• resmi ilanlar

Diş eti hastalıklarına dikkat!

30/10/2014 00:00

...

Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı İsmet Duran, “Uzun süreli fırçalanmayan dişlerde, kirlerin birikmesiyle diş taşları oluşuyor. Bu taşlarda diş eti hastalığına sebep oluyor” dedi.

 

AİBÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı İsmet Duran, diş taşı ve diş eti hastalıklarına karşı yaptığı uyarıda, şunları söyledi:

“Ağız sağlığının korunmasında en önemli unsur, dişlerimizi uygun zamanlarda ve doğru metotlarda fırçalamaktır. Dişlerimizi fırçalamadığımız zaman bu fırçalamamanın neticesinde dişlerin üzerinde oluşan bazı plaklar ve diş taşları diş eti sağlığımızı tehdit etmektedir. Dolayısıyla oluşan diş taşı ve diş eti sağlığını tehdit eden bu mekanizmayı ortadan kaldırmanın yolu mevcut olan diş taşının kaldırılmasıdır. Bunu hekimler kendileri yapmak zorundadır. Hiçbir hasta kendi diş taşını kaldıramaz. Dolayısıyla diş taşının kaldırılması için mutlak suretle hekime gidilmesi gerekiyor. Ancak diş taşı oluşumundan önceki mekanizma olan dental plak dediğimiz dişlerin üzerindeki kirlerin birikmesi tamamen kişinin sorumluluğundadır. Bunu uzaklaştırmak kişiye aittir. Eğer kişi uygun metotlarla ve uygun fırçalarla dişlerini fırçalamazsa uzaklaştırmadığı bu diş kirleri artık diş taşlarına dönüşür. Dolayısıyla bu diş taşı da diş eti hastalığını oluşturur. Peki, oluşan diş taşını temizledikten sonra diş eti hastalığı tamamen biter mi? Evet, eğer hekim diş taşı temizliği yapmışsa ve ondan sonra hasta diş eti bakımına dikkatli bir şekilde ihtimam göstermişse bu durumda artık diş eti sağlığını tekrar geri kazanır. Mevcut olan diş taşını uzaklaştırmak hekimin sorumluluğundadır. Hekim diş taşını uzaklaştırdıktan sonra hastasına nasıl fırçalaması gerektiğini anlatmak zorundadır. Hekimin anlattığı teknikte de hastanın fırçalaması gerekiyor. Bu gibi durumlarda genelde oluşan hastalıklar geri döner yani sağlığını geri kazandırır. Ancak bu diş taşı temizliğinin olmasına rağmen, hastanın da fırçalamasına rağmen bazı hastalık türleri vardır ki hastalık geri dönmez ilerlemeye devam eder. Burada hekimin bir takım cerrahi operasyonlar veya ileri cerrahi tekniklerle, bu hastalığı ortadan kaldırmak ve sağlığının geri idamesi için tekrar operasyonlar yapabilir. Bundan sonra hastalık tamamen biter ve geri gelir. Eğer kişi bakımı ihmal ederse çok kısa bir süre sonra da aynı hastalık tekrar oluşur. Dolayısıyla aslında diş eti tedavisi yapıldıktan sonra tedavi bitmiyor. Bundan sonraki aşama hekimin yapmış olduğu tedavinin idamesi için hastanın sürekli olarak diş etlerine bakmasıdır. Bunda da tek unsur diş fırçalamadır. Hasta tarafından yapılacak olan işlem diş fırçalamaya ilaveten hekimin tavsiyesiyle diş ipi veya ara yüz fırçalarının kullanılmasıdır. Eğer bunlara dikkat ediyorsa hasta, bundan sonra bir daha diş eti hastalığına maruz kalmayacaktır. Ancak hastanın öngöremediği bir takım ihmaller olabilir. Bu gibi durumlarda aslında diş hekimine her altı ayda bir gitmesi doğrudur.”

 

DİŞ TAŞI TEMİZLİĞİ DİŞE ZARAR VERİR Mİ?

 

Diş taşı temizliğinin halk arasında kötü bir imaj oluşturduğunu söyleyen Dekan Duran; “Maalesef halk arasında bilinen kötü bir imaj da, eğer diş taşı temizliği yaparsanız dişleriniz sallanır ve dişlerinizi kaybedersiniz. Veya diş taşı temizliği yaptırırsanız çok daha kısa sürede diş taşı oluşur gibi bir inanış vardır. Bu aslında bir kısım hayat tecrübeleriyle ortaya çıkarmış ki kişiler diş taşı temizliği yaptıktan sonra artık ben diş eti sağlığıma kavuştum bir daha dişimi fırçalamaya gerek yok psikolojisiyle daha fazla ihmal etmeye başlamışlar. Daha fazla ihmal ettiğiniz sürece tabi ki daha fazla diş taşı oluşacaktır. Aslında asıl kaynağı bu olmasına rağmen, bu maalesef biraz yanlış inanış neticesinde böyle algılanmaktadır. Onun için diş taşı temizliği yapıldıktan sonra dişlerin bir müddet sallanması doğaldır. Çünkü diş taşı temizliği aynı zamanda dişleri birbirine bağlayan bir köprü vazifesi görmektedir. Eğer yoğun diş taşı olan bir hastada diş taşı temizliği yapıldıktan sonra bir müddet sonra dişlerinde sallanma görülürse bu doğal bir şeydir. Ancak bu geri gelecektir. İşin kar ve zarar durumuna baktığımız zaman, mevcut diş taşını koruyup dişlerin sallanmasını engellemek mi, yoksa diş taşını temizleyip sağlıklı halde tutmak mı? Elbette diş taşını temizleyip sağlıklı bir doku olması daha doğrudur. Diş taşı belki bağlama notasında görev görebilir ama içerdiği bir sürü mikroorganizma ve patojen bakterilerden dolayı aslında bir taraftan da dişleri sabit tutmakla beraber alt taraftan kemik yıkımına hala devam etmektedir.  Onun için diş taşı her ne kadar siplint görevi de görse bunları ağızda tutmak doğru değildir. Mutlak suretle temizlemek ve temizledikten sonra bir daha oluşmaması noktasında hastaya gerekli tavsiyelerde bulunulmalıdır” diye konuştu.

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: