• resmi ilanlar

Köylü kadınlar Osmanlı mutfağının eşsiz lezzetlerini üretiyor

10/08/2014 17:00

Göynük ilçesinde yaşayan köy sakini kadınlar, Osmanlı mutfağında hamur işlerinde kullanılan keş sosu üreterek aile ekonomisine katkı sağlıyor.

Belediye Başkanı Kemal Kazan, ilçeyi son yıllarda her yönüyle tanıtmaya özen gösterdiklerini belirterek, Göynük'ün Osmanlı kültürünü yaşatan canlı tarih konumunda olduğunu söyledi.

"İlçenin her mahallesinde, sokağında ve caddesinde Osmanlı kültürüyle karşılaşmak mümkün" diyen Kazan, "Bu kültürün yaşatılması için elimizden geleni yapıyoruz. Tarihi değerlerimiz konakların birçoğunun restorasyonunu gerçekleştirdik ve gerçekleştirmeye devam ediyoruz" şeklinde konuştu.

İlçenin yemek kültürü ile de ön planda olduğuna dikkati çeken Kazan, "Bu bölgeye ait birçok yöresel yemeğimiz var. Bu yemeklerimiz ilçemize gelen misafirlerimize ve özel günlerde davetlilere servis ediliyor. Ayrıca köylerimizde özel keşler hazırlanıyor. Bu keşler hamur işlerinde sos olarak yoğun ilgi görüyor. Köylülerimiz tarafından hazırlanan keşler birçok bölgeye gönderiliyor. Keş konusunda talebin karşılanmasında zaman zaman zor anlar yaşanıyor. Köylerimizde Osmanlı kültüründen gelen ve üretilen keşler sayesinde ilçemizin yemek kültürü tanıtılıyor" ifadesini kullandı.

Örencik köyü Seki Mahallesi sakinlerinden Esma Sağıt da köyde yaşayan diğer kadınlar gibi yıllardır keş sosu yaparak aile ekonomisine katkı sağladığını kaydetti.

Sağıt, keş sosu için elde edilen sütün çok önemli olduğunu anlatarak, "Yaylalarda otlayan, kekik yiyerek süte lezzet katan otlardan beslenen hayvanların sağımıyla elde edilen süt, kaynatılarak yoğurt yapılıyor. Daha sonra yoğurt, yayığa atılıp su ilavesiyle çalkalanarak, tereyağı çıkması sağlanıyor. Ardından alttaki ayran torbaya koyularak, üzerine tuz ekleniyor ve ayran süzmeye başlıyor. Leğende yoğurt katılaşır, yoğurulup gramajına göre bölünür, ovalanır, daha sonra elle üçgen şekli verilir. 10 kilogram sütten bir kilogram tereyağ ve iki kilogram keş elde ediyoruz" bilgisini paylaştı.

 

Elde edilen ürünün kurutulduktan sonra ilçe merkezinde satıldığını aktaran Sağıt, "Yaptığımız keşleri 15 ila 20 liradan satıyoruz. Bu keşler tüm hamur işlerinde özel sos olarak kullanılmakta. Genel olarak mantı ve makarnalarda tercih ediliyor. Yaptığımız keşler sayesinde hem ev ekonomisine hem de ilçenin yemek kültürüne katkı sağlıyoruz" diye konuştu.

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: