• resmi ilanlar

Bolu'dan Mamuşa'ya kültür köprüsü

04/08/2015 11:00

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Türklüğün Balkanlar'daki son kalesi olan ve ‘Avrupa'daki son Türk kasabası' olarak nitelenen Mamuşa'ya hayran kaldı.

Moğolistan yolculuğu öncesi Kosova ve Makedonya ziyaretlerini değerlendiren Başkan Alaaddin Yılmaz, “Ben Avrupa’da, Adriyatiğe yakın bir bölgede Türk bayraklarının dalgalandığı, resmi dili Türkçe olan, Türk parasının geçtiği, aynı zamanda da kendilerini Türkiye’nin bir parçası kabul eden, camileri gençlerin doldurduğu böyle bir beldenin olduğunu tahayyül edemezdim. Mamuşa’da Türkiye’yi, hatta Türkiye’den daha iyi bir Türkiye’yi gördüm. Türkiye’nin 50 yıl önceki bozulmamış yapısına şahit oldum. Milletim, milliyetim adına onur duydum. Türk dünyasına çok ilgi duyan biri olarak, neden daha önce gitmedim diye hayıflandım” diye konuştu. Yılmaz, şöyle devam etti:

“Mamuşa, resmi dili Türkçe, sokak isimleri Türkçe, parası Türk Lirası olan Balkanlar’daki tek şehir. Nüfusunun neredeyse yüzde 98’i Türk. Her camide ayrı ayrı okunan ezan sesleri, eski Osmanlı eseri camileri, bundan 50 yıl önceki Türk geleneklerinin hala hüküm sürdüğü bakir bir yer. Aileler bütünlük içinde yaşıyor. Giyimleriyle kuşamlarıyla Türkiye’nin bozulmamış hali. Türkiye’nin bir parçası. Kendisini Türkiye’den ayrı hissetmeyen bir yapı. Ben Mamuşa’da kendimi Türkiye’de hissettim. Hatta Türkiye’den daha iyi bir Türkiye gördüm. AB içerisinde bizden biri ve Türkiye’yi öz vatan olarak gören bir toplum. Ordu birliğimiz sosyal hayatın içinde. TİKA vasıtasıyla çok ciddi bakım onarım faaliyetleri yürütülüyor, Türk Belediyelerinin ciddi destekleri var. Mamuşa’yı ziyaretimde bu tabloyla karşılaştığımda hem ülkem, hem inancım, hem de milliyetim adına onur duydum. Mamuşa ile bu coğrafyayla bütünleşmek her belediyenin arzusudur. Bolu ile Mamuşa arasında güçlü bir kültürel köprü kurmayı arzu ediyorum.”

7 bin nüfuslu küçük bir belde olan Mamuşa’da ilköğretim ve ortaöğretim okullarının Türkiye’deki belediyeler tarafından yapıldığını, Sakarya Üniversitesi’nin bu okullardan mezun olan öğrencilere kucak açtığını, hatta hasta olan Mamuşalıların ameliyatlarının Sakarya Üniversitesi’nde yapıldığını anlatan Yılmaz, “Mamuşa’nın üniversite okumak isteyen öğrencileri için Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü ile görüşeceğim” dedi. 

Bolu Belediyesi olarak Mamuşa Belediyesi’ne bir adet Çöp Temizleme Aracı sözü verdiklerini belirten Yılmaz, “Mamuşa’nın bir çöp temizleme aracı ihtiyacı olduğunu öğrendik. Bolu Belediyesi olarak imkanlarımıza da bakarak en kısa sürede bir çöp temizleme aracı göndermeyi planlıyoruz” diye konuştu.

625 yıl sonra sokaklar Mehter Marşı ile inledi

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Balkanlar’da Türklüğün son kalesi Mamuşa Belediyesi’nden ödül aldı. Yılmaz, Köroğlu Festivali ile Türk Cumhuriyetlerinin buluşmasına ve kaynaşmasına aracılık etmesi dolayısıyla Türk Dünyası Hizmet Ödülü’ne layık görüldü. Yılmaz, ödülünü Kosova Türk Temsil Heyet Başkanı Kurmay Albay Ömer Faruk Demircioğlu’nun elinden aldı.

Domates Festivali’nde Kosova’da 625 yıl aradan sonra sokakların Mehter Marşı ile inlediğini anlatan Yılmaz, “Kosova, İstanbul’dan önce fethedilerek İslami ve Türk diyarı haline dönüştürülmüş. Oradaki insanlar da ‘Biz İstanbul’dan daha önce Müslümandık’ diyorlar. Osmanlı’nın ilk mehter çalışmasını da Kosova fatihi 1. Murat’ın yaptığı söylenir. Temelleri bu topraklarda atılan Mehter’in Mamuşa halkıyla buluşması duygu ve coşku dolu anlara sahne oldu. Dedemiz Murat Hüdavendigar gitmiş oraya, bir tohum dikmiş, o tohum hala orada yemyeşil duruyor” diye konuştu. 1.Murat’ın makamını da bu vesileyle ziyaret ettiğini belirten Yılmaz, 1. Murat’ın şehit olmadan önce ettiği “Yarabbi beni müslüman kıldın, beni üç ok muzaffer yedilerle buluşturdun, gazilikle rütbelendirdin. Bu savaşta askerlerime fazla zayiat verdirme, beni şehadet rütbesiyle nasiplendir” duasının kendisini hayli duygulandırdığını anlattı.

Dünyadaki örnek mimari eserler Üsküp’te canlanıyor

Kosova’dan sonra Makedonya’ya geçtiklerini, Üsküp’te Osmanlı’dan kalma bir camide Cuma Namazı kıldıklarını, Tarihi Halveti Tekkesi’ni de ziyaret ettiklerini, tekke dervişiyle sohbet etme imkanı bulduklarını anlatan Yılmaz, Üsküp’ün şehirciliği konusunda da değerlendirmelerde bulundu. Yılmaz, “Üsküp, şehircilik anlamında iyi bir mimar tarafından şekillendirilmeye çalışılıyor.  Dünyadaki örnek mimari eserler orada imitasyon yoluyla yerleştiriliyor. Yeni meydan anlayışları orada hayata geçiriliyor. Bol miktarda, tarihini yansıtan heykeller yapılmış. Çok fazla yeni binalar yapılıyor. Biz Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı konutuna hep tenkitler yürütüyoruz ya, şuan Üsküp’te çok sayıda Beyaz Saray yapılıyor. Gelecekte bu yapılar tarihle bütünleşecek ve 100-200 yıl sonra Üsküp bu özel yapılarla anılacak.  Üsküp 100- 200 yıl sonra onlarla anılacak. Üsküp’ün yeni şehircilik anlayışıyla ve yürütülen çalışmalarla gelecekte bir turizm kenti olacağını düşünüyorum.”

Batı çizgi film kahramanları üretir, biz gerçek kahramanlar yetiştiririz

Üsküp’te Sırpların 22 kişilik bir ailenin 21 ferdini katlettiği ev ve hemen yanında kurulan şehitliği ziyaretini anlatırken hayli duygulanan Yılmaz, “Her savaş bazı insanları kahraman yapar. Bu ailenin babası da o kahramanlardan. Katliamın izlerini yansıtan binalar olduğu gibi bırakılmış ki, gelecekte savaşın acımasızlığını belge olarak ortaya koysun” diye konuştu. Yılmaz, şunları söyledi:

“Bizler Kosova’dan kapıyı açıp üç kıtaya hükmetmiş bir ecdadın torunlarıyız. Batılı medeniyetler ancak çizgi film kahramanları üretir. Bizim gibi milletler ise çoluğunu, çocuğunu alıp ülkeyi kurtarmak için dağa çıkan, zalime karşı savaşan, benzersiz bir mücadele veren, Ramazan ayını geçirmek için evine döndüğünde ise yok edilmek için üzerine ordu sürülen aile babaları yetiştirir. Bizim gibi milletler, zenginden alıp fakire veren, sazı, sözü olan Köroğlu gibi gerçek kahramanlar yetiştirir.”

Bolu Şefleri Mamuşa’yı fethetti

7. Uluslararası Domates Festivali kapsamında AİBÜ Mengen Meslek Yüksek Okulu öğretim görevlileri Berker Çiftçi, Ali Kemal Kemer ve Fuat Bayram tarafından Mamuşalı kadınlara kurs verildiğini de aktaran Yılmaz, şöyle devam etti:

“Balkanlar’ın en kaliteli sofra domatesinin yetiştirildiği Mamuşa’da kadınlara Türk mutfağı, beslenme ve domatesin yemeklerde kullanımı konularında kurs veren akademisyenlerimizle Bolu mutfağını Mamuşa taşıdık. Ustalarımız, Mamuşa’yı domatesli dondurma ve domatesli tatlı ile tanıştırdı. 2 gün süren eğitimin ardından 35 kursiyere Mamuşa için özel hazırlanan 15 reçeteden oluşan Arnavutça ve Türkçe baskı kitapçık hediye edildi. Akademislerler, et ağırlıklı beslenen Mamuşalı kadınlara zeytinyağlı yemeklerin sağlıklı beslenme açısından önemini anlattılar. Bolu Belediyesi’nin kurs uygulamasından Mamuşalı kadınlar çok mutlu oldu. İnşallah bundan sonra da bu temaslarımız çok daha sıcak devam edecek.”

 

Haber Merkezi 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: