• resmi ilanlar

Hastaneden rahatlatan açıklama

25/03/2015 14:00

Suudi Arabistan'da yayılan MERS virüsü Türkiye’de paniğe neden olurken, Bolu’da 11 hastanın mevsimsel grip influenza şüphesiyle tedavi altına alındığı, ancak ilimizde kesin olarak bu virüse rastlanmadığı açıklandı. Tedbir amaçlı olarak tüm vakalara hassasiyetle yaklaşıldığını ifade eden Tahaoğlu, “Şükürler olsun ne bir domuz gribi vakası, ne de bir MERS vakası resmi olarak kanıtlanmış bir vakamız yok” dedi.

Haber: Ebru EYVAZOĞLU

Özellikle Ortadoğu'da görülen ve Türkiye'de tedavi gören bir hastanın hayatını kaybetmesiyle gündeme gelen Mers Virüsü ile ilgili Bolu’da 11 kişi tedavi altına alınırken, Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Opr. Dr. Metin Tahaoğlu Bolu’da kesin olarak virüse rastlanmadığını söyledi. 

Tedbir amaçlı olarak ileri derecedeki grip hastalarının gözlem altına alındığını dile getiren Tahaoğlu, “Biz de tespit edilen MERS vakası yok. Ancak şüpheli vakalar var. Bakanlığın talimatları neticesinde de böyle bir durum karşısında uygulanacak olan prosedür bellidir. Tedbir amaçlı çalışmalar yapılıyor. Bizim şu an 11 tane mevsimsel gribal influenza vakası vardır. Ama şükürler olsun ne bir domuz gribi vakası, ne de bir MERS vakası resmi olarak kanıtlanmış bir vakamız yok. Ama yapılan işlemler tamamen tedbir amaçlıdır” diye konuştu.

Tedbir amaçlı olarak tüm vakalara hassasiyetle yaklaşıldığını ifade eden Metin Tahaoğlu, “Örneğin 65-70 yaşında bir hastada kronik akciğer hastalığı da vardır. Ya da diyabet hastasıdır. Bu hastalar malum hem gripte hem de viral zatürree de çok yatkın olurlar ve durumları bir anda kötüleşir. Bu şekilde gelen bir hastanın her ihtimale karşı daha ileri bir merkezde tutulup orda takip edilmesi daha doğru olur. Dönem dönem yoğun bakımda da sıkıntı yaşayabiliyoruz. Bu durumda da daha ileri bir merkeze sevk etmemiz gerekiyor. Ancak kesin olarak bu MERS’tir diyebileceğimiz bir vaka yok. Bu tip durumlarda bilgi kirliliği de oluşmaya başlıyor. Buna hiç gerek yok. Bolu için söylüyorum, şu anda bizim anormal bir durumumuz yok. Ama bu çıkmaz anlamına gelmiyor. Temennimiz tabi ki çıkmaması yönünde. Bu tip durumlarda akın temastan sakınmak gerekir” dedi. 7

MERS VİRÜSÜ NEDİR?

MERS Middle East respiratory syndrome ya da ODSS Orta Doğu Solunum Sendromu bir Corona virüs enfeksiyonudur. Bu hastalığa sebep olan virüs MERS-CoV'dır. Bu virüsün bulaştığı hastaların yaklaşık olarak yüzde 35-40'ı hayatını kaybetmektedir. Bazı bünyeler hastalığı hafif belirtilerle atlatabilir. Hastalıktan kurtulanların virüsü bulaştırma riski yoktur.

İlk olarak 2012 yılında Suudi Arabistan'da tespit edilmiştir. Türkiye'de MERS sebebiyle ilk ölüm vakası ise 2014 yılının Ekim ayı içerisinde Suudi Arabistan'da çalışan Hatay ili nüfusuna kayıtlı olan bir kişinin Türkiye'ye dönüş yaptıktan sonra hayatını kaybetmesi olayıdır. Virüsün bulaşmasından sonra ki ilk 15 gün çok önemlidir. Çünkü belirtiler bu zaman zarfında ortaya çıkar ve virüs bu ilk 15 günlük sürede vücutta yayılım gösterir. Nefes darlığı, öksürük ve ateş hastalığın en önemli belirtileri arasındadır. Fakat bazı hastalarda bu belirtilerle birlikte balgam da görülebilir.

Su ve sabunla sık sık ellerin yıkanması, gözlere, ağza ve buruna dokunulmaması, hasta insanlarla yakın temastan kaçınılması genel tedbir yollarıdır. Cinsel yolla ve hava yoluyla bulaşma riski taşıdığı gibi özellikle dokunarak da bulaşma riski yüksek olduğundan dolayı hastalık şüphesi taşıyanların tenlerine, eşyalarına ya da hastaların temas ettikleri yerlere temas edildikten sonra, temas edilen uzuv ya da eşya çok iyi şekilde temizlenmelidir.

Bu hastalığa yakalanan kişi ise evde kalmalı, başkalarıyla yakın temastan kaçınmalı, hapşırırken ya da öksürürken ağzını ve burnunu kapamalı, eşya ve yüzeylere eldiven gibi koruycu bir yöntemle temas etmelidir.

 

 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: