• resmi ilanlar

“Desteğimize ihtiyacı olan insanlara mutlaka ulaşmalıyız”

23/10/2014 14:00

Bolu Merkez ve ilçelerinde görev yapan rehber öğretmenler Aile ve Sosyal Destek Projesi toplantısında bir araya geldiler. Toplantıda rehber öğretmenlere seslenen ve kendilerinden vazife üstü bir gayret ve sorumluluk beklediğini belirten Bolu Valisi Ahmet Zahteroğulları, “Bu şehirde birçok projeyle birçok işle uğraşıyoruz. Ama benim için en önemli proje Aile ve Sosyal Destek Projesi. Çünkü devletin varlık nedeni insanların huzur ve refahını sağlamaktır.”dedi.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü İzzet Baysal Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıya Bolu Valisi Ahmet Zahteroğulları, Vali Yardımcısı Nurullah Ertaş, İl Milli Eğitim Müdürü İbrahim Çavuşoğlu ve rehber öğretmenler katıldı.

“ÖĞRENCİ VE ÖĞRENCİ VELİLERİNİN SİZLERE GELMESİNİ BEKLEMEYİN, SİZ SORUNLARI TESPİT EDİN”

Toplantıda Aile ve Sosyal Destek Projesi (ASDEP) hakkında bilgiler veren Vali Yardımcısı Nurullah Ertaş, projenin amacının ihtiyaç duyan vatandaşlara hizmeti anında ve yerinde götürmek olduğunu belirtti. Bu proje kapsamında Rehber öğretmenlerine önemli görevler düştüğünü ifade eden Vali Yardımcısı Ertaş “Öğrenci ve öğrenci velilerinin sizlere gelmesini beklemeyin, siz sorunları tespit edin” dedi.

“DEVLETİN VARLIK NEDENİ İNSANLARIN HUZUR VE REFAHINI SAĞLAMAKTIR”

Aile ve Sosyal Destek Projesi’ni çok önemsediğini ve  desteklediğini ifade eden Bolu Valisi Ahmet Zahteroğulları, “Bu şehirde bir çok projeyle bir çok işle uğraşıyoruz. Ama benim için en önemli proje bu. Hem bu şehir için hem de ülke için uğraş verdiğim en önemli proje bu. Beni bu anlamda en iyi anlayabilecek kişiler de sizlersiniz. Çünkü devletin varlık nedeni insanların huzur ve refahını sağlamaktır. Devlet otoritesinden insanlar iki şeyi bekler. Bunlardan birisi adalet, güven ve onları huzurlu yapacak her ne varsa. İkincisi ise refah içinde yaşatacak üretken insanlar. Yaptığımız ekonomik yatırımların tamamı refah sağlamak için. Aldığımız tedbirlerin hepsi insanların huzurunu sağlamak için. Adalet vee huzuru temin ediyorsa insanların vicdanında karşılık buluyor. Eğer insanlar huzursuzsa, mutsuzsa, refah içinde değilse yaptığımız hizmetlerin o insan için hiçbir değeri yoktur ve yeterli değildir. Dolayısıyla biz insanların bazen küçücük problemleri onlar için   dünyadaki bütün problemlerden daha önemlidir.   Bizler yaşanan olumsuzluklara müdahale etmeyerek, göz yumarak, üstünü örterek sosyal sorumluluklarımızı yok sayabilir miyiz. Böyle bir şey mümkün değil. Bu ülkedeki bir tek bireyin  zayi olmasına asla razı olmayız” dedi.

“SOSYAL YARDIMLARIN ESAS AMACI İNSANLARI YOKSULLUKTAN KURTARMAK OLMALI”

“Öğretmenliğin ötesinde eminim imkanlarınız ölçüsünde öğrencilerimizin sorunları ile ilgilenmişsinizdir” diyen Vali Zahteroğuları konuşmasında, “Ama biz bunu top yekûn bir ilgiye dönüştürmek istiyoruz. Bu ülkede 30 yıldır vatandaşa sosyal yardım yapıyoruz. Peki, sonucunda kaç kişiyi yoksulluktan kurtardık. Orası meçhul. Sadece karın doyuruyoruz. Sosyal yardımların esas amacı insanları yoksulluktan kurtarmak olmalı. Yoksulun çocuğu yoksul olmamalı. Oradaki o kısır döngüyü mutlaka kesmemiz lazım. Diğer bir konu da kadına şiddet. Bizler ne yapıp etmeli işlerin o noktaya gelmeden bu tür şeyleri önlememiz lazım. Önleyebilmek için de sorunlar büyümeden fark etmemiz lazım. Şiddet üzerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak araştırmalar yaptık.  % 48’i alkol ve madde kullanımı. Siz öğretmenler alkol ve madde kullanan velileri tedavi olmaya ikna edebilirsiniz.   Bu iş devlet memuru anlayışı ile yapılacak bir iş değil. Vicdanınızda hissetmeniz lazım. Bütün kurumların ve bu kurumlardaki duyarlı arkadaşların bir arada çalışmalarını zorunlu kılıyorum” ifadelerine yer verdi.

“SİZLERİN GÖREVİ KURUMSAL DİYALOGDAN ÇOK KİŞİSEL DİYALOĞU GEREKTİRİYOR”

Sınıf ve rehber öğretmenlerinin gözlem yapabilme formasyonlarının olduğuna değinen Vali Zahteroğulları, “Bir şekilde sorunlu çocuklarla ilgileniyorsunuz. Biz o sorunların arkasındaki nedenlerle mücadelede diğer arkadaşların sizlerin yanında nasıl görev alabilirler onların arayışı içindeyiz. Çocukların okuldaki başarısızlığında genelde aileden kaynaklanan sorunlar vardır. Ya çocuk tedavi edilecektir, ya da ailesi tedavi edilecektir. Sizlerin görevi kurumsal diyalogdan çok kişisel diyaloğu gerektiriyor. Kendi içimizde danışma mekanizmasını oluşturmamız lazım. Adım adım, çöze çöze ve çözdükçe de biz daha büyük zevk alacağız. Çaresiz değiliz ve devletin imkanları var. Bu konuda personel de istihdam edeceğiz ama akıllı çalışacağız. Herkesin nerdeyse birbirini tanıdığı, iletişimi kolay olan, güvenlik problemlerinin çok olmadığı bir şehir olan Bolu’da ben bunu çözeceğimize inanıyorum. Ama ben veya biz ne kadar gayret edersek edelim kurguları yürütecek olan sizlersiniz. Siz başarırsanız biz başaracağız. Onun için sizlerin duyarlılığınıza ihtiyacım var. Ancak bire bir iletişimle, her bir vakayı tabiri yerindeyse masaya yatırıp, ya da her bir kişiyi, her bir aileyi adım adım takip ederek çözebiliriz” dedi.

“BİZİM DESTEĞİMİZE İHTİYACI OLAN İNSANLARA MUTLAKA ULAŞMALIYIZ”

Kimi zaman kısa sürede çözüm bulmanın mümkün olmayacağını belirten Vali Zahteroğuları, bazıları ile yıllarca ilgilenilmesi gerekeceğine dikkat çekerek, “Ben size bütün insanlarla uğraşacağız demiyorum. Ama bizim desteğimize ihtiyacı olan insanlara mutlaka ulaşmamız lazım. Ya bizim ona ulaşmamız lazım, ya onun bize ulaşması lazım, ya da onu tanıyan ailenin veya durumu fark eden kişinin bize ulaşması lazım ki bu mekanizmayı oluşturalım. Bir de bu kişiler ne zaman kimi arayacağını bilmeliler” dedi.

PARÇALANMIŞ AİLE TABLÜSUYLA KARŞI KARŞIYA KALMIŞ ÇOCUKLAR BİRİNCİ ÖNCELİĞİMİZ OLSUN

Boşanmaların çocukların geleceklerine yaptığı etkilerden bahseden Vali Zahteroğulları konuşmasını şu şekilde tamamladı; “Bir diğer husus ta bölünmüş aileler. Bütün dinler aileye değer verir. Aile kutsal sayılır. Evlilik bir ticari ortaklık değil, İnsanın ruhunun da birleşmesi demektir. Önceden evliliklerde sorunlar olunca büyükler devreye giriyordu.  Ama insanlar birbirinden koptukça, aileler koptukça böyle bir imkan ortadan kalkıyor. Boşanma Süreci Danışmanlığı diye bir işlem koyduk. Çok basit ufak tefek müdahalelerle çiftlerin % 25’i boşanmaktan vazgeçti. Boşanmada sadece kadın erkek ayrılmıyor. Boşanmanın çocuk üzerindeki etkileri yumak etkisi yaratıyor, başka sorunlara neden oluyor, başka şeyler parçalanıyor. Çocuk nihayetinde annesiz veya babasız büyüyor. Birde toplumumuzda garip bir şey var. Çocuğu anne almışsa babaya düşman ediyor, baba almışsa anneye düşman ediyor. Çocuğu ayrılan annesine veya babasına sağlıklı göstermek bile inanın bana o çocuğun geleceği için çok önemli bir etki. Ya anneye ya babaya düşman olmaktan kurtarıyor. Zaten boşanma süreci danışmanlığı işlemindeki maksadımız evliliği devam ettirme imkanı varsa ona destek verelim, yoksa boşanma gerçekleşecekse sağlıklı bir boşanma gerçekleşsin. Anne ve babayla konuşursun çocuklar bundan daha az zarar görsün. Tek başına bunu bile sağlasak yeterli diye düşünüyorum. Çocuk üzerinden biz hem çocuğun geleceğini kurtarmaya yönelik hem de ailelere ulaşıp gereken sosyal desteği vermek istiyoruz. Bu konuda da sizlerden görev, vazife üstü bir gayret ve sorumluluk bekliyorum” dedi.

Vali Zahteroğullarının konuşmasının ardından Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü yetkilileri tarafından Aile ve Sosyal Destek Projesi hakkında katılımcılara detaylı bilgiler verildi.

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: