• resmi ilanlar

Mobinggin kaynağı “kıskançlık”

22/10/2014 13:00

İşinde çok çalışkan, üretken olan, diğer çalışma arkadaşlarından farklı, orijinal fikirler üreten insanların genellikle mobbinge maruz kaldıklarını söyleyen AİBÜ Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Sefa Bulut, aynı zamanda kurumsal sürecin gerçekten var olduğu şekilde işlemesini isteyen, hakkını arayan insanların da mobbinge maruz kaldıklarını ifade etti. Mobbing uygulayanların çoğunda kişilik bozukluğu görüldüğünü belirten Bulut, mobbingin kıskançlıktan doğan bir insan motivasyonu olduğunu söyleyerek, “Kıskançlığın sebebi de insanın kendisini diğer insanlarla karşılaştırması” dedi. Bulut, mobbingin en çok eğitim ve sağlık sektöründe görüldüğünü söyledi.

AİBÜ Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Sefa Bulut özellikle iş yerinde başarılı çalışana uygulanan mobbingin bir kişilik bozukluğu göstergesi olduğunu söyleyerek, “Mobbing Türkçe kelime anlamı olarak iş yerinde bezdirme, yıldırma olarak tercüme edilmiş. İş yerinde planlı, sistematik olarak bir kişi veya bir grup tarafından yapılan duygusal taciz, baskı, işini aksatma gibi psikolojik ve duygusal şiddet türlerinin düzenli olarak yapılmasına biz mobbing diyoruz” diye konuştu.

ÇALIŞKAN VE ÜRETKEN PERSONELE UYGULANIYOR

Türkiye gündeminin yeni tanıdığı bir kavram olan mobbingin özellikle 2010’dan sonra popüler olmaya başladığını kaydeden Bulut, “Mobbing bir kere çok çalışkan olan üretken olan diğer çalışma arkadaşlarından farklı olan insanlar genellikle mobbinge maruz kalıyorlar. Bir yönüyle çalışkan olan farklı olan üretici olan, orijinal olan, orijinal fikirleri olan insanlar mobbinge maruz kalıyor. Belki biraz da yalnız tipleri. Kültürel olarak sosyal olarak diğer insanlardan farklı olanlar, kadınların çoğunlukta çalıştığı yerlerde erkekler, erkeklerin çoğunlukla çalıştığı yerde olan kadınlar gibi bir şekilde bir farklılık var. Bizden farklı olan bir sindirme gibi bir niyetimiz var. Çok demokrat, demokratik görünen, başkalarını ezmeyen, kendini de ezdirmeyen, kurumsal sürecin gerçekten var olduğu şekilde işlemesini isteyen, hakkını arayan insanlarda mobbinge maruz kalır. Mobbing uygulayanların çoğunda kişilik bozukluğu görüyoruz. Bir şekilde kişiliklerinde hasar özür var. Paranoya kişilik, anti sosyal kişilik, hiçbir sebep olmadan da baskı olabilir” dedi.

“MOBİNGGİN KAYNAĞI, KISKANÇLIK”

Bulut, “Kıskançlıktan doğan insan motivasyonu. Kıskançlığın sebebi de insanın kendisini diğer insanlarla karşılaştırması. Kendi işini, eğitimini, yaşantısını diğer bireyle karşılaştırıp, diğer bireyi tehdit olarak algılaması. Kendi statüsüne bir tehdit olarak algılaması. Mobbing hep üstten aşağıya doğru olmuyor. Bazen de alttan yukarı yöneticilere de oluyor. Bir grup eleman çeşitli suni gündemle üstteki yöneticiyi de yıldırabilir, bıktırabilir. İş yerini çalışılmaz hale getirebilir. Üst yöneticinin yıldırıldığı vakalar da çok ya da eşit statüdeki insanlar arasında da olabilir” ifadelerini kullandı.

MOBBİNG ÇALIŞTAYLARI

En fazla sağlık ve eğitim sektöründe mobbing görüldüğünü belirten Bulut, bu konuda şimdiye kadar 3 büyük çalıştay yapıldığını söyledi. Bulut, “Başbakanlığın TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu çalıştayıydı. Bir gurup akademisyenle çalışmalar yaptık. Daha sonra bu bir Mobbing Genelgesi oldu. Başbakanlık tarafından yayınlandı. Bir başka çalıştaydaMobbing ve Kadın konulu, kadına yönelik mobbing ve kadına yönelik şiddetti. YÖK’ün bir toplantısı yapıldı mobbingle ilgili. En son yapılan 4. Toplantıda Sağlık Bakanlığı’nın organize ettiği çalıştaydı. Burada 4 çalışma grubu oldu. Birincisi mobbingi tanımlama ve mobbing eğitimi. Sağlık bakanlığı kendi personeline 900 bin kişiye mobbing eğitimi vermek istedi. Eğitimcilerin aynı şekilde bir isteği vardı. İkincisi mobbingi önleme stratejileri. Üçüncüsü de mobbingle mücadele teknikleriydi. Dördüncü grupta da mobbing ve hukuk konusu ele alındı. Mobbing en çok eğitim ve sağlık sektöründe görülüyor. Bu nedenle de sağlık Bakanlığı işe el atmış durumda. Kadınların ve erkeklerin gördüğü mobbing türleri biraz farklı. Kadınlar daha çok duygusal şiddet, cinsel şiddet ve bu gibi şeylere mauz kalıyor. Avrupa ülkelerinde genel olarak görülen mobbing oranı yüzde 8 ile yüzde 10 arasında. Çalışan her 100 kişiden 10 kişide mobbinge maruz kalma görülüyor. Mobbing iş yerinde görülen şiddete çok benziyor ama iş yerindeki şiddetten biraz daha farklı. Mobbing olabilmesi için haftada en az bir defa tekrar etmesi gerekiyor ve belli bir süre devam etmesi gerekiyor. Sistematik ve organize olması gerekiyor. yani bir kişinin çok spesifik olarak hedef seçilmesi gerekiyor. Bezdirmek için yıldırmak için işinden soğutmak için” diye konuştu.

MOBBİNGDEN NASIL KORUNULUR?

Mobbinge maruz kalan kişinin bir süre bunun farkında olmadığını söyleyen Bulut, bu durumdan kişinin kendisini koruması gerektiğini belirtti. Bulut, “Bence öncelikle mobbing’in şiddeti duygusal şiddeti hepimizin iyi anlaması gerekir. Çünkü mobbing gören kurban bunu uzun süre anlayamıyor. 5-6 yıl anlayamıyor. Kendisinin neden böyle yapıldığı bir belirsizlik kararsızlık dönemi yaşıyor, kendinden şüphe ediyor, özgüveni zedeleniyor, depresif duygulanım yaşıyor. Ama artık şeyi fark ediyor. Ben gerçekten iyi niyetli bir insanım. Bir şekilde bu başıma geliyor. Belli bir olaydan dolay başıma geliyor. Kendisini korumayı öğrenmesi gerekir öncelikle. Biz bunu tavsiye ediyoruz. Hiç kimse kendisini ezdirmesin, kendisine yapılanlara rıza göstermesin bunu yazılı olarak amirlerine bildirsin. Kayıt tutma çok önemli. Evrak tutma çok önemli. Yaşadığımız her olayı lütfen bir ajandaya bir yere yazalım. Şahitlendirmek, kanıtlamak, delillendirmek çok önemli. Bunu mutlaka amirlerimize bildirmemiz gerekir. Şeflerimize, amirlerimize yazılı olarak resmi bildirmemiz gerekir” dedi.

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: