• resmi ilanlar

‘Otizmlilere laf kalabalığı yapmayın’

10/03/2015 14:00

Bolu Bağışçılar Vakfı’nın davetlisi olarak Bolu’ya gelen Birsen Başar, Necip Fazıl Kültür Merkezinde Bolu’lularla buluştu. Kendisi de otizmli olan ve Hollanda’da yaşayan Başar yoğun ilgi ile karşılandı.

Şehir şehir ülke ülke gezerek kendi yaşamından kesitlerle seminerler veren aynı zamanda otizm alanında eğitimini tamamlayan Birsen Başar “Otizmlilerle iletişim nasıl kurulur? Arkadaşlık ilişkileri, Sosyal yaşam içindeki farklılıkları normal insanlara göre farkları” üzerine stand-up tadında bir konferans verdi. Bolu Bağışçılar Vakfı’nın desteği ile seminerini vermek üzere Bolu’ya gelen Birsen Başar’ı sahneye çıkmadan önce Vakfın Genel Sekreteri Öznur Akkaya tanıttı ve anlatacaklarına dikkat çekti. Akkaya; “Bolu Bağışçılar Vakfı sadece kendisine gelen projelere hibe desteği vermiyor aynı zamanda Bolu’luların, öğretmenlerimizin faydasına olabilecek eğitim, seminer, konferans gibi çeşitli etkinlikler düzenliyor. Birsen Başar’ın Bolu’da hayatı bir şekilde otizme dokunmuş ve bundan etkilenmiş tüm ailelere cesaret vereceğine inanıyoruz” dedi

İzleyicilerin sık sık alkışlarla kestiği Başar, stand-up tadında seyircileri de içine alan bir sunumunda “Otizmli bireye aynı anda birden fazla cümle kurmayın çok fazla laf kalabalığı yapmayın” dedi. Otizmlilerle ilişki kurmak isteyen insanlara ise “Net olun, ne istediğini dolandırmadan çok açık şekilde anlatın” çağrısında bulundu. Başar, şunları söyledi: “Net olmayan iletişim, otizmlilerin bir şeyi anlamasını zorlaştırıyor. Ne istediğinizi açık ve net olarak söylemelisiniz. Çünkü otizmliler dünyayı detay olarak görürler”anlayamaz ama yine de normal insanları anlamak otizmliyi anlamaktan daha zor” dedi. Ve normal insanların günlük hayatlarında gereksiz kullandıkları “Sana bir şey diyeyim mi? Alo orda mısın? Cümlelerinin laf kalabalığı olduğunu bir şey söyleyeceksen direkt söylenmesi gerektiğine dikkat çekti.

Kitaplarının adı Birsen Başar'ın yaşadıklarının ve hissettiklerinin özeti gibi. 'Ben de fark edilmek istiyorum ' ve ‘Otizmli olmak’. Başar, hayatı boyunca annesi ve babasının dışındaki aile fertleri de dahil olmak üzere çevresindeki insanların onu fark etmediğini ve yalnızlaştırıldığını söylüyor. Zekası gelişen ancak duygusal gelişimi duran Birsen Başar'ın, yaşadığı en önemli sorun iletişim güçlüğü olmuş. Başar, "Hayatım boyunca hiç doğru dürüst arkadaşım olmadı. En önemli sorunum sosyalleşememek ve iletişim kuramamak. Kardeşim var ama kendi kardeşimle bile iletişim kuramıyorum, aynı evde yaşıyoruz ama görüşmüyoruz, o da beni anlamıyor. Okulda ise sadece bir arkadaşım vardı, o okula gelmediği zaman teneffüslerde yalnız olurdum. O da taşınınca tamamen yalnız kaldım. En büyük destekçim babam oldu, Hollanda'daki okullarda Türkçe öğretmenliği yaptığı için tanıdığı Türk kızlarının benimle arkadaşlık yapmaları için çok uğraştı, annem de babam da benim için çok fedakarlık yaptılar, seneler boyunca psikiyatrik destek almamı sağladılar” dedi.

Bolu Milli Eğitim Müdürlüğü ve Bolu Belediyesinin de organizasyon destekçisi olduğu program sonunda Başar’ın çok sayıda kitabı, katılımcılar tarafından imzalatıldı ve yoğun ilgiyle salondan ayrıldı.

 

Haber Merkezi 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: