• resmi ilanlar

“Bu iş sevgi işi, başka türlü olmaz”

03/12/2014 15:00

Sarıcalar Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi tarafından 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında İzzet Baysal Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Uygulama Oteli'nde program düzenlendi.

Programa Bolu Valisi Ahmet Zahteroğulları, Vali Yardımcısı Ömer Eru, Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Ağcan, İl Milli Eğitim Müdürü İbrahim Çavuşoğlu, Down Sendromlu yazar Pelin Atakan ve annesi Nedviye Akay, daire müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Okul Müdürü Rıdvan Yücel’in açılış konuşmasını yapmasının ardından, İl Milli Eğitim Müdürü İbrahim Çavuşoğlu söz alarak, “Engelli bireylerimize faydalı olmak için çalışıyoruz. Eksik kaldığımız konularda ailelerimiz bizleri yönlendirsinler” dedi.

Programda konuşan Bolu Valisi Ahmet Zahteroğulları, herkesin hayatının Allah'ın vermiş olduğu birer armağan olduğunu belirterek, “Ne fiziki yapımızı nede doğuştan gelen özelliklerin hiç birini kendimiz seçmedik. Çabalarımızla ve eğitimlerimizle belki onları geliştirdik. Dolayısıyla engelli kardeşlerimizin fiziki yada ruhsal durumları onların seçimi değil. Bunu toplumun görmesi ve kabul etmesi gerekiyor. Ama her şeye rağmen hayat güzeldir” diye konuştu.

 “Biz onların yaşamına engeller koyuyoruz” diyen Zahteroğulları, “Onların yaşamlarını  zorlaştıran engelleri kaldırmadığımız için kusurlu olan ve engelli olan biziz. Biz bunu topluma yerleştirdiğimiz zaman onların yaşamları daha da kolaylaşacak. Onlara bakmak durumunda olan ailelerin ve öğretmenlerin yaşamları ve işleri daha da kolaylaşacak. Sizler gibi onlara eğitim veren değerli öğretmenlerimizin de işleri daha da kolaylaşacak. ” diye kaydetti. 

Vali Zahteroğulları, konuşmasında Bolu'daki özel eğitim durumundan da bahsederek, Bolu'nun özel eğitim kalitesi açısından Türkiye sıralamasında üst noktalarda olduğunu söyledi.  

Özel eğitim öğretmenlerinin de vefakar bir şekilde çalıştığını kaydeden Vali Zahteroğulları, “Bu iş zaten sevgi işi, başka türlü olmaz, zoraki olmaz. Bütün gününüzü bir çocukla geçiriyorsunuz. Bu aileler için de geçerli öğretmenler için de geçerli. Öğretmenler çocukların ikinci ailesi oluyorlar. Bu işin külfetinin yanında eminim bir mükafatı da vardır. Bizim inancımıza göre bu çocuklar, günahsız, sorgusuz, sualsiz cenneti hak etmiş çocuklar. Bu işin işte bir manevi tarafı da var. Toplum ile birlikte sizin ve ailelerin işlerini kolaylaştırmalıyız. Bu topyekûn olacak bir iştir” şeklinde konuştu.

Özel eğitim gerektiren bireyler ile ilgili devlet çapında yapılan hizmetlerden de bahseden Vali Zahteroğulları, konuşmasının sonunda ise “Hangi kanunu çıkarırsanız çıkarın, ne kolaylık getirirseniz getirin onu uygulayacak olan insan. Vatandaşlarımız bu konuda duyarlı olacak. Geçmişe göre çok daha iyi bir durumdayız, eksikliklerimiz var ama her zaman daha iyiyi yapmak mümkün. Engellilerimiz ve yaşlılarımız toplumumuzun veli nimetleridir. Onlar olmasa başımıza gelecekler ile ilgili ayetler var. Farkında olarak veya olmayarak, onların varlığı ve onların masumiyeti bizleri bir çok beladan koruyor. Ben böyle olduğuna inanıyorum. Onlar bizim sevgilimiz. Onlar için yapılması gereken yapılmamışsa bu devletin değil bizlerin eksikliğidir. O eksikleri tamamlamamız için de bizi haberdar edin, bizleri uyarın. Bu konu ile ilgili yapılan oturumlarda ne çıkarsa bizzat Bakanlığa kendimin götüreceğinin sözünü veriyorum. Yeniden 3 Aralık Dünya Engelliler Gününün, tüm engellilerimize mutluluk getirmesini diliyorum” ifadelerini kullandı.  

Konuşmanın ardından kızı Pelin Atakan ile birlikte programa katılan Nedviye Akay, katılımcılara kızı Pelin'in hayatı ve yazmış olduğu kitap hakkında bilgi verdi. Anne Akay, Vali Zahteroğulları’na da özellikle teşekkür ederek, “Sizi ilk kez burada gördüm ama kızımla birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gittiğimizde bana sizden bahsettiler. Aile ve Sosyal Politikalar eski Bakanı Fatma Şahin ile size engelli bireylerimiz için yaptıklarınız için teşekkür ediyorum” dedi.

Anne ve babasının ayrılmasının ardından yaklaşık 12 yıldır günlük yazmaya başlayan Pelin Atakan'ın yazdıkları bir kitap altında toplanarak raflardaki yerini aldı. İki ay önce piyasaya çıkan kitabını sahnede tanıtan Pelin Atakan, “Down sendromlu kardeşlerim için bu kitap çok önemli. Burada olmaktan çok mutluyum, öğretmenlerimden yana çok şanslıyım. Pelince adlı kitabımın okunmasını istiyorum. Bu kitabı herkesin okumasını istiyorum. Benim için kitap yazmak son derece duygu vericiydi. Bunu başardığım için bende çok şanslıyım. Bu kitabı benim gibi olan kardeşlerim için yazdım” dedi.

Pelin Atakan duygusal anlar yaşayarak ağlarken, öğretmenleri tarafından sakinleştirildi. Salonu dolduranlar ise alkışlarla genç kıza moral verdiler.

Vali Ahmet Zahteroğulları, Pelin Atakan'ı tebrik ederek, plaket verdi.

Programın devamında ise AİBÜ Özel Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Elif Sazak Pınar tarafından 2014 yılında Türkiye’de engelli hizmetleri, sorunlar ve çözüm önerileri konulu bir söyleşi gerçekleştirildi.

Programda daha sonra ise Sarıcalar Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi öğrencileri tarafından oluşturulan koro ile birbirinden güzel türküler seslendirildi. Koro, uzun süre alkışlandı.

Down sendromlu yazar Pelin Atakan programın sonunda kitaplarını imzalarken, ilk kitabı alan ve ilk imzalatan ise Bolu Valisi Ahmet Zahteroğulları oldu.

 Haber Merkezi

 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: