• resmi ilanlar

Sığır Çiçeği Hastalığı'nda son durum ne oldu?

23/07/2015 11:00

Sığır Çiçeği, diğer adı ile Nodüler Ekzantemi Hastalığının Bolu'nun komşu illerinde görülmesi üzerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İsmail Taş, hastalığı Bolu açısından değerlendirerek bilgilendirmede bulundu.

Haber: Seda Namdar

Yayılma eğilimi gösteren ve “Yumrulu Deri Hastalığı” olarak da bilinen Sığır Çiçeği Hastalığı ile ilgili bilgilendirmede bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İsmail Taş,  hastalığın çevre illerimiz: Ankara, Düzce ve Çankırı’da sığırlarda görüldüğünü açıkladı. Hastalığın görüldüğü yerde takip altına alındığının bilgisini veren Taş, Sığır Çiçeği Hastalığının 5996 sayılı kanun kapsamında takibi zorunlu hastalıklardan olduğuna dikkat çekerek, ‘’İhbarı mecburi hayvan hastalığı olduğu için idari ve fenni tedbirler alınmaktadır. Kordon, karantina, dezenfeksiyon vb. işlemler bakanlığımız teşkilatları tarafından yürütülmektedir’’ açıklamalarında bulundu.

‘’Bolu’da görülmedi, il genelinde tedbirler alındı’’

Sığır Çiçeği Hastalığının Bolu’da görülmediğini kaydeden Taş, komşu illerimizde görülmesi nedeniyle hayvan hareketlerine bağlı olarak hastalığın Bolu’da görülme riskinin arttığını söyledi. İl genelinde alınan tedbirlere değinen Taş, aşılama kampanyasına başlanılmasının önleyici ve koruyucu tedbirlerden olduğunu ifade etti. İl Müdürü İsmail Taş, diğer salgın ve bulaşıcı hayvan hastalıklarında olduğu gibi Sığır Çiçeği Hastalığından korunmak için de hastalık görülmeden önce aşılamaya başlamanın ve aşılamayı bitirmenin öneminden bahsederek hastalığın salgın halde seyretmesi durumunda verim kayıplarına bağlı olarak hayvancılık ekonomisini olumsuz yönde etkileyeceğini aktardı.

Sinekler hastalıkta taşıyıcı görev üstleniyor

Sineklerle bulaşan, ticari ve ekonomik kayıplara yol açan hastalığın; et, süt, deri kayıpları, zayıflama, damızlık değerinde düşüş, çok geç iyileşme, ölüm gibi hayvana çok sayıda olumsuz etkileri var. Hastalığın ayrıca üreme sistemlerini etkilediğine, geçici veya kalıcı kısırlıklara neden olduğuna dair bilgilendirmede bulunan Taş’ın önerileri şöyle: ‘’Hastalıkla etkin mücadele yapılmalıdır. Hastalık görülmesi halinde ihbar, teşhis ve takip işlemleri seri ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Özellikle hastalık etkeninin taşıyıcısı olan sineklerin bulunabileceği alanlarda sinek mücadelesine ağırlık verilmelidir. Aşılama hastalıkla mücadelede en etkili araçtır. Bu nedenle muhakkak aşılama yaptırılmalıdır. Bunun yanında hastalığın çıktığı işletmelerin temizlik ve dezenfeksiyonu hastalık ile mücadele ve korunma da çok önemlidir. ’’

 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: