• resmi ilanlar

Ortadoğu’daki Kargaşa Kimin Eseri?

16/10/2014 15:00

Yedikıta, Osmanlı döneminde huzurun hâkim olduğu Ortadoğu’yu; savaşların, kan ve gözyaşının hüküm sürdüğü bölgeye dönüştüren aktörlerin kimler olduğunu, yetişme tarzları, faaliyetleri ve hedeflerini anlatan dikkat çekici bir yazı yayınladı.

,Yedikıta Tarih ve Kültür Dergisi ağustos sayısında Ortadoğu’da yüz yıldır süren kargaşanın kanlı tarihini kapak konusu yaptı. Tarihçi Yazar Dr. Ahmet Uçar’ın kaleme aldığı “Ortadoğu’daki Kargaşa Kimin Eseri?” başlıklı makalede önemli bilgilere yer veriliyor. Sömürgeciler tarafından “Ortadoğu” olarak adlandırılan bölgenin Osmanlı’dan kopartılarak kargaşaya sürüklenmesinde İngilizlerin rolüne mercek tutulan dosyada “Hindistan ve dünyanın birçok yerindeki sömürgelerinin devamlılığını Osmanlı’nın ve Halifeliğin ortadan kalkmasına bağlıydı. Mazlum milletlerin sırtında gittikçe semiren İngiltere, Ortadoğu’da tam hâkimiyeti sağlamak için özel ajanlarla bölgeyi yönetmeye kalkmıştı. Oxford’da verilen Arapça, Türkçe ve Farsça dil eğitimi; ardından İngiliz Kraliyet Coğrafya Cemiyeti'nde verilen askerî strateji, istihbaratçılık ve haritacılık eğitimiyle yetiştirilen ajanlar bölgede basılmamış toprak parçası bırakmamıştı…” deniliyor.

Sultan İkinci Abdülhamid’in hilafet ve İslam birliği politikası İngilizleri çok tedirgin ettiğini, bu yüzden, Arapları Osmanlı’dan ayırabilmek için planlar yapıldığı kaydedilen makalede, İngiliz askeri istihbaratının Osmanlı ülkesinde yüzlerce ajan ve yerli işbirlikçi kullandığı belirtiliyor. Mark Sykes, Aubrey Herbert, William H. Irvine Shakespear, Gerard Evelyn Leachman, Gertrude Bell ve Thomas Edward Lawrence gibi meşhur ajanlar hakkında da çarpıcı bilgiler verilirken Sultan İkinci Abdülhamid Han'ın ajan ve misyonerlere karşı aldığı önlemlere de değiniliyor.

Yedikıta’nın kapak dosyasında ayrıca, İkinci Meşrutiyet öncesi ve sonrasında İngiliz Hayranı Jön Türklerin özellikle de Servet-i Fünun dergisini çıkaran Tevfik Fikret, Mehmed Rauf, Hüseyin Kazım Kadri, Süleyman Nasib ve Ahmet Hikmet Müftüoğlu gibi kadronun utanç dolu faaliyetleri konu ediliyor.

Öte yandan, Tarihçi Yazar Veysel Sekmen ise “Irak Sınırını Çizen Kadın Getrude Bell” başlıklı makalesinde; arkeolog, tarihçi, yazar, şair, seyyah, dağcı ve sanat tarihçisi olarak bilinen Arap ders kitaplarında “kahraman kadın” olarak okutulan İngiliz casuslardan Gertrude Bell’in sıradışı faaliyetlerini inceleme altına alıyor.

Yedikıta Dergisi’nde Bu Ay

Yedikıta dergisinde bu ay; Ertuğrul Özbilen’in “Gazlı İçeceklere Osmanlı Tepkisi”, Kasım Hızlı’nın “Kitapların Piri Ali Emiri Efendi”, Yard. Doç. Dr. Raşit Gündoğdu’nun “Kırım Hanları Tekirdağ’da Yatıyor”, Ömer Faruk Yılmaz’ın “Orhan Gazi’nin Annesi: Mâl Hatun”, Mehmet Tütüncü’nün “İki Şehit Barbaros Oruç ve İshak Reis”, Yasin Özkan’ın “Maden Ocakları Müfettişlerce Denetlenmeli”, Mehmet Yıldız’ın “Bir Devrin Mizah Ustası İncili Çavuş”, başlığıyla sunulan ve ilgiyle okunacak yazılar arasında yer alıyor.

“Tecrübe Konuşuyor” röportaj dizisinde ise tarih ve kültür sahasında ciddi araştırmaları bulunan Prof. Dr. Mehmet İpşirli’nin açıklamaları “Ana Kaynaklarımızı Neşretmeden Ciddi Araştırmalar Yapamayız” başlığıyla sunuluyor.

 

Yedikıta dergisi, ağustos sayısı ile birlikte İslam Bilim ve Teknolojisi serisinin 7.si olan “İbn-i Sînâ” kitapçığını okuyucularına hediye ediyor.  

Doğru bilgi doğru kaynaktan alınır

YEDİKITA TARİH ve KÜLTÜR DERGİSİ

http://www.yedikita.com.tr/

 

İrtibat No:0545 625 95 30

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: