• resmi ilanlar

HARABE HALİYLE BOLU’NUN EN DEĞERLİ ARAZİSİ

10/11/2014 14:00

Hisar Tepesi'nin güney yüzünde bulunan alanda Bolu Müze Müdürlüğü tarafından Nisan 2008 tarihinde yapılan kazıda ortaya çıkan Roma dönemine ait Stadion’un 9 parselden oluşan arazinin sadece 500 metrekare büyüklüğündeki 1 parseli 3 milyon 248 bin TL bedelle Bolu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne kazandırıldığı ortaya çıktı. Harabe görünümüyle bölgede görüntü kirliliğine yol açan Stadıon’un kamulaştırılamayan diğer 6 parselinin kamuya maliyetinin ise, 18 milyon civarında olması öngörülüyor.

 

Haber: Mehmet KORKUSUZ

Hisar Tepesinin güney yüzünde bulunan alanda Bolu Müze Müdürlüğü tarafından Nisan 2008 tarihinde yapılan kazıda ortaya çıkan Roma dönemine ait Stadion’un akıbeti konusunda önemli gelişmeler yaşandı.

3’üncü Derece Arkeolojik Sit Alanı iken, 2008 yılında yapılan kazıda ele geçen bulgular sonrası, bölge Ankara Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nun 19.11.2008 tarih ve 3704 sayılı kararı ile “1’inci Derece Arkeolojik Sit Alanı” ilan edilmiş, Stadion’un yakın çevresi ise “2’nci Derece Arkeolojik Sit Alanı” olarak tescil edilmişti.

“STADION’DA 500 METREKARELİK SADECE 1 PARSELİN BEDELİ 3 MİLYON 248 BİN”

Arsa sahiplerinin mağdur edildiklerini gerekçesiyle yerel mahkemede açtıkları dava sonuçlandı ve Yargıtay’dan yanıt beklendiği öğrenildi. Yargı aşaması süren bölgede aradan geçen 6 yıl boyunca herhangi bir çalışma yapılamazken, Bolu İl Kültür ve Turizm Müdürü Hasan Kaplan, yaşanan gelişmelere ilişkin son bilgileri aktardı. Kaplan, Claudipolis (Bolu) antik kentinden günümüze ulaşabilen en büyük anıtsal yapı niteliğindeki Stadion’un üzerinde yer aldığı ve halen şahıs mülkiyetinde bulunan 9 parselden oluşan alanın kamulaştırılması için başlatılan çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Stadion’un bulunduğu arazinin 9 parselden oluştuğunu ve bu parsellerden 9/1’ine Bolu Belediyesi’nin sahip olduğunu, 9/1’ini ise Milli Emlak Müdürlüğü’nün sahip olduğunu belirtti. Arsa sahipleri ile yaptıkları görüşmeler neticesinde Bolu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak kurumlarının parsellerden 9/1 oranındaki bölümü satın aldıklarını aktaran Kaplan, arsa sahibine 500 metrekarelik bu birim için tam 3 milyon 248 bin TL ödeme yapıldığını açıkladı. Kaplan, dudak uçuklatan bu rakamlar doğrultusunda diğer parsellerin kamulaştırma kararı alınması halinde kamunun bu bölge için daha 18 milyon TL daha harcama yapmasını öngördüğünü söyledi.

Kaplan, Ankara Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından 1’inci Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak ilan edilen Stadıon üzerinde hiçbir yapı inşa edilemeyeceğini, bu nedenle bölgede sadece çevre düzenlemesi ve aydınlatma çalışmaları gerçekleştirilebileceğini bildirdi.

İŞTE STADION’UN TARİHÇESİ

Stadıon; Hadrianus (M.S. 117-118) döneminde inşa edilmiş olup, Bithynia bölgesinde açığa çıkartılan ilk stadion olma özelliği taşımaktadır. Ayrıca bu stadıon antik Claudiopolis (Bolu) kentinden günümüze ulaşan en büyük anıtsal yapı niteliğindedir.

Yapılan kazıda ortaya çıkartılan stadion kitabesi, Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Mustafa Adak tarafından yapılan çevirisinde, “Bu stadiumu Domitıus Pantikus İulianus’un sözü üzerine kızları Klaudia Prokla ve Ailius Plotius İulianus; Tanrı Nerva’nın torunu, Tanrı Traianus Parthicus’un oğlu, en büyük rahip, …yıldır hükümdar, …kez konsül ve vatanın babası olan İmparator Kaisar Traianus Hadrianus’a ve onun hanesine ve kutsal senatoya ve Roma halkına ve de Klaudiopolislileler’in (Boluluların) danışma meclisine ve halkına kendi paralarıyla yaptırdılar ve adadılar” cümlelerini içermektedir.

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: