• resmi ilanlar

Dericilerden destekleme talebi

28/01/2015 00:00

...

Gerede Deri Sanayisi’nde üretim yapan firmaların Deri İhtisas Sanayi Bölgesi’ne taşınması konusunda yaşanacak sıkıntıların önüne geçmek üzere ilçede bir toplantı düzenlendi. “Üyelere bundan sonraki süreçte nasıl destek verilebilir?”, “Hibe ve uzun vadeli kredilerle deri üreticilerinin Deri İhtisas Sanayi Bölgesi’ne geçişlerindeki sıkıntılarını en aza nasıl indirilebilir?” sorularına yanıt aranan toplantıya Kalkınma Bankası yetkilileri de katıldı. Gerede Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ersin Kaşka, Gerede’de deri sanayi kuruluşlarının taşınma işlemi sonrası desteklemeye ihtiyaç duyacaklarını vurguladı.

Toplantı, Gerede Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlendi. Toplantıya, Gerede Kaymakamı Arslan Yurt, Gerede Belediye Başkanı Mustafa Allar, Gerede Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ersin Kaşka, Gerede Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç Dr. Nurettin Akçakale, Kalkınma Bankası İş Ürün Daire Başkanlığı’ndan Belgin Özoğul, Recai Biberoğlu, Hüseyin Yöney, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Bolu Yatırım Ofisi Uzmanı Tolga Kaya, Gerede Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu üyeleri ve deri işletmecileri katıldı.

Gerede Müftülüğü Ramazan Dede Cami İmamı Yakup Karadavut’un okuduğu duanın ardından saygı duruşu yapıldı, İstiklal Marşı okundu.

Toplantıda katılımcılar tarafından sunum yapıldı. Sunum sürecinden bundan sonraki süreçte hangi konuda nasıl destek sağlanabileceği konusundan bilgi alışverişi yapıldı.

“SANAYİ BÖLGESİ’NDE PARSEL KURALARI MART’TA ÇEKİLECEK”

Gerede Kaymakamı Arslan Yurt ise, Mart ayı içerisinde sanayi bölgesindeki parsellerin kuralarının çekileceğini belirterek, “Herkesin yeri belli olacak. Tabi yer tespitini yapamayacağız. Orada alt yapı çalışması olduğu için. 2016 yılı sonunda arkadaşlarımız inşaat projelerini çizdirecekler ve inşaatlarını yapacaklar. Bu taşınma süresi sanayicilerimiz için maddi külfet olacak. Biz bu külfeti nasıl azaltırız. Onun arayışı içerisindeyiz. Onun için Kalkınma Bankası’nın bize sunacağı şeyler olabilir. 127 tabak esnafından bahsediyoruz ama bunlardan yarısı küçük ölçekte esnaf. Arsalarda en fazla alan 900 bin metre kare olan 30 tane var. 50 tane de B sınıfı dediğimiz esnafımız var. 50 tane de küçük ölçekli esnafımız var. Sanayicilerimize ne kadar büyük destek verilirse biz o kadar memnun oluruz. İlçemiz ekonomik canlılığını sürdürerek büyüsün” şeklinde konuştu.

“ALTYAPI ÇALIŞMALARINI TAMAMLADIK”

Yurt’un ardından Gerede Belediye Başkanı Mustafa Allar katılımcılara seslendi. Deri sanayinin Gerede’nin içinde yer aldığını belirten Allar, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Artık tüm ömrünü tamamlamış ve bundan sonra yeni tesislerle devam etmesi gerektiğinin altını çiziyorum. 2012 yılından bu yana ciddi çalışmalar yapıyoruz. Hamdolsun iyi noktalara geldik. Gerede’nin değişimi ve dönüşümü ile ilgili ne varsa yapmaya gayret ediyoruz. Alt yapısı bu sene tamamlanacak. Bu konuda ciddi şekilde kararlıyız. Dericilerden memnunuz. Yapılması gerekenleri yaptılar. Şartlar ne olursa olsun bunu başaracak güce ve birikime sahibiz. Alt yapıda sona geldik. Doğal gaz çalışmalarını tamamladık. Su ve elektrik konusu halledildi. Nisan ayının sonuna arsa hafriyatları bitmiş olacak. Devletten gelecek yardımları en iyi şekilde faydalanıp nasiplenmemiz lazım. Allah nasip ederse taşınmayı başaracağız. Ben esnafıma teşekkür ediyorum” dedi.

Gerede Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ersin Kaşka da yaptığı konuşmasında, 2004 yılından bu yana Gerede Deri Sanayisi’ne ait olan arıtmanın yüzde 90 oranında çalıştığını ve işletmelerin her ay bedel ödediğini kaydetti.

Kaşka, Gerede’de Deri Sanayi’nin yaklaşık 2 bin 500 kişilik istihdamıyla ilçe ve Bolu ekonomisine yön verdiğinin altını çizerek, “Bu kapsamda yeni Deri Organize Sanayi Bölgesi’ne taşınmak için gerekli çalışmalar tamamlanmıştır.  2015 yılının 9. ayına kadar bir aksilik olmazsa alt yapı işlemleri tamamlanıp bir kaç ay içerisinde de arsa tahsisi yapılacak. Böylelikle daha iyi şartlarda dünya sektöründe söz sahibi olacak” diye konuştu.

1 MİLYON TL’LİK HİBE TALEBİ

Gerede Deri Sanayisi’nde 127 firmanın yüzde 70’inin küçük ölçekli firmalar olduğu belirten Kaşka, “Bugün Organize Sanayi’ye gitmenin bir bedeli vardır. Bu bedele katlanabilmek için dericilerin ciddi anlamda uzun vadede hibe desteklerine ihtiyacı vardır. Desteklenmeli ki 900 yıldır süregelen dericilik faaliyetlerinin devam edebilmesi gerekir. Burada Kalkınma Bankası yetkililerine de belirtmeliyiz ki ihtiyacımız olan 1 milyon TL’lik hibe ya da krediden alabilmek için şuan ki mevcut durum gözden geçirilmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

Son olarak da Kalkınma Bankası İş Ürün Daire Başkanlığı ve Kredi Pazarlama Daire Başkanlığı müdürleri Belgin Özoğul, Recai Biberoğlu, Hüseyin Yöney konuları ile ilgili katılımcıları bilgilendirdiler.

 

Haber Merkezi

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: