• resmi ilanlar

Kendilerine iş kapısı açıyorlar

05/09/2014 14:00

Bolu İzzet Baysal Halk Eğitim ve Akşam Sanat Okulunda suntaya çaktıkları çivileri telle sararak tabloya dönüştürmeyi öğrenen kursiyerler, el emeği ürünleri 750 liradan başlayan fiyatlarla satıyor.

Bolu İzzet Baysal Halk Eğitim ve Akşam Sanat Okulunca açılan filografi kursuna katılan kursiyerler, suntaya çaktıkları çivileri telle sarıp tabloya dönüştürmeyi öğrenerek, aile bütçelerine katkı sağlıyor.

Halk Eğitim Merkezinde görevli filografi öğretmeni Mustafa Baştan, 4 yıl önce İstanbul'da yaşayan filografi ustası sayesinde bu sanatla tanıştığını söyledi.

"7 yıl kurumsal şirkette yöneticilik yaptım" diyen Baştan, "Bu işe sevdalandıktan sonra bütün işleri bıraktım. Filografi, Ortadoğu'da doğmuş ve Batı'ya gelmiş. Günümüze kadar ulaşmış. Son 15 yıldır da Türkiye'de aktif uygulanan ama pek bilinen bir sanat değil" şeklinde konuştu.

Filografi sanatının eskiden cezaevlerinde hüküm giymiş mahkumlara öğretildiğine dikkati çeken Baştan, "Bu sanat, orada öğrenenlerin dışarı çıkma şansı olmadığı için onlarla ölmüş. 12 yıl önce Türkiye'nin birçok il ve ilçesinde bu sanatı öğretmeye başladık. Batı Karadeniz'de ise Bartın'dan sonra Bolu'da filografi sanatını son 2 senedir aktif olarak öğretiyoruz" ifadesini kullandı.

Baştan, sunta, kumaş, çivi ve tel kullanarak yaptıkları eserlerin zahmetli emek sonucunda ortaya çıktığını kaydederek, şunları dile getirdi:

"Resmin durumuna göre eserin zorluğu ve bitiş süresi değişiyor. 14 günde biten eserlerimiz de var, bir günde tamamlanan eserlerimiz de. Kumaşımızı tahtanın üzerine geçirdikten sonra filografi yapacağımız resmi tabloya yapıştırıyoruz. Sonra hatlarına çivi çakıyoruz. Ardından çivilerin paslanmaması için boyama işlemi yapıyoruz. Resmin durumuna göre, filografinin 18 farklı örgü tekniğini uygulayarak eserimizi oluşturuyoruz.

Bu zahmetli iş sonucunda metrelerce tel ve yüzlerce çivi kullanarak oluşturduğumuz tablolar yüksek fiyatlara alıcı buluyor. 45'e 30 altın oran ölçüsünde yaptığımız Türk bayrağında 550 çivi ve bin 500 metre tel kullandık. 'Allah' lafzını işlediğimiz 40'a 60 ölçüsünde resmi ise 4 gün harcayarak yaptım. Bu eserde de 2 bin çivi ve 5 bin metre tel kullandık."

Baştan, ortaya çıkarılan eserlerin 750 liradan satışa sunulduğuna işaret ederek, kursiyerlerin öğrendikleri teknikle aile bütçesine katkı sağladıklarını söyledi.

 

"Öyle tablolar var ki 5, 10 hatta 15 bin liraya alıcı buluyor"

Bolu İzzet Baysal Halk Eğitim ve Akşam Sanat Okulu Müdürü Mehmet Bayır da her yıl yüzlerce kurs açtıklarını belirterek, filografi kursunu farklılık yaratmak, kursiyerlerin ilgisini çekmek amacıyla açtıklarını anlattı.

Filografi sanatını çiviyle telin dansı olarak tanımlayan Bayır, "Filografi, muhteşem bir sanat. Desenlerde metrelerce telle yüzlerce çivi kullanılıyor. En ufak bir desende bile yaklaşık bin-bin 500 çivi, bin 500-2 bin metre tel gidiyor. İşin güzel tarafı buna uzaktan baktığınızda bu malzemeleri göremiyorsunuz. Bu kadar çivinin kullanıldığını hayalimiz bile almıyor" diye konuştu.

Bayır, kursiyerlerin desenleri ortaya çıkarmaya başladıktan sonra aile bütçelerine de katkıda bulunacaklarını ifade ederek, "Bunlar çok değerli ve çok da taliplisi olan işler. Öyle tablolar var ki 5, 10 hatta 15 bin liraya alıcı buluyor. İnsanlar bu sanatı öğrenerek geçimini sağlayabilir, yaptıkları eserleri çok güzel ve yüksek fiyatlara satabilir" görüşünü paylaştı.

 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: