• resmi ilanlar

Dünyayı Besle, Yeryüzünü Önemse ki Yarınların Olsun

21/10/2014 14:00

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) kuruluş yılı olan 16 Ekim, Dünyada ve ülkemizde Dünya Gıda Günü olarak kutlanıyor. Dünya Gıda Günü'nün 2014 ana teması ‘Aile Çiftçiliği: Dünyayı besle, yeryüzünü önemse’ olarak belirlendi. Dünya genelindeki 570 milyon çiftliğin 500 milyonu aileler tarafından işletiliyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Küresel bazda her geçen yıl artan nüfusa paralel olarak gelişen açlık tehlikesi gıdayı Birleşmiş Milletlerin kalkınma hedefleri arasında ilk sıraya yerleştirmiştir. Aile çiftçileri sektörel olarak, dünyanın en büyük işveren grubunu oluşturmakla beraber gıdanın yüzde 80'ini değer olarak üretmektedir. Buna rağmen çoğu aile çiftçisi, özellikle geçimini aile çiftçiliğinden sağlayanların yüzde 70'i, dünyanın gıda güvenliğinden yoksun nüfusunun yoğun olduğu kırsal bölgelerde yaşamaktadır. 2014 Aile Çiftçiliği Yılı aile çiftçiliğinin öneminin kavranması için iyi bir fırsattır.

 

Bu nedenle Bolu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüzde Aile Çiftçiliği Yılı fırsatını en iyi şekilde değerlendirmek ve farkındalığı arttırmak adına Dünya Gıda Gününü oldukça yoğun, etkili ve şenlik havasında geçen bir programla kutladı. Vali Ahmet ZAHTEROĞULLARI, tarımdan sorumlu vali yardımcısı Ayhan KARTLI, Milli Eğitimden sorumlu vali yardımcısı Ömer ERU, Belediye Başkanı Alaaddin YILMAZ, İl Milli Eğitim Müdürü İbrahim ÇAVUŞOĞLU, İl Müdürümüz İsmail TAŞ, Müdürlüğümüz çalışanları, Kamu Kurum-kuruluş temsilcileri, Bolu Birlik ve Dernek temsilcileri, ilköğretim öğrencileri ve halkımızın yoğun katılımıyla gerçekleşti.

 

İl Müdürümüz İsmail TAŞ’ın günün anlam ve önemini belirten konuşmasıyla başladı. Taş konuşmasında;

 

-Çok fazla gıda üretilemediği ve yaklaşık 850 milyon kişinin, kronik açlık ve yetersiz beslenmeyle karşı karşıya olduğu, her sekiz kişiden birinin her gece yatağa aç girdiği bir zamanda gıdanın önemi ve üretilen gıdanın %80’nini kırsal alandaki aile çiftliklerinin karşıladığını belirtti. Bu sebeple Aile Çiftliklerinin Desteklenmesi gerektiğini, gerekli teknik eğitimin verilerek üretimin arttırılması ile sabit alanda yapılan gıda üretiminin arttırılarak artan nüfusa yetecek gıdanın sağlanabileceğini belirtti. 850 milyon kişinin açlık çektiği bir dünyada gıda sarfiyatının bakanlığımız tarafından yapılan çeşitli kampanyalarla önüne geçilmeye çalışıldığını ve belirgin bir başarı kaydedildiğini önemli olanın birlikte hareket etmek olduğunu söyledi.  Dünyada birçok ülkede açlık hüküm sürerken ülkemizin gıda konusunda kendi kendine yetebilen sayılı ülkelerden biri olduğunu fakat bunun devamlılığını sağlamanın yine beraber hareket ederek özellikle kırsal alandaki aile çiftliklerimizin üretim kapasitesinin arttırılmasının önemli olduğunu belirtti. Kırsal alandaki üretimin temelini ülkemizde özellikle kadınlarımız gerçekleştirmekte bizde bu vesileyle kurumlarımızın da iş birliği ile çeşitli konularda 15-40 yaş arası kadın ve genç çiftçilerimize eğitimler düzenlemekteyiz,  dedi.  Konuşmasının sonunda yarınlarımız olan miniklerde bu konudaki düşüncelerini resimlere aktarmış ve onlardan da öğrenmemiz gerekenler var dedi ve konukları resim sergisini gezmeye davet etti.

 

Resim yarışmasında dereceye giren birinciye tam altın, ikinciye yarım altın ve üçüncüye çeyrek altın olmak üzereödülleri takdim edildi. İlköğretim dalında birinci olan Zehra ÇAKAR’a ödülünü Vali ZAHTEROĞULLARI verirken minik katılımcıyla sohbet etmeyi ve şakalaşmayı unutmadı. Ortaöğretim dalında birinci olan öğrencimiz Yiğit Alp EGİNAY’ya ödülünü Belediye Başkanı Allaaddin YILMAZ tarafından bizzat verildi. Verilen ödüllerin ardından resim sergisi gezilirken ZAHTEROĞULARI;

 

-Minikler olaya en az bizim kadar hakim dedi ve bu farkındalıktan oldukça mutlu olduğunu belirtti.  

 

Etkinlik 2000 kişiye döner, ayran ve helva dağıtımı ve öğrencilerimize bakanlığımız tarafından hazırlanan güvenilir gıda ve gıda hijyeninin küçük beyinlerde yer etmesi için minik öğrencilerimizin kullanacakları, istedikleri gibi boyama yapacakları 2000 adet boyama kitabı İl Müdürlüğümüz başta Gıda ve Yem Şube Müdürü Olgun YAZAR ve personeli ve diğer şube çalışanı arkadaşlar tarafından dağıtıldı.

 

Ayrıca 2000 adet Gıda ve Aile çiftliği Temalı baskı uygulanmış tişört ve şapka, gıda güvenirliliği ve sağlıklı gıdaya vurgu yapıcı doküman, broşür, döviz ve lifletler hazırlanıp stantlarımızda görevli personel tarafından  halkımıza dağıtımı yapıldı.

 

Etkinlik sırasında halkımızla yapılan röportajlarda ALO 174 Gıda Hattı ve Etkinlik hakkında görüşleri alındı. Yapılan röportajlarda kadınlarımızın evin alışverişlerinde dolayısıyla gıda seçimi, güvenliği ve kontrolünde  öncü olduğunu erkeklerimizin ise bu konuda ikinci planda kaldığını gözler önüne serdi. Biraz esprili bir ifadeyle bir vatandaşımızın dediği gibi ben bilmem eşim bilir çünkü alışverişi eşim yapıyor demesinden de evlerimize giren gıdanın güvenilirliği konusunda kadınlarımızın daha dikkatli ve bilinçli olması gerektiği gerçeği ortaya çıkmaktadır.

 

 

Bu etkinlikteki ana sponsorumuz Beypiliç A.Ş.' ye ve diğer sponsorlarımız MK Abant Süt ve Süt Ürünleri ve Arbil Helvacılık'a katkılarından dolayı teşekkür ederiz.”

YORUMLAR  (Toplam 1 yorum)

  • mehmet  (22.10.2014 07:35:39)

    bir taraftan tarım arazilerini imara açacaksın veya onay vereceksin diğer taraftan tarımı destekliyorum diyeceksın.inandırıcı değil

  • Yorum yazın!
     1250 karakter yazabilirsiniz

    Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: