• resmi ilanlar

Köroğlu efsanesi Bolu'dan Dünya'ya uzanacak

19/08/2015 11:00

Türk dünyasının Robin Hood'u Köroğlu'nu tüm dünyaya tanıtmak için harekete geçen Bolu Belediyesi, Bolu'da Köroğlu efsanesini canlandırmayı hedefliyor.

Yürüttüğü çalışmalarda efsanenin ‘kötü adamı” Bolu Beyi’nin de kimliğini belirleyen Bolu Belediyesi, önümüzdeki günlerde yeni projelere imza atmaya hazırlanıyor. Bunlardan biri de büyük bir prodüksiyonla gerçekleştirilecek bir sinema filmi… Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, “Dünya kahramanları fimlerle tanıyor. Köroğlu efsanesi dünyadaki tüm ülkelerin ilgisini çekecek bir hikaye. Bu konuda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dan destek talep ettik. İş dünyasından ve sanat dünyasından da destek istiyoruz. Güçlü bir senaryo ve büyük bir prodüksiyonla Köroğlu’nun dünyada tanıtımı için etkili bir adım atabiliriz” dedi. Bolu Belediyesi’nin Köroğlu ile ilgili yapacağı çalışmalar arasında Bolu Beyi için simgesel mezar, Köroğlu Müzesi, Köroğlu Evi, Köroğlu efsanesinin yaşandığı Türk dünyası ülkeleriyle birlikte gerçekleştirilecek Köroğlu Parkı, Köroğlu Araştırma Merkezi, Köroğlu’nun UNESCO kültürel miras listesine alınması gibi projeler de yer alıyor.

 

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, halk kahramanı Köroğlu’nun Bolu’nun Dörtdivan ilçesindeki köyünü ve Bolu’da Köroğlu izi taşıyan bölgeleri ulusal basın temsilcilerine gezdirerek Köroğlu ile ilgili yaptıkları çalışmaları anlattı. Dörtdivan Belediye Başkanı Hasan Uzunoğlu’nun da katıldığı gezide “Batının sanal kahramanları, bizim gerçek kahramanlarımız var. Ne yazık ki biz kahramanlarımıza sahip çıkmakta, dünyaya aktarmakta çok başarılı değiliz” diyen Yılmaz, “Köroğlu tüm Türk dünyasını birleştiren çok önemli bir değerimiz. Köroğlu efsanesini Bolu’da canlandırmaya, Bolu’dan tüm dünyaya ulaştırmaya kararlıyız. Şehrimizde Köroğlu’nun izlerini taşıyan, gün yüzüne çıkmayan çok sayıda hazine var. Gelecek kuşaklar ve tüm dünya bu kahramanlık destanını öğrenmeli” ifadelerini kullandı.

"Köroğlu Robin Hood’tan daha büyük bir kahraman"

Halk kahramanı Köroğlu’nun Anadolu’dan Türkmenistan’a, Azerbaycan’dan Kazakistan’a Kırgızistan’dan Özbekistan’a Türklerin bulunduğu her coğrafyada destanlaşan bir şair, bir halk ozanı olduğunu kaydeden Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Köroğlu’nun bu özellikleriyle Robin Hood’tan daha üstün niteliklere sahip olmasına rağmen yeterince tanınmadığını söyledi.  Köroğlu’nun Bolu’da, Türk Dünyasını bütünleştiren bir değer olması ve dünyaya bu efsanenin duyurulması için birçok çalışmaya imza attıklarını belirten Başkan Yılmaz şunları söyledi:

“Türk dünyasının ortak kahramanı Köroğlu, güçlülerin, zalimlerin karşısında haksızlığa uğrayan bütün insanların ortak ideali ve ülküsü. Robin Hood sadece yaşadığı bölgede benimsenmesine, sadece İngiliz hikaye kültüründe yer almasına rağmen tüm dünya onu tanıyor. Köroğlu taşıdığı niteliklerle Robin Hood’tan daha ünlü bir kahraman olmayı hak ediyor. Biz adaletin ve yiğitliğin simgesi Köroğlu’nu dünyaya anlatmak için yola çıktık. Bu yol uzun ve çok emek istiyor, ancak adım adım ilerliyoruz.”

Sayık’a Köroğlu müzesi yapılacak

Dörtdivan’ın Sayık Köyü’nde Köroğlu’nun torunlarına ait olan evi gezdiren Yılmaz, Köroğlu’nun bu köyde yaşadığının ve adının Ruşen Ali olduğunu, 1580-1585 tarihli Osmanlı Mühimme Defterleriyle tarihsel olarak da kanıtlandığını anlattı. Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, “Sayık Köyü’nde o yıllardan bugüne ulaşan bir yapı yok. Ancak tarihi vesikalardan Köroğlu’nun yüzyıllar önce buralarda yaşadığını ortaya koymuş durumdayız. Sayık Köyü’nde Köroğlu’nun torunlarından kalan bir köy konağı yer alıyor. Bolu Belediyesi olarak, Dörtdivan Belediyesi ile birlikte burayı dönemi ve efsaneyi canlandıran bir müzeye dönüştürmeyi arzu ediyoruz” diye konuştu.

"Köroğlu destanı Bolu’da yaşatılacak"

Köroğlu’nun Bolu’daki varlığına dair tarihi belgeler olduğunu, ünlü Türk tarihçisi Prof. Dr. Faruk Sümer’in ulaştığı vesikalarda da Köroğlu Dağları ve Köroğlu Çeşmesi’ne işaret edildiğini belirten Başkan Yılmaz şöyle devam etti:

“Yaklaşık 2 bin 400 metre yüksekliğindeki Köroğlu Dağlarımız Köroğlu’nun dizelerinde “Arkam sensin, kalem sensin dağlar hey” sözleriyle ilham buluyor. Köroğlu Derbendi’ndeki çeşme yapılış tarzı ise geçen yüzyılın Avrupalı seyyahları tarafından övgüye değer bulunuyor. Bolu’da Köroğlu’na dair çok sayıda anı var. Her yer Köroğlu’nun izlerini taşıyor. Köroğlu hazinemizi yeniden ülke gündemine ve dünya gündemine taşımaya çalışıyoruz. Bolu Belediyesi olarak her yıl Uluslararası Köroğlu Festivali’nde Türk Cumhuriyetlerini buluşturuyoruz. Bu yıl 21-23 Ağustos tarihlerinde 3’üncüsü düzenlemeyi planladığımız Uluslararası Köroğlu Festivali’ni, ülkemizin içinden geçtiği kritik dönem nedeniyle iptal ettik. Ancak söz konusu tarihlerde Uluslararası Köroğlu Sempozyumu’nu yapacağız. Köroğlu efsanesine yönelik yeni veriler elde edeceğimize inanıyoruz.”

"Köroğlu Unesco Kültürel Miras listesine girmeli"

Köroğlu’nun bir kültür mirası olduğuna dikkat çeken Yılmaz, “UNESCO Türk Dünyası Dünya Belleği Unsurları kayıtlarında yer alan Köroğlu’nun UNESCO Kültürel Miras Listesine alınması için de uzunca bir süredir çalışma yürütüyoruz. Bolu’da aynı zamanda Köroğlu destanı olan diğer ülkelerin de kendi Köroğlu heykellerini sergileyebileceği büyük bir Köroğlu Parkı’nın yapımı için hummalı çalışmalar sürüyor. Bu projeye, Türksoy organizasyonu ile Türk dünyasından ünlü mimar, heykeltıraş ve akademisyenler de destek veriyor. ‘Türk Dünyası’nın Köroğlu Parkı’ olmasını amaçladığımız proje kapsamında 75 bin metrekarelik parkta 25 metrelik dev bir Köroğlu heykelinin yanı sıra, her ülkenin kendi Köroğlu’nu simgeleyebileceği sanat eserleri yer alacak. Projede büyük bir kültür ve araştırma merkezi ile Köroğlu Müzesi de bulunacak. Bu merkezin dünyadaki bütün Köroğlu araştırmalarının inceleneceği, yönetilebileceği, yönlendirileceği hatta araştırmaların neticelendirileceği bir merkez olarak hizmet vermesini amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.

"Köroğlu varsa Bolu beyi de var"

Köroğlu çalışmalarında destanın diğer kahramanı Bolu Beyi’ni de unutmadıklarını vurgulayan Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Köroğlu olarak ünlenen Ruşen Ali’nin isyan ettiği Bolu Beyi’nin kimliğine ulaşmak için de tüm tarihsel verileri araştırdıklarını söyledi. “Uluslararası Köroğlu Festivali kapsamında düzenlenen Uluslararası Bolu Tarihi, Kültürü ve Köroğlu Sempozyumunda ünlü akademisyenlerin ve araştırmacıların sunduğu kapsamlı bildirilerden ve Bolu tarihi verilerinden yola çıkarak, Köroğlu’nun isyan ettiği Bolu Beyi’nin Musa Paşa oğlu Mehmet Bey olduğu kanıtlandı. Köroğlu döneminin Bolu Beyi olduğunu netleştirdiğimiz Mehmet Bey’e şehir merkezinde simgesel bir mezar düzenlemesi yapacağız” diyen Yılmaz şunları kaydetti:

“Araştırmalarımız ışığında Köroğlu’nun ‘Benden selam olsun Bolu Beyi’ne / Çıkıp şu dağlara yaslanmalıdır / Ok gıcırtısından kalkan sesinden / Dağlar seda verip seslenmelidir’ dizelerini yazdığı meşhur Bolu Beyi, Musa Paşa oğlu Mehmet Bey’dir. Musa Paşa oğlu Mehmet Bey’in dönemi, Osmanlı Mühimme Defterleri’nde Köroğlu adına rastlanan 1580’lere denk geliyor. Bolu’da Bolu Beyi Mehmet Bey’in babası Musa Paşa’nın 1510-1511 yıllarında yaptırdığı Ilıca Camii’nin yanı sıra Mehmet Bey’in annesinin 1562-1563 yıllarında yaptırdığı Karaköy Camii bulunuyor. Geçmişten bugüne büyüklerimiz tarafından Karaçayır Mahallesi’nde Gülez Sokak’ta bir evin bahçesi içerisinde bulunan mezarın Bolu Beyi Musa Paşa Oğlu Mehmet Bey’e ait olduğu aktarılır. Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nden de destek alarak yürütülecek detaylı çalışmaların ardından Bolu Beyi Mehmet Bey’in mezarı olduğu iddia edilen yere ya da başka bir alana mezar düzenlemesi yaparak, Bolu Beyi’ni de simge olarak yaşatacağız. Köroğlu varsa Bolu Beyi de var! Biz Bolu Belediyesi olarak Köroğlu destanının ortaya çıkmasında vazgeçilmez unsurlardan biri olan Bolu Beyi’ne de sahip çıkarak, hikayemizi ve efsanemizi canlandırma kararlılığındayız. Bolu, bir Köroğlu şehri haline gelecek. Efsane Bolu’dan tüm dünyaya uzanacak.”

 

Haber Merkezi

YORUMLAR  (Toplam 4 yorum)

  • Kadir özusta  (26.08.2015 13:53:38)

    Køroğlu aşağısayik köyünde olduğu yillardan beri ispatlandi. Birileri keyfi oyunlar peşinde ..

  • köroğlu torunu  (22.08.2015 13:29:52)

    100 yıldan fazla dedelerimizin atalarımızın bize

  • huseyin  (22.08.2015 04:57:15)

    yillar once unlu tarihci faruk sumerin yaptigi arastirmalar sonucunda asagi sayik koyunde bulunan bir yer tespit edilmis ve bu tespit sonucunda 30 yil once tarih kayitlarina girmistir.ne acidirki basta dortdivan belediye baskani medya yi ve bolu belediye baskanini yaniltarak yukari sayik koyunde eski bir koy evine gotururerek tarihle ve tarihcilerin tespitleri ile celiskiye dusen leri icinde bulunduklari yanlistan donmelerini istiyoruz.

  • ramazan  (22.08.2015 04:43:42)

    Buhaberi yapan kisi once tarih. Arastirsin koroglu asagisayiklidir

  • Yorum yazın!
     1250 karakter yazabilirsiniz

    Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: