• resmi ilanlar

Dünden bugüne AİBÜ’yü anlattı

16/11/2014 14:00

Gazetemiz köşe yazarı ve aynı zamanda Araştırma Yazarı Kemal Bilsel Sarısözen, AİBÜ’nün dünden bugüne geldiği noktayı anlattı.

Bolu Ekspres Gazetesinin sorularını yanıtlayan AİBÜ Akademisyeni ve Müzik Eğitimcisi Kemal Bilsel Sarısözen, 11 Fakülte, 4 Enstitü, 6 Yüksekokul, 5 Meslek Yüksekokulu, 13 Uygulama Araştırma Merkezi, yaklaşık 1222 Akademik ve 787 İdari Personel ve toplam 27 bin öğrencisiyle dev bir eğitim yuvası haline gelen AİBÜ’yü tanıttı.

Bolu Ekspres: Bolu’ya geleli kaç yıl oldu, şehrimizi nasıl buldunuz ve bu zamana kadar kaç Rektörle birlikte çalıştınız?

Sarısözen: Bolu’ya geleli 17 sene oldu. Şehir, bakir coğrafyasıyla ve turizm alanında, çok mükemmel bir il. Öyle tahmin ediyorum ki yakın bir gelecekte bu güzel şehir, daha da güzel olacak, olması da en halisane dileğimdir. Çünkü bu güzel il, her güzelliğe layık bir şehir. Bu yıllar içerisinde 4 Sayın Rektörle çalıştım. Bunlar, Sayın Prof. Dr. Nihat Bilgen, Sayın Prof. Dr. Yaşar Akbıyık, Sayın Prof. Dr. Atilla Kılıç ve son iki dönemdir de birlikte olduğumuz, Akademik çalışmalarıyla da haz ve gurur duyduğum Prof. Dr. Sayın Hayri Coşkun. Bu münasebetle, Sayın Rektörlerime, Sayın Rektör Yardımcılarıma, çok değerli mesai arkadaşlarına, gönülden en derin kalbi sevgilerimi, saygılarımı ve şükranlarımı sunarım. Ayrıca üniversitemiz Genel sekreteri değerli kardeşim, Doç. Dr. Erdal Bekiroğlu’na da bizlere gösterdiği yakın ve sıcak ilgilerden dolayı teşekkürlerimi ayrıca iletirim.

Bolu Ekspres: Sayın Sarısözen üniversitemizi bir akademisyen olarak nasıl buluyorsunuz?

Sarısözen: 1992 yılında kurulan bu güzel üniversite, mevcut imkanlarıyla en kısa zamanda akademik eğitimdeki güzel yerine ulaşmıştır. Başta, üniversitemizin banisi ve eşsiz vefakar insanı, rahmetli İzzet Baysal’a, ben de yüce Allah’tan rahmetler diliyor bu üniversiteye emeği geçen herkese Bu arada Sayın Ahmet Baysal’a ve muhterem mütevelli heyetine, kalbi teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunuyorum.

Bolu Ekspres: Son iki dönem Syn. Prof. Dr. Hayri Coşkun ile birlikte çalışıyorsunuz bu konudaki görüşleriniz nelerdir?

Sarısözen: Efendim; çalışmak, okumak, üretmek, yaşamak fazilettir. Bildiğim ve gördüğüm kadarıyla, Syn. Coşkun elinden geldiği kadar Akademik faaliyetlerini, yasalardan yana bir tarafsızlıkla yürütmektedir. Bunları az da olsa geçmişten gelen bilgilere de bağlı kalarak akademik şekilde üniversitemizin tedris hayatında, şöyle özetlemek isterim; 11 Fakülte-4 Enstitü-6 Yüksekokul-5 Meslek Yüksekokulu-13 Uygulama Araştırma Merkezi, yaklaşık 1222 Akademik ve 787 İdari Personel ile ülkemizin değişik yörelerinden gelen toplam 27000 öğrencisiyle, üniversitemiz göz dolduran ve onur duyulacak bir noktaya gelmiştir. Bu güzel üniversitenin, azimli gayretleriyle, en kısa zamanda kuvveden fiile çıkacağına da gönülden inanıyorum. Bundan böyle, başta Rektörümüz Prof. Dr. Hayri Coşkun’a, çok değerli mesai arkadaşlarına ve mevcut personeline teşekkür etmek istiyorum. Pek tabii, böyle güzel hizmetlerin yapılmasında, geçmişten gelen büyük çapta, özverili çalışmalar da olmuştur. Bu münasebetle, üniversitemiz bazında emeği geçen herkese elbette ki şükranlarımız ve teşekkürlerimiz olacaktır.

Bolu Ekspres: Yerleştirme Merkezinden elde edilen verilere göre bölümler arası bilgiler de verir misiniz?

Sarısözen: Eğitim Fakültemizin Sınıf Öğretmenliği Bölümü LYS sınavına giren, toplam yaklaşık 926000 öğrenciden 22894’ü tarafından tercih edilmiş ve bu haliyle Sınıf Öğretmenliği Bölümü, üniversitemizin en çok tercih edilen bölümü olmuştur. Bu Bölümü sırasıyla toplam 4677 tercihle İlahiyat Fakültesi, 4612 tercihle Bolu Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü, 4155 tercihle İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü, 4113 tercihle Bolu Meslek Yüksekokulu, Seben de faaliyet gösteren İş Sağlığı ve Güvenliği Programı, 4101 tercihle Tıp Fakültesi ve 3634 tercihle de Diş Hekimliği Fakültesi takip etmiştir. Dikkat edilirse, bu devasa çalışmalar ve hizmetler az değildir, ayrıca bir o kadar da onur vericidir. Yani teşbihte hata olmazsa bir gün sorarlar ‘ne yaptın kardeşim’ diye. Bütün bunların en güzel cevabı yapılanları göstermektir. Bu nedenle, işin özünü bilenler doğru, yanlış bilenler yamuk sorular sorarlar. Sivas ilimizin güzel bir halk deyimi vardır: ‘Ustaların üst tarafında dükkan tutulmaz’ derler.

Bolu Ekspres: Biten projeler var mıdır?

Sarısözen: Üniversite personeli için 162 daireli lojman binalarımız, BESYO için yaptırılan Uzak Doğu Spor Salonları, yeni kampüs için yaptırılan Merkez Öğrenci Yemekhanesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi ek bina inşaatı bitirilmiştir. Bu arada üniversitemiz gelişme alanı içinde olan 222.926 metrekarelik (2b’lik) arazilerde üniversitemize kazandırılmıştır. Bu arazilerden 127,318 metrekaresi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültemiz için eğitim-uygulama ve araştırma araçlı olarak tahsis edilmiştir. Gelecek yıldan itibaren, Ziraat ve Doğa Bilimler Fakültemize eğitim öğretim Ar-Ge amaçlı olarak ayrılan araziler için gerekli yatırım çalışmaları yapılacaktır. Öte yandan, iş adamı hayırsever Syn. Ali Ericek tarafından yaptırılan İlahiyat Fakültesi binamız bitirilmiştir. Kendilerine bu köşemden bende teşekkür ediyorum. Bu arada İzzet Baysal Vakfı tarafından yaptırılan Seben Meslek Yüksekokulu binamız Eylül 2014 ayı itibariyle bitirilmiş ve binamıza taşınılmıştır. Syn. Ali Ericek’e de sonsuz teşekkür ediyoruz.

Bolu Ekspres: 2014 yılı içerisinde yapılan çalışmaları özetleye bilir misiniz?

Sarısözen: Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezimiz, Kamu Hastaneler Birliğine bağlı sağlık tesisleri ile afilie olmuştur. Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültemiz Tarla Bitkileri Bölümüne bu yıl öğrenci alarak eğitim hayatı başlamıştır. Bütün bu faaliyetleri Syn. Rektörümüz Prof. Dr. Hayri Coşkun 13 Ekim 2014 Akademik yılın açılışı münasebetiyle, 21 madde halinde izah etmişlerdir. Yeni projeler mevzuunda da 7 ana bölümde faaliyetler hızla devam etmektedir. Bu yeni projeler de Syn. Rektör aynı konuşmalarında, biraz evvel ifade ettiğim gibi çalışmalarını gayet güzel maddeler halinde dile getirmiştir. Bunlar özetle Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi ki ihalesi yapılmış, kütüphane binası için ödenek gelmesi halinde, inşaatına başlanacak gelecek yıl içinde 2 adet kapalı futbol sahası ile 2 adet basket voleybol sahaları yapılması da ayrıca planlanmaktadır. Sağlık Yüksekokulu için ek binalar, 2500 tonluk su deposu ile Bolu için tarih kültür ve sanat alanlarında muhtelif toplantılar düzenlenecektir. Bütün bu faaliyetler, rakamlar, istatistiki ve benzeri bilgiler resmi kaynaklardan elde edilmiştir, elde de edilebilir.

Bolu Ekspres: Sn. Hocam Üniversitemizin Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun’un Akademik çalışmalarını nasıl buluyorsunuz?

Sarısözen: Efendim; bu türlü çalışmalar, evvela bir ekip meselesidir, her şeyden evvelde çalışmalar mevcut planlar ve projelere bağlı kalınarak yapılır. Bütün bunların yapılabilmesi için maddi sorunlar açısında bütçe çok önemlidir. Bildiğim, gördüğüm ve inandığım kadarıyla Syn. Rektör resmiyette, samimiyette, özelde yani beşeri münasebetlerin tamamında doğası icabı çok saygılı, nezaketli, tecrübelerden nasibini alan, olgun ve dolgun bir akademisyendir. Bunun içindir ki hizmet kapılarını, olumlu her türlü istek ve temennilerde açık tutar. Gazetenizden beni yakinen tanıyorsunuz. Hatıra fetva vermem, reklamla uğraşmam, olmamış ve olmayacak şeylerden bahsetmem, bir meselenin aslı, özü, belgeleri, bilgileri ve kaynakları neyse onları ortaya koyarım. Dolayısıyla düşünceler uyduruk olmaz, çünkü gerçekçi düşünmek ruhun kendisiyle konuşmasıdır. Syn. Rektör planlı ve metodlu çalışmayı alışkanlık haline getirdiği ve tecrübelerden de nasibini aldığı için, devamlı yasalardan yana bir tarafsızlık içinde çalışır. Bilmeden, farkında olmadan, dolayısıyla bazı eksilikler hatalar olabilir. Bunların düzeltilmesi, doğru hale getirilmesi, sadece Syn Rektörlük makamının değil, hizmet alanlarına ve sorumluluklarına göre, hepimizin görevi olmalıdır. Burada tenkide değer bir konu olursa, onu da aynen bilgi ve belgeleriyle ortaya koyarım. İnsanlar hatasız olmaz. (Beşer şaşar, düşen elbet kalkar, kara taştan su damla damla akar, birikir sonra, bir gümüş göl olur, arayan hakkı en sonunda bulur). Dolayısıyla, tenkidi aramak ve tenkid yapmak kolaydır. Ancak başara biliyor muyuz? Bu soruyu evvela herkes kendisine sorsun. Ben de yıllarca idarecilik yaptım. Herkese yaranılacak diye bir kayıt yoktur. Kaldı ki bazen huzurlu olmaktan, huzursuz olan şer ve şeytan kuvvetlerde az değildir. Bu nedenle işin faydalarına, verimine bakmak ve dikkat etmek varken devamlı tenkide girmek herhalde arızalı bir aklın düşüncesidir. Ancak haklı, isabetli ve kaynak göstererek bir tenkit yapılırsa, onu da değerlendirmek yetkililerin en tabi görevi olmalıdır diye düşünüyorum.

Bolu Ekspres: Syn. Hocam; spor, kültür, sanat gibi güzel sanatlarda Syn. Rektörün bakış açısı ve ilgi derecesi nasıldır? Siz hem bir akademisyen, diğer yandan bir sanatçısınız. Bu türden konuları bize kısaca özetleyebilir misiniz?

Sarısözen: Efendim; kendisi zaten bir kültürün ve sanatın insanıdır. Son yıllarda sadece üniversitemizin Anadolu Güneşi Müzik topluluğunu bende dahil 16 devlete gönderdi, hiç birisine de gidemezsiniz demedi. Bütün bunların yanında üniversitemizin Güzel Sanatlar dalındaki tüm etkinliklerine kapılarını açık tuttu, mümkün olduğu kadar, azami surette maddi ve manevi destek sağladı. Yeter ki bu faaliyetler bilimsel, akademik, inandırıcı, faydalı ve verimli olsun. Bu görüşlerimi üniversitemize bağlı mevcut öğrenci topluluklarda herhalde kabul ederler. Yine herkes de kabul eder ki sanat, evvel emirde bir ciddiyet, bir plan bir çalışma ister. Sayın Rektörümüzden bazı şeyleri istirham edelim de ancak bütün bunları derecesine göre isteyelim. Teşbihte hata olmasa iki günlük göstermelik çalışmalarla nasıl huzura çıkılır ve ne talep edilebilinir? Bu ne usule, ne esasa, ne erkana, ne de izana sığar. Çalışmaların, emek mahsulü olması, pek tabii sergilenmesini de icap ettirir, böylece, ciddi çalışmalar başkaları tarafından da izlenme imkanı bulur.

Bolu Ekspres: Üniversitemizin geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?

Sarısözen: Bütün temennim, başarıların devamı dileğidir. Unutmayalım ki devlet her çamın dibine bir bekçi dikemez. Bütün ilgililere düşen görevler vardır. Tabiri amiyane ile konuşmuş olmak için konuşulmaz. Bu nedenle herkes üzerine düşen görevi azami surette yerine getirecektir. Bu görevler ihtiyari görevler değil, riayeti mecburi görevlerdir. Yani hatırlatmayla, ikazla, ihtarla yola gidenden uzak olanlar Allah’a yakın olurlar. (Yağız at kendisine kamçı vurdurmaz.) Dileklerimiz olacaktır, tenkitlerimizde olacaktır ancak ne dereceye kadar ne istediğimizi ne yapacağımızı düşünmek mecburiyetindeyiz. (Bir elin nesi var, iki elin sesi var.)her meseleyi hukukun içerisinde çözmek halisane dileğimiz olmalıdır.

Bolu Ekspres: Üniversite hastanemizi nasıl buluyorsunuz?

Sarısözen: Hastanemizin, teşkilat yapısı içerisinde birisi değilim. Hastanemiz, gördüğüm ve bildiğim kadarıyla, hamiyetli, yardım sever vatandaşlar tarafından destekleniyor ve yeni i sağlık üniteleri kuruluyor, açılıyor. Kuruluşundan bu güne kadar gelen zamanda, bu güzel hastane bir nevi (bölge hastanesi olma gibi genişleme hüviyetine girdi.)Statü içerisinde ki ve teşkilatla ilgili değişiklikleri, sevk ve idare kademesindeki sayın yetkililer daha iyi bilirler. Yukarıda ifade ettiğim gibi Sağlık Araştırma Uygulama Merkezi, Kamu Hastaneler Birliğine bağlı sağlık tesisleri ile afilie olmuştur. Pek tabi sağlığın sıhhatin olmadığı yerde hiçbir şeyin olamayacağı da ayrı bir gerçektir.

Bolu Ekspres: Syn. Sarısözen Hocam eklemek istediğiniz bir şey var mı?

 

Sarısözen: Güzel bilgiler zekânın anasıdır. Faydasız -verimsiz sözler, bilgiler, balıktan daha çabuk kokar. Genç iken bilgi ağaçlarını dikelim ki yaşadığımız zaman gölgesinde barınacak bir yerimiz olsun. Cehalet her zaman koca bir ulusu tutsaklığa sürükler. Okulları düzeltilmemiş bir dünya, düzeltilmemiş bir dünyadır. İnsan eğitimle doğmaz, eğitimle yaşar. Her güzel kitap, hiç aldatmayan bir arkadaş gibidir. Bundan böyle gelecekte daha güzel, daha büyük bir üniversiteye kavuşmamız hepimizin dileğidir. Sözlerimi bir temenni ile bitirmek istiyorum. Ancak bu arada, çağdaş dünyamızda ve medeni alemde, bütün dünya gidişatını göz önünde bulundurarak, üniversitemizin tüm Akademik eğitim ve öğretim alanında, örnek bir üniversiteye kavuşturulması hepimizin dileğidir. Devletimiz payidar, derecemiz yüce, yaşantımız hoş, gidişimiz doğru, ibadetimiz beğenilmiş, duamızda kabul edilmiş olsun.

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: