• resmi ilanlar

“Türkiye'nin en ucuz asfaltını biz üretiyoruz”

06/11/2015 11:00

Bolu Belediyesi, altyapı malzemesi üretim şantiyeleriyle, gelir yaratma imkânları konusunda yerel yönetimlere ülke çapında bir “iyi uygulama örneği” oluşturdu. Bölgenin en büyük asfalt ve parke taşı üretme şantiyesine sahip Bolu'da, bu yıl parke taşı fabrikasına yapılan yatırımlarla üretim kapasitesi 3 katına çıkarıldı. Belediye tarihinde önceki dönemlerde döşenen toplam parke taşı miktarı artık sadece 1 yılda üretilip döşeniyor. Tüm Türkiye'ye ucuz ve kaliteli malzeme sağlayacak asfalt şantiyesinden sağlanacak gelir hedefi de 25 milyon liraya çıktı. Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, “Bolu Belediyesi olarak bu yıl yatırım yılımız. Gelecek yıl da atılım yılımız olacak” dedi.

Konuya ilişkin bilgi veren Başkan Yılmaz, “Bizim dönemimizden önce Bolu Belediyesi tarihinde döşenen parke taşını biz bir yılda üretip döşüyoruz. Gelecek yıl içinde Bolu’nun tamamını bitireceğimiz gibi köylerimize de parke taşı döşeyebileceğiz. Kaldırımların yanı sıra şehir içindeki gibi büyük çapta olmasa da park yapabileceğiz” dedi.

“Yılda 1 milyon metre kare parke taşı üretilecek”

Belediyenin mevcut parke taşı fabrikasını yenilediklerini belirten Yılmaz, şunları kaydetti: “Bolu Belediyesi’nin kuruluşundan 2004 yılında bizim görevi aldığımız güne kadar Bolu merkezde döşenen parke taşı miktarı 250 bin metre kare. 2009 yılında kurduğumuz mevcut parke taşı ve bordür üretim fabrikamızda sadece bir yılda 300-350 bin metre kare parke taşı üretiyor ve döşüyoruz. Yani, Belediye tarihinde döşenen parke taşından daha fazlasını biz 1 yılda üretip, döşüyoruz. Gelecek sene Bolu’da bu alanda tamamlanmamış çalışma kalmayacak. Son yatırımlarımızdan sonra fabrikamıza full otomatik parke taşı makinesi alarak kapasite artışı yaptık ve şantiyemizin kapasitesini 3 katına çıkardık. Yeni yapılacak fabrikanın kapasitesi de 500 - 550 bin metre kare. Yapılmakta olan yeni parke taşı ve bordür fabrikamızla birlikte ise üretimimiz yılda 1 milyon metre kareye ulaşacak. Kurulacak olan yeni full otomatik sistemle de işçilik maliyetleri minimuma düşmüş olacak. Eski makinemizde çalışan personelin yarısı kadar işçilikle, üretimi 2 misli artırmış olacağız.”

“Doğal dengeyi gözetiyoruz”

Parke taşı üretiminde kullanılan malzemenin elde edildiği taş ocağında doğal çevrenin korunması konusuna da büyük bir hassasiyet gösterdiklerini belirten Yılmaz, “Doğayı da düşünüyor, koruma ve kullanma dengesini gözetiyoruz. Taş ocağında çalışma biten bölgeleri ağaçlandırıyoruz. Yakında bu bölgede yeni bir ormanımız oluşacak” diye konuştu.

Asfalt şantiyesi Türkiye’ye üretim yapacak

Başkan Yılmaz’ın verdiği bilgilere göre, 1977 yılından bu yana asfalt ihtiyacını kendi imkânları ile karşılayan Belediye, 2007 yılına kadar saatte 90 ton asfalt üretme kapasitesindeydi. 2007 yılında yatırımlar ile kırma ve eleme tesisi kapasitesi saatte 250 tona, Asfalt üretim kapasitesi de saatte 160 tona çıkartılmıştı. Bolu’nun genişlemesi ve çevre köylerin Bolu’ya bağlanmasıyla altyapı ihtiyaçları artınca, söz konusu ihtiyaca cevap verebilmek için 2014 yılından itibaren yeni bir yatırım planı başlatıldı. Yeni yatırım planlaması kapsamında kırma ve eleme tesis kapasitesi saatte 750 tona, asfalt üretim kapasitesi de 260 tona çıkarıldı.

Başkan Yılmaz, Bolu Belediyesi’nin asfalt şantiyesinin de yeni dönemde artık sadece Bolu’ya değil, tüm Türkiye’ye en ucuz ve en kaliteli malzemeyi sağlayacağını kaydetti. Yılmaz, “Bolu Belediyesi’nde göreve ilk geldiğimizde Belediyenin bütün geliri 10 milyon lira civarlarındaydı. Bugün ise sadece 15 milyon liralık bir geliri, kurduğumuz günden beri tek başına asfalt şantiyemizden kazanıyoruz. Gelecekte ise yeniden yapılandırdığımız şantiyeden yılda 25 milyon liranın üzerinde bir gelir elde etmeyi hedefliyoruz” dedi.

“Maliyette büyük avantaj sahibiyiz”

İl Özel İdaresi’nin, Karayolları müteahhitlerinin,  Belediyelerin, diğer resmi kurumların ve özel sektörün bütün malzemesini kendilerinin üreteceğini kaydeden Yılmaz, “Bolu’nun malzemesi kolay elde ediliyor ve kaliteli. Malzeme ve ürettiklerimiz ile hem bölgenin ihtiyaçlarını giderecek hem de Belediye’ye mali imkân sağlayacağız dedi ve şöyle devam etti: “Türkiye’de en ucuz asfalt malzemesini biz üretiyoruz. Asfalt üreten firmaların çoğu malzeme üretmez, bütumu ve kırma malzemelerini değişik yerlerden alırlar. Biz her şeyi kendimiz ürettiğimiz için maliyette büyük avantaj sahibiyiz. Kışın bütum fiyatları ucuzlar. 3 bin ton bütum deposu yaptık. O depoyu ürünün ucuz olduğu dönemde doldurarak maliyeti minimuma indirebiliyoruz. Ayrıca biz malzemeyi doğalgazla ısıtıyoruz. Asfalt tesisi olan yerlerin çoğu fuel-oil ya da LNG ile ısıtırlar. Doğalgaz ile ısıtmada maliyet farkı çoktur. Asfalt ısıtma maliyetlerimizi düşüren bir etken de; asfalt agregalarını kapalı kırma sistemlerimizde kırdığımızdan dolayı, malzemelerimiz doğal nem, rutubet ya da yağmurdan etkilenmez. Sıfır rutubet ile asfalt plentini beslediğimiz için de ısıtma maliyetlerimizi minimuma düşürmüş bulunmaktayız.”

“Büz üretimi de başlayacak”

Başkan Yılmaz, artan altyapı ihtiyacı doğrultusunda beton boru (büz) üretim tesisi kurulması çalışmalarını da yürüttüklerini belirterek, “Belediyemizce ihtiyaç duyulacak beton boru ve alt yapı elemanlarını biz üreteceğiz.  Asfalt, parke taşı ve beton boru tesislerinde ihtiyaç duyulacak hammadde belediyemize ait kalker ocaklarından sağlanacak. Belediyemiz, tüm bu yatırımları adım adım hayata geçirerek ihtiyaçlarını kendi üreten öncü belediye haline gelecek. Tüketimden üretime geçiş süreci tamamlanarak, hammaddeyi işleyip, asfalt, parke taşı, bordür, beton boru ve beton alt yapı elemanları üreterek, katma değeri yüksek üretim gerçekleştirecek” dedi.

8 milyon Euro’luk yatırım yapıldı

 

Yılmaz’ın verdiği bilgilere göre, toplam 5 milyon Euro’luk tesis yatırımı 2015 sonunda tamamlanmış olacak. Bu kapsamda 1,5 milyon Euro’luk kırma ve eleme tesisi yatırımı, 1 milyon Euro’luk asfalt plenti yatırımı, 1,5 milyon Euro’luk parke taşı üretim tesisi yatırımı ve 1 milyon Euro’luk da beton boru tesisi yatırımı gerçekleşmiş olacak. Kalker ocağında kapasite artışını karşılamak için 500 bin Euro’luk 2 adet 50 tonluk ekskavatör alındı. Asfalt üretim kapasitesinin artması ile asfalt serim ve nakliyesinin gerçekleştirilebilmesi için 1.250 bin Euro damperli kamyon ve tır, 300 bin Euro tutarında da asfalt finişeri ve silindiri, 950 bin Euro’luk diğer iş makinesi yatırımı gerçekleştirildi. Üretim tesisleri ve iş makinesi parkı ile birlikte toplam yatırım tutarı 8 milyon Euro seviyesine ulaştı.Haber Merkezi

YORUMLAR  (Toplam 2 yorum)

  • yazık ya  (09.11.2015 13:07:48)

    O yüzden boluda yollarda asfalt yok. Sacma sapan taşlar var. 14 yıldır iktidarın belediyesi ve boluda doğru dürüst ara yollarda yıllardır düzgün asfalt yok yazık bilinçli aydın eğitimli vatandaşa yazık.Utanmadan sıkılmadan bir de en ucuz asfalt bizde demiyorlar mı...

  • bünyamin duru  (07.11.2015 11:27:11)

    bolu şehir merkezinin cadde ve sokakları asfalt istiyoruz diye ağlıyor sanayi sitesi hurdacılar bir çok yan sanayi şehir merkezinde ama belediye başkanı yinede açıklama yapıyor hayret verici bir olay.

  • Yorum yazın!
     1250 karakter yazabilirsiniz

    Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: