• resmi ilanlar

AİBÜ öğretim üyesinden ilginç buluş

14/07/2014 14:00

AİBÜ'de görevli Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Hakkı Akyoloğlu, geliştirdiği "Yaylı Müzik Aletleri Yapımında Boraksın Kullanımı" Projesiyle bordan elde edilen asit boraksı kullanarak müzik aletlerinde ses ve kaliteyi arttırıyor. Akyoloğlu, "Boraksın çok değişik ısı ve miktarlarda kullanılmasıyla ilgili deneyler yaptık. Elde edilen sonuçta ahşaptan yapılan müzik aletlerinin ses kalitesinin boraks kullanılarak arttığını gözlemledik" dedi.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Hakkı Akyoloğlu, özel tutkal geliştirerek yüzeyini boraksla kapladığı enstrümanların ses kalitesini arttırdı.

Akyoloğlu, 5 yıl önce katıldığı organizasyonda Ulusal Bor Araştırma Enstitüsünün yönetim kurulu üyelerinden borun kullanım alanıyla ilgili bilgi aldığını belirterek, bunun kullanım çeşitliliğini öğrenince şaşkınlık yaşadığını söyledi.

"Bor madenini müzik aletlerinde de kullanabilir miyiz?' diye düşünerek bununla ilgili proje geliştirdiğini anlatan Akyoloğlu, hazırladığı projenin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca değerlendirildiğini kaydetti.

Akyoloğlu, bordan elde edilen asit boraksın müzik aletlerinde ses ve kaliteyi artırmasını öğrenmek için "Yaylı Müzik Aletleri Yapımında Boraksın Kullanımı" Projesini hazırladıklarını dile getirerek, boraksın çok değişik ısı ve miktarlarda kullanılmasıyla ilgili deneyler yaptığını ifade etti.

Elde edilen sonuçta ahşaptan yapılan müzik aletlerinin ses kalitesinin boraks kullanılarak arttığını gözlemlediklerine dikkati çeken Akyoloğlu, "Makinelerin yaptığı müzik aletlerine mutlaka insan eli değmesi gerekiyor. Biz de bundan yola çıkarak, boraksın sadece emprenye (ahşabın bünyesine farklı yöntemlerle çeşitli kimyasal maddeleri emdirme işlemi) olarak kullanılması değil, tuşelerde de aşınmayı engellediğini fark ettim. Bunu bölümde okuyan öğrencilerimin enstrümanlarında da denedim ve çok güzel verim elde ettim" diye konuştu.

"KEMANI BORAKSLA KAPLADI"

Akyoloğlu, piyasadan 150 liraya aldığı kemanı boraksla emprenye işleminden geçirdiğini belirterek, müzik aletinin artık çok daha kaliteli ses verdiğini dile getirdi.

Yaptığı işlemle kemanın fiyatının 2 bin liraya yükseldiğine dikkati çeken Akyoloğlu, şunları kaydetti:

 

"Sadece bununla ilgili değil. Kemanın iç yüzeylerini çok farklı su zımparalarıyla temizledim. Bu işlemin ardından kemanın üzerinde yüzde 1 emprenye kullandım. Bunun yanında müzik aletinin parçalarını tamamen elden geçirdim. Orjinal ve profesyonel kemanlara eş değer hale getirdim. Kemanların özellikle tuşelerinde aşınma meydana geliyor. Bu aşınmayı da önlemek için tuşenin üzerine de borik asitle birkaç farklı bileşeni kullanarak emprenye yaptım. Bu sayede ses çok temiz hale geldi. Yüzey ne kadar temiz olursa o kadar güzel ses elde diliyor. Bu işlemi diğer müzik aletlerinde de uyguladığım oldu."

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: