• resmi ilanlar

Hemşirelik Haftası kutlamaları başladı

12/05/2015 13:00

Her yıl 12-18 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Hemşirelik Haftası, Bolu’da düzenlenen törenle kutlanmaya başlandı.

Anıt Park’ta düzenlenen anma törenine CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, Bolu İl Sağlık Müdürü Mahmut Arık, hastane başhekimleri, Özel Fatma Hatun Hastanesi İşletme Müdürü Ahmet Aktepe, Devlet hastaneleri hemşireleri ile Özel Çağsu ve Fatma Hatun Hastanesinde görev yapan hemşireler katıldı. Atatürk Anıtına çelenk koyma ile başlayan tören, saygı duruşu ve istiklal marşı ile devam etti.

Törende konuşan İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Songül Yorgun, bir ülkenin huzur, mutluluk ve geleceğinin en önemli teminatının sağlık olduğunu söyledi.

Tarihin en eski mesleklerinden biri olan hemşireliğin, sağlıklı birey, aile ve toplumun oluşmasında çok önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çeken Yorgun; “Hemşirelik, temelinde sevgi, şefkat, bilgi ve beceri isteyen kutsal bir meslektir. Geçmişten günümüze tıp bitiminde değişim ve gelişimler ile önemli ilerlemeler kaydedilmiş ve hemşireler sağlık sisteminin vazgeçilmez bir unsuru haline gelmiştir.  Hemşirelik mesleğinde modernleşmenin Avrupa'da Florence Nightingale ile Kırım Savaşında, ülkemizde Trablusgarp ve Balkan Savaşları döneminde açılan gönüllü kursları bitiren Safiye Hüseyin (Elbi) İlk Türk Hemşiresi, Kerime Salahar, Münire İsmail ile başladığı kabul edilmiştir. 12 Mayıs Florance Nightingale'in doğum günü olduğundan ‘Hemşirelik Haftası’nın başlangıcı olarak kabul edilmiştir. Ülkemizde ise 1964 yılından bu yana kutlanmaktadır” dedi.

“HEMŞİRE, BAKIMI SEZGİYLE DEĞİL, BİLİNÇLİ VE ORGANİZE BİR YAKLAŞIMLA YAPANDIR”

Yorgun, sağlık hizmetlerindeki kalitenin arttırılmasında hemşirelerin önemli payı olduğuna vurgu yaparak, “Kalitenin temel unsurlarından olan çalışan ve hasta güvenliğinde hemşirelik uygulamaları son derece önemlidir. IOM Hasta Güvenliği Raporu, Temel hemşirelik rolleri içinde işbirliği, ortak çalışma, kalite geliştirme, liderlik, kaynakları etkin kullanma, tüm bu uygulamalarda etik değerlere bağlılık olduğunu belirtmiştir. Bakım hemşireliğin ayrılmaz bir parçasıdır. Hemşire, bakımı sezgiyle değil, bilinçli ve organize bir yaklaşımla yapandır” ifadesini kullandı.

“ÜLKEMİZDE MESLEKLEŞME İSTENİLEN DÜZEYDE DEĞİLDİR”

Hemşireliğin profesyonel bir meslek olduğunu da sözlerine ekleyen Yorgun, şunları söyledi: “Gelişmiş ülkelerde meslekleşme sürecini tamamladığı halde ülkemizde meslekleşme istenilen düzeyde değildir. Öncelikli olarak Hemşireliği etkin tutmak gerekir. Bunu sağlamak için çalışan memnuniyeti sağlamak, kaynakların etkin tahsisi, hastaları bakımın her aşamasında bilgilendirmek, etik kurallara uymak ( özerklik, sadakat, adalet, dürüstlük, insan onuruna saygı, zarar vermeme) gereklidir. Hemşirelik mesleğinde yaşanan sorunlar, 1. Eleman eksikliği, 2. Ücret yetersizliği, 3. Yetki ve sorumluluklarında belirsizlik 4. Risklerin fazlalığı, 5. Görev dışı işlerde çalıştırılma, 6. Meslekte ilerleyememe, 7. Yoğun çalışma temposu, Fazla çalışma, 8. istenilen branşta çalışamama, 9. Yardımcı sağlık personeli olarak değerlendirilme, olarak sıralanmış. Hemşire, sağlık alanında yardımcı bir unsur değil, bizzat aşamaların hepsinde etkin şekilde var olan bir yönetici kuvvettir. Sağlık mensupları içinde hasta ile en uzun süre ve en yakın iletişim içinde olan yine hemşirelerdir. Sorunlara yönelik çalışmalar başlamış olmakla birlikte henüz istenen seviyede değildir. Bütün bu sorunlar, hemşirelerin meslekten uzaklaşmalarına, mesleğe yabancılaşmalarına sebep olmaktadır. Hemşirelerin bağımsız fonksiyonlarından olan bakım verme ve yardım etme işlevlerini yeterince yerine getirememesi, mesleki bilgi ve yeteneklerini etkin kullanamaması, hizmetin kalitesini olumsuz etkileyebilmektedir. Nitelikli, güvenli sağlık ve hemşirelik hizmeti için meslektaşlarımızın, halkımızın, siyasilerimizin bizlere destek olması gerekmektedir. Sağlık hizmetleri bir ekip işidir. Hemşireleri bu ekibin en önemli temel taşlarındandır. Hemşire ayrım gözetmeksizin, birey, aile ve topluma sağlığını kazandırmak için çalışır, bu nedenle sevgiden, şefkatten, disiplin ve ciddiyetten uzak bir kişinin mesleği icra etmesi mümkün değildir. Bu anlamda ideal bir hemşire; hümanist, ekip çalışmasını benimseyen, hızlı olduğu kadar da dikkatli, disiplinli, öğrenmeye ve kendini geliştirmeye açık, stresle baş edebilme ve çok iyi gözlem yapabilme özelliğine sahip olmalıdır. Donanımlı bir hemşirenin bireyleri, aileleri, toplumları hatta ülkeleri nasıl değiştirebileceğini görmeliyiz” şeklinde konuştu.

 

Haber Merkezi

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: