” dedi.

 

Toplantının sonunda katılımcılara, kendi bölge müdürlüğü döneminde gölün temizliği ile ilgili bir sunum yapan Eski Bolu Orman Bölge Müdürü Ramazan Çakır, sunumdan sonra bir eylem planı ortaya çıkartılmasını sağlayarak bir daha ki toplantıya kadar yapılacaklar belirlendi.

YORUMLAR  (Toplam 1 yorum)

  • özgür sarıkaya  (24.06.2014 11:52:36)

    birde şu gölköy için toplanın ayagımızın dibi restaurantlar piknik alanları sosyal faalıyet yerleri düğün sünnet eğlence mekanları yapın üniversiteye yakın birde...

  • Yorum yazın!
     1250 karakter yazabilirsiniz

    Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: