• resmi ilanlar

Aman dikkat! Kulağınıza deniz suyu kaçmasın

26/08/2014 00:00

...

Tatil güzel, deniz güzel… Ancak temiz olmayan deniz suyunun sağlığa ne denli zararlı olduğunu hiç düşündünüz mü? Özel Çağsu Hastanesi KBB Uzmanı Opr. Dr. Abuzer Kaylan hijyen şartlarına uygun olmayan deniz ve havuz suyunun kulaklarda iltihaba neden olabileceğini söyledi.

Özel Çağsu Hastanesi KBB Uzmanı Operatör Dr. Abuzer Kaylan, eczanelerde satılan ve özellikle çocukların burunlarını yıkamada kullanılan suyun denizden elde edildiğini söyleyerek, deniz suyunun tedavi edici özelliğinden bahsetti. Ancak kirli deniz ve havuz suyunun kulağında delik ve iltihabı olanlarda ciddi sorunlar oluşturabileceğini belirten Kaylan uyarılarda bulundu. Kaylan şöyle konuştu:

KİMLER DİKKATLİ OLMALI?

“Deniz mevsimi malum. İnsanlar yoğun sıcaklarda denize gidiyor. Deniz, serinlemek için tatilde güzel. Fakat bazı durumlara da dikkat etmek gerekiyor. Kulakta herhangi bir enfeksiyon ya da zarda delik varsa sudan sakınmak gerekiyor. Deniz sağlığa zararlı değil ancak hijyenik ve temiz olmadığı zaman burundan, genzimize kaçtığında bademcik ya da sinüzit gibi etkilere sebep olabilir. Kulakta delik varsa su kaçmasına bağlı olarak orta kulak iltihabı meydana gelebilir. O yüzden ne yapmak gerekiyor. Öncelikle temiz ortamda deniz ya da havuza girmek gerekiyor. Kulağımızda herhangi bir sorun varsa iltihap varsa önlem almak gerekiyor”

Denize ve havuza girmeden önce bazı aparatlar kullanarak önlem alınması gerektiğini söyleyen Kaylan, böylece kulağın zararlı etkilerden korunabileceğini ifade etti.

“DENİZ SUYU SİNÜSLERİ ÇÖZÜYOR”

“Önlem olarak sudan koruyacak kulak tıkacı gibi aparatlar kullanmak gerekiyor. Herhangi bir nemlendiriciyi pamuğa hafif bulaştırarak kulağa konabilir. Deniz suyu sağlık için iyi bir tedavi yöntemi ve etkili bir ilaç diyebilirim. Eczaneden alınan çocukların burnunu yıkadığımız su denizden elde ediliyor. Deniz suyu temizse küçük çocukların erişkinlerin denize girmesini tavsiye ediyoruz. Deniz suyunda bulunan mineraller ve mikroorganizmalar çocukların genzini temizliyor. Sümüğü, iltihabı çözüyor. Erişkinlerde de yeterince burunlarını deniz suyu ile yıkayabiliyorlarsa sinüslerin de temizlendiği görülüyor. Tabi ki bu dediğimiz şeyler rüzgarlı havada olmayacak ve temiz suda olacak”

Denizde basınca maruz kalmanın nasıl etkiler gösterebileceğini ise Kaylan şöyle anlattı:

SU BASINCI KULAĞA ZARARLI MI?

“Dalmayla ilgili konularda burunda kemik, iltihabi bir durum yoksa dalma esnasında problem olmaz. Çünkü o esnada genizle kulak arasındaki bir takım kanallar orta kulaktaki havayı dengelediği için problem olmuyor. Ama burunda bir kemik varsa, alerjik bir problem varsa dalma esnasında basınç oluşacağı için geçici baş dönmeleri, orta kulaktaki sıvı birikimi, kulak zarında yırtılma olabilir. O yüzden muhakkak dalmadan önce eğer profesyonel bu işi yapıyorsak bir kulak burun boğaz uzmanına görünüp sağlıklı olunduğumuzun teyit edilmesi gerekiyor. Aksi takdirde dalma esnasında o negatif basınca dair su altında baş dönmesi daha önemli sorunlara neden olabilir”

Peki; kulağa su kaçarsa ne olur? İşte uzmanın uyarıları…

KULAĞA SU KAÇARSA…

 

“Tatil bittiğinde dış kulak yolunun iltihabından dolayı gelenler oluyor. Kulak kanalı direk kemiğe baskı yaptığı için şiddetli ağrı meydana geliyor. Kulaktaki o iltihabın çözülmesi için uzman bir hekimden etkili antibiyotik ve damla tedavi almak gerekiyor”

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: