• resmi ilanlar

Onlar tarımsal üretimin kalbi

25/01/2015 14:00

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2011 yılı istatistiklerine göre ülkemizde yaklaşık 25 milyon istihdam edilen işgücünün yaklaşık yüzde 26'sını tarım işgücü oluşturmaktadır; yaklaşık 6,3 milyon tarım iş gücünün de neredeyse yarısını mevsimlik tarım işçilerinin oluşturduğu tahmin edilmektedir.

Haber: Fatma Marmara

Mevsimlik tarımsal üretim için bir yerden bir yere göç eden ve sezon bitimin de evlerine geri dönen, sürdürülebilir tarımsal üretimin kalbi olarak tanımlanan mevsimlik tarım işçileri. Bu işçilerin yaşadıkları sorunları, fotoğraflarla yansıtıp, çözüm bulma hedefi kapsamında TFSF(Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu), AFSAD (Ankara Fotoğraf Sanatı Derneği) ile Bilgi Üniversitesi Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi 6 ay önce bir proje başlattı…

MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİ RİSK GRUBUNDA

TFSF’nin Mevsimlik Tarım İşçileri (MTİ) projesi kapsamında yaptığı yazılı basın açıklamasında: Yapılan araştırmalar toplumların yaşam biçimi ve çalışma koşullarının sağlık düzeyini belirleyen en önemli faktörler olduğunu göstermektedir. Tarımsal üretimin yaygın olduğu ülkelerde, kaza, yaralanma, hastalık ve erken ölümler açısından kadınlar, çocuklar, yaşlılar ve mevsimlik tarım işçileri (MTİ) özel risk grubu olarak tanımlanmıştır.

GÖRÜLEMEYENLER, DUYULMAYANLAR OLARAK RAPOR EDİLDİ

Mevsimlik tarım işçilerinin yoksulluğu, son dönem yoksulluğun en göze çarpan örneklerinden olduğu belirlenmiştir. Dünyada yaşam ve barınma koşullarının uygunsuzluğu, yetersiz dengesiz beslenme, kaza ve yaralanmalar ile üreme sağlığı sorunları, pestisitlerden (tarım ilaçları)  etkilenme, aşırı sıcak ve soğuk, hizmete erişememe nedeniyle erken ölümlerin bu gruplarda daha fazla olduğu belirlenmiştir. Yine hastalıkların yüksek olduğu, çalışma yaşamında en kötü şartlarına maruz kalan ve sosyal dışlanmanın bütün boyutlarını yaşayan bir grup olarak ele alınmaktadır.

Son yıllara kadar da karar vericiler, kamu ve sivil toplum örgütlerinin yanı sıra, bilim insanları ve araştırma kurumlarınca “görülmeyenler ve duyulmayanlar” olarak rapor edilmişlerdir.

UYGUN YAŞAM ALANI İÇİN BÜTÇE AKTARIMI

Ülkemizde bu konuda önceki yıllara oranla sağlık ve sosyal sorunlara yönelik bilimsel çalışmalar artmaya başlamıştır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından, Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi Genelgesi (24 Mart 2010) yayınlanmıştır. Kaza ve yaralanmaların en çok yaşandığı ulaşımdan başlamak üzere, barınma, eğitim, ücret ve diğer kamu hizmetlerine erişim konuları ele alınmış; ayrıca özellikle tarlalarda yaşam alanı oluşturma amaçlı altyapı çalışmaları için illere hazırladıkları projelere yönelik bütçe aktarımları yapılmış ve bu çalışmalar halen devam etmektedir.

PROJE ÇALIŞMASINA TÜRKİYE’DEN 10 İL KATILDI

Çalışmada Türkiye’nin 10 farklı ilinden 80 fotoğrafçı arkadaşımız yer almış ve Adana, Mersin, Bolu, Samsun, Amasya,  Niğde, Bursa, İzmir, Manisa, Konya, Şanlıurfa, Ankara, Yozgat illerin de 6 ay süren çekimler yapılmıştır. Projenin nihai çıktısı olarak kapsamlı bir katalog, sergi ve bir multivizyon gösterisi yapılması planlanmıştır.

FOTOĞRAF ARACILIĞI İLE TESPİT VE DESTEK

Ülkemizdeki mevsimlik tarım işçilerinin gangrene dönüşmüş bu sorunlarının, fotoğraf sanatı aracılığıyla tespitine yönelik planlanan çalışmamızla birlikte, konuyla ilgili görsel arşivin oluşturulması, elde edilen sonuçların sosyolojik verilerle desteklenerek ilgili kurum ve kuruluşların koşulların iyileştirilmesi yönündeki çalışmalarına destek olunması ve ivme kazandırılması hedeflenmiştir.

İmren DOĞAN

 

TFSF(Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu) Genel sekreteri,
AFSAD(Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği) adına proje yürütücüsü.

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: