• resmi ilanlar

Elma üretimine uzman önerisi

03/11/2014 14:00

Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Özkan, ülke genelinde üretilen 3 milyon ton elmadan 100 bin tonunun ihraç edilebildiğini belirterek, bu oranın artırılabilmesi için üretimin modern tekniklerle yapılması gerektiğini bildirdi.

Bolu’da elma üretimine yönelik yapılan çalışmalarla ilgili Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Özkan bilgi verdi.  Özkan,  Türkiye'de yüze yakın elma çeşidi bulunduğunu, öne çıkanların 15-20 civarında olduğunu söyledi.

Dünyadaki elma çeşidinin çok fazla olduğuna dikkati çeken Özkan, "Kaç çeşit olduğundan çok, hangi çeşitleri revaçta, piyasada hangi çeşitler çok daha iyi pazarlanabilir, tüketiciler hangilerini daha çok tercih ediyor, buna bakmak lazım. Çeşitliliği dünyada takip edip onu üretime sokmak lazım" diye konuştu.

Prof. Dr. Özkan, Türkiye'de elma üretiminde modern teknikleri kullanan şirketler olduğunu anımsatarak, "Yeni yeni küçük üreticilerimiz de bu teknikleri kullanmaya başladı. Elmanın yüzde 15'ini modern tekniklerle üretiyoruz. Yabancılarla kıyas yaptığımızda onlar yüzde 90'ını modern tekniklerle üretiyor. Biz de bundan sonra üreticilerimizi bilgilendirerek, en son bahçe kurma teknikleriyle bahçelerin kurulumunu sağlamalıyız. Ayrıca çiftçilerimiz de bu konuda eğitilmeli" ifadesini kullandı.

Modern tekniklerin Isparta, Konya ve Niğde gibi illerde kullanıldığı bilgisini veren Özkan, Tokat, Amasya ve Çorum'da ise geleneksel üretim yapıldığını anlattı.

Yakup Özkan, elmanın 81 ilde de yetiştirilebileceğine işaret ederek, şunları dile getirdi:

"Uygun ekolojiyi ziraat mühendisleri ve teknik elemanlar tespit ettiğinde çok güzel bahçeler kurulabilir ve kaliteli üretim yapılabilir. Türkiye genelinde üretilen 3 milyon ton elmadan 100 bin tonunu ihraç ediyoruz. Bu, yeterince kaliteli elma üretemiyor olmamızdan kaynaklanıyor. 3 milyon tondan 100 bin tonunu satabiliyorsak bu, üretimimizin otuzda biri oluyor ancak. Halbuki Belçika, ürettiği ürünün yüzde 80'ini ihraç ediyor. Burada tek sıkıntımız kalite. Bunun için de üreticiyi en son tekniklerle buluşturmak gerekiyor. Avrupa, İtalya, Hollanda ve Fransa'nın yaptığı gibi çiftçi birlikleri, kooperatifler kurmak gerek. Büyük birliklerle son teknikleri uygulayabiliriz."

"Dolunun çözümü, file örtü sistemi"

Üreticilerin zarara uğramasındaki en büyük etkenlerden birisinin dolu yağışı olduğunu vurgulayan Özkan, "File örtü sistemi sayesinde dolu, meyvelerin üzerine düşmüyor ve ağaca zarar veremiyor. Bunu kullanan teknik bahçeler ülkemizde bulunmakta ama büyük şirketlerde var. Bunu küçük çiftçilerin de yapması gerek" dedi.

 

Kuraklığın da üretimi olumsuz etkilediğini aktaran Özkan, "Kuraklık için gerekli önlemler alınmalı. Türkiye'de teknik olarak meyveciliğin yapıldığı bölgelerde çoğunluğu damla sulamaya geçmiş durumda. Kırsalda, geleneksel olarak zayıf tekniklerin uygulandığı alanlarda 'vahşi sulama' dediğimiz usulle sulama yapılıyor. Bu sulama şeklini çoktan terk etmiş olmamız lazımdı. Bu sulama şekli verimi düşürüyor" diye konuştu.

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: