• resmi ilanlar

10 bin kişi borçlarını yapılandırdı

04/02/2015 14:00

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) pirim borcu yapılandırma işlemleri 2 Şubat itibari ile sona erdi. SGK Bolu İl Müdürü Erhan Çavuş, “9 Bin 536 vatandaşımız yapılandırma başvurusu için müracaat etti. BAĞ-KUR prim borcu yapılandırılmasında 51 milyon 703 bin 174 TL prim borcu yapılandırıldı ve bunlardan 9 milyon 940 bin 782 TL’de şuana kadar tahsil edildi” dedi.

Bolu Sosyal Güvenlik İl Müdürü Erhan Çavuş SGK binasında düzenlenen basın toplantısında torba yasa hakkındaki istatistik bilgileri basın mensupları ile paylaşırken,  bunun yanı sıra Gerede’de ve bazı ilçelerde hizmet binasının açılacağının müjdesini de verdi.

“YOĞUN BİR TALEP OLDU”

Ekim ayında başlayan yapılandırma süreci hakkında bilgiler veren Çavuş, “2 Şubat  itibari ile yapılandırma sürecini tamamlamış olduk. Yoğun bir talep oldu. Bizim için en önemlisi herhangi bir sıkıntıya mahal vermeden hem müracaat edenler açısından hem çalışanlarımız açısından süreci en doğru şekilde problemsiz bir şekilde tamamlamaktı. Bunu da tamamlamış olduk. Hem işverenler açısından prim borçlarının yapılandırılması vardı, hem bağ kurluların prim borçlarının yapılandırılması vardı hem de genel sağlık sigortalıların prim borçlarının yapılandırılması vardı. Genel sağlık sigortalı olanların prim borçlarının yapılandırılma süresi daha devam ediyor. Onun 30 Nisan 2015tarihine kadar süresi var” dedi.

“GELİR TESTİ YAPTIRANLARIN SAYISI YETERSİZ”

Yapılandırma başvurusunda bulunan kişi sayıları hakkında açıklamalar yapan Çavuş, genel sağlık sigortası ile ilgili olarak gelir testi yaptıranların sayısının az olduğunun altını çizdi ve vatandaşları uyararak şunları söyledi;

“İşverenler açısından toplam talep 3 bin 799 işverenimiz yapılandırma için müracaat etti. BAĞ-KUR’lu açısından 4B açısından 4 bin 844 kişi müracaat etti. Bunlardan 309 kişisi de bankalardan kredi kullanarak emeklilik talebinde bulundu. Yapılandırması devam etmekte olan genel sağlık sigortaları ile ilgili olarak ta şuana kadar 893 kişi gelir testini yaptırarak prim borçlarının yapılandırılmasını sağladı. Tabi genel sağlık sigortası ile ilgili yapılandırma süresi hala devam ettiği için 30 Nisan 2015 tarihine kadar burada bize müracaat etmesi gereken daha 11 bin 546 kişi var. Şu ana kadar müracaat edenler açısından etmesi gerekenleri düşündüğümüzde çok bir talep olmadığını görüyoruz. Burada da basın yayın kuruluşlarıyla, sivil toplum örgütleri ile yapmış olduğumuz toplantılar vs. çalışmalar ile birlikte bu genel sağlık sigortalılarımızı bunun duyurusunu yaparak bir an önce gelir testlerini tamamlayarak tüm borçlarının yapılandırılmasını sağlayacağız. Şu ana kadar bu açıdan düşük seviyede kaldığımızı düşünüyorum. BAĞ-KUR prim borcu yapılandırılmasında 51 milyon 703 bin 174 TL prim borcu yapılandırılmış ve bunlardan 9 milyon 940 bin 782 TL’de şuana kadar tahsis edilmiş miktar.”

“HİZMET BİNASININ YAPIM İHALESİ OLACAK”

Yeni açılacak hizmet binaları ile ilgili olarak vatandaşlara hizmetin  daha iyi daha kaliteli daha hızlı tam donanımlı şekilde verileceğini ifade eden Çavuş, “Bizim Gerede ilçemizde merkez müdürlüğümüz var. Gerede, Yeniçağa, Dörtdivan ve Mengen ilçelerine hizmet vermekte olan hizmet binamız var. Kaymakamlık binasının alt katında faaliyette bulunuyordu. Buraya yeni bir hizmet binası kazandırmak noktasında belediyemiz ile görüşmelerimiz olmuştu. Prim borcuna mahsuben yer talebimiz olmuştu. Gerede Belediye Başkanı’mıza ayrıca buradan teşekkür etmek istiyorum. Sayın milletvekillerimize de. Belediye Başkanımızın da özverisi ile birlikte Gerede’de bir arsa takası gerçekleştirdik belediye ile. Kurum başkanlığımız ile yaptığımız görüşmeler neticesinde de projesini onaylattık. 2015’in 11 Nisan’ı Çarşamba günü Hizmet binasının yapım ihalesi olacak. İnşallah yer tesliminden itibaren 240 gün binanın teslim süresi. Yılsonunda inşallah Gerede’de müstakil bir hizmet binası ile vatandaşlarımıza daha iyi daha kaliteli daha hızlı tam donanımlı şeklinde hizmetimizi gerçekleştireceğiz.

“GÖYNÜK’TEN BOLU MERKEZE GELMEK ZORUNDA KALMAYACAKLAR”

Ayrıca teşkilat anlamında Mudurnu ilçemize bir sosyal güvenlik merkezi açmayı hedefliyoruz. Bununla ilgili olaraktan Mudurnu kaymakamlığının zemin katında bize bir bölüm tahsil edilmişti. Oranın gerekli tadilat projesini yaptırdık. Demirbaşlarını ve teftişini gerçekleştirdik. Kurum başkanlığımızla yapmış olduğumuz toplantı neticesinde en kısa zamanda kafamızdan geçen tarih mart ayı gibi orada SGK hizmet noktasını halkımızın hizmetine açmış olacağız. Göynük ve Mudurnu ilçelerimize hizmet verecek en basit bir iş için Mudurnu’dan Göynük’ten Bolu merkeze gelmek zorunda kalmayacaklar. Mudurnu’da bu işlemlerini halletmiş olacaklar.

Bizim Gerede’de vekâleten Merkez Müdürlüğü yapan Kenan Çakır isminde arkadaşımız vardı. Görevde yükselme neticesinde Karabük Safranbolu’nun merkez müdürü olarak asaleten atandı. Bizlere de Gerede ilçemize de Merkez İlçe Müdürü olarak bu görevde yükselme sınavı sonucu İzmir’den Nuray Emengen Erdal isminde müdür arkadaşımız atandı. Oda pazartesi günü itibari ile görevine başlayacak” dedi.

“SGK İLE İLGİLİ KONULARDA BİLGİ EKSİKLİĞİ ÇOK”

2015 yılında kayıt dışı istihdamı azaltmak için ellerinden ne geliyorsa yapacaklarını söyleyen Çavuş,  “Kayıtlı istihdamla ilgili etkin bir rehberlik hizmeti sunmayı arzu ediyoruz.  Bolu’da rehber arkadaşlarımız vasıtasıyla ülkemizin ve ilimizin en büyük sorunlarından bir tanesi kayıt dışı. Özellikle Bolu ölçeğinde de kayıt dışı ile alakalı olarak özellikle hizmet sektöründe aşırı derecede bir kayıt dışı işçi çalıştırmanın olduğunu görüyoruz. Denetmenlerimiz işyerine yapmış oldukları denetimler sırasında işyerlerine yüklü miktarda idari para cezası kesiyorlar. Dolayısıyla buda işverenlerimizi zor durumda bırakıyor. İşverenlerle yapılan görüşmelerde sivil toplum örgütleri meslek odaları ile yapılan görüşmelerde bunların birazda bilgi eksikliğinden kaynaklandığını gördük. Çok basit konulardan cezalar yediklerini gördük. Bu bilgi eksikliğini nasıl kapatabiliriz. Bize düşen görev nedir? Kendi içimizde sorguladık. 2015 yılının ilk 6 ayı içerisinde etkin rehberlik hizmeti yapalım. İşyerlerine gidelim meslek odaları ile toplantı tertip edelim. Yani bir kişi sigortalı çalıştırılmaya başlandığında hangi iş ve işlemleri takip etmesi gerekir. Genelde hizmet sektöründe öğrenci çalıştırılıyor. Kısa süreli ve saatlik çalıştırılıyor. Dolayısıyla deneme süresi isminde çalıştırılıyor. Orada da yanlış bir kanı var çalışanlar açısından da. Deneme süresinde de olsa mutlaka sigortalı olması gerektiğini bu noktada da bilgi eksikliği olduğunu değerlendirdik.

“6 AYLIK SÜREYİ ETKİN REHBERLİK HİZMETİ YAPARAK BU BİLGİ EKSİKLİĞİNİ ORTADAN KALDIRMAYI AMAÇLIYORUZ”

Onun için bizde çalışmakta olan 8 tane denetmen arkadaş var. 8 denetmen ile birlikte bu 6 aylık süreyi etkin rehberlik hizmeti yaparak bu bilgi eksikliğini ortadan kaldırmayı amaç ediyoruz. Bununla ilgili olarak da işyerlerini ziyaret ettiğimizde bilgilendirme broşürlerimiz var. Kendilerine bu bilgilendirme broşürlerini tevdi edeceğiz. Hizmet sektöründe rekabetin bol olduğu bir yerde sürekli şikâyetler geliyor. Arkadaşlarımız buralara gittiğinde mutlaka sigortasız kişilerle karşılaşıyorlar. Buralarda genelde öğrenciler çalışıyor. Saatlik günlük kişiler çalıştırılıyor. İşverenlerin bunları sigortalı yapma zorunlulukları yok diye bildiklerini ifade ediyorlar. Oysa saatlik de günlük de olmuş olsa yevmiye usulü ile olmuş olsa bile bunlar mutlaka çalıştırıldıkları süre kadar sigortalı olmak mecburiyetinde. Biz bu eksikliği gidermeye çalışacağız ve bunların bilgilerini vereceğiz.  Aşağı yukarı 100’ün üzerinde denetim yapılmıştır ve bu denetimlerde mutlaka sigortasız kişilere rastlanılmıştır. Son zamanda Bolu’da yabancı uyrukluların çalıştırılması noktasında bir sıkıntı var. Bununla ilgili olarak da mevzuat şunu söylüyor. Mutlaka izine tabi olarak çalıştırılabilir. Çalışma bakanlığından izin aldıktan sonra çalıştırılabilir. İzinsiz bir şekilde çalıştırılamaz. Çalıştırıldığında da aşağı yukarı bunların işveren başına 15 bin para cezası var. Bunun 8 binini İŞKUR tarafından yabancı uyruklu işçi çalıştırdığı için bizde sigortasız işçi çalıştırdığı için aşağı yukarı 7 bin lira idari para cezası uyguluyoruz. Toplamda 15 bin gibi idari bir para cezası ile karşı karşıya kalmış oluyorlar” ifadelerine yer verdi.

 

Haber Merkezi

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: