• resmi ilanlar

SANAYİCİLER YENİ YILDAN UMUTLU

01/01/2016 11:00

Bartın, Sakarya, Zonguldak ve Bolu'da ticaret ve sanayi ile esnaf odalarının başkanları 64. Hükümet Eylem Planı'nın da etkisiyle 2016 yılına umutla baktıklarını belirtti.

Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cihat Çakır yaptığı açıklamada, 2015 yılının ekonomik açıdan seçimlerin yapıldığı, ülkenin istikrar için mücadele ettiği ve istikrara kavuştuğu bir yıl olduğunu söyledi.

 

Seçimlerle ekonomiye odaklı çalışmalar ve programların belirlendiğini ifade eden Çakır, "2016'da hedefimiz, dünyadaki global krizle mücadele ederken kendimize yeni pazarlar açıp, mücadeleye devam etmek olacaktır. Komşularımızdaki gelişmeler, Yunanistan'daki ekonomik krizin sürmesi, Rusya'yla gerginliğimiz global krizle bizi de etkiliyor ancak Türkiye dinamik ve üretken bir ülke. 2016 yılında yeni pazarlara ve hedeflere odaklanarak devam edeceğiz. Tabii burada yenilikçi ürünlerle, Ar-Ge ve teknolojiye yoğunlaşmış yani katma değeri yüksek ürünlerle pazar payımızı arttırmaya çalışacağız. Tabii ki pazar kayıplarımızdan dolayı etkileneceğimiz kayıplarımız olacaktır. Kendi ekonomimizin ayakta durması için yeni arayışlara devam edeceğiz" diye konuştu.

Çakır, 2015'te seçim atmosferi nedeniyle ekonomiye dokunuşlar yapılmadığını ifade ederek, "Seçimlerin ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı 64. Hükümet Eylem Planı'nda ekonomiyi etkileyecek ve tetikleyecek proje ve yatırımlar var. Yüz günde ve uzun vadede hayata geçirilecek projelerin yer aldığı bu eylem planı üretimimizi, ekonomimizi ve pazar payımızı güçlendirecektir. Yeni oluşacak bu düzen içerisinde de daha güçlenerek üretime ve ihracata devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

"2016 HAYIRLI VE BEREKETLİ BİR YIL OLSUN"

Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Hasan Alişan da 2015 yılında SESOB'un faaliyetlerini kalite standartları çerçevesinde sürdürdüğünü bildirdi.

Esnafların sorunlarını çözmeye çalıştıklarını anlatan Alişan, esnaf ve sanatkarlar kesimin huzurla çalışabileceği bir ortamın ülke istikrarının devamıyla mümkün olacağını anlattı.

Alişan, şu ifadeleri kullandı:

"İstikrarı sağlanmış bir ortamda kesimimiz kendi mesleki bilgisi ve becerisi ile birlikte mütevazi sermayesiyle hak ettiği kazancı alacağından eminiz ancak, 7 Haziran Genel Seçimleri sonucu esnaf ve sanatkarımız etkilenmiş, istikrarsızlık SGK ve vergi taksitlerinin ödenmesinde zorlanmış, teknolojik gelişmelere de hamle yapamamıştır. Geçici hükümet sürecinde dövizin kontrolden çıkması, Orta Doğu'da ve farklı ülkelerdeki terör olayları ile birleştiğinde esnaf ve sanatkarımız ve ülkemiz için tam bir kaos ortamı yaşanmıştır."

Alişan, 1 Kasım Genel Seçimlerinden sonra hükümetin kurulması, istikrarsızlığın ortadan kalkması, piyasa ekonomisinin düzelmesi, terör olaylarının noktalanması, göçün getirdiği ticari sorunların yanı sıra bir beklenti, umut ve aydınlık yolunda yanan bir ışık algısıyla sermaye ve becerileri kadarıyla hak ettiklerini almadaki engellerin kalkacağına yürekten inandıklarını belirtti.

BOLU TSO BAŞKANI ATEŞ

Bolu Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Türker Ateş de gerek Bolu gerekse Türkiye açısından hareketli bir yıl geçtiğine dikkati çekerek, 2015 yılında kayda geçen en önemli hususlardan birisinin, TBMM seçimlerinin yenilenmesi ve Türkiye'yi dört yıl süreyle yönetecek 64. Hükümetin işbaşı yapması olduğunu dile getirdi.

Dört sene boyunca seçim atmosferi yaşanmayacağına vurgu yapan Ateş, "Artık, önümüzdeki dört sene boyunca seçim atmosferi yaşanmayacağı için, iş dünyası olarak önümüzdeki süreçte ekonomimize yoğunlaşmamız ve bu süreyi fırsat ve kazanımlara dönüştürmemiz gerekiyor. Ekonomimiz 2015 yılının üç çeyreğinin ortalamasında yüzde 3,4 büyüdü. Yıl sonu itibarıyla yüzde 3-4 düzeyinde bir büyüme gerçekleşmesi bekleniyor. Bunun gerçekleşmesi halinde, 2015 yılını 2014'e benzer bir büyüme oranı ile kapatmış olacağız" değerlendirmesini yaptı.

Ateş, 64. Hükümetin Eylem Planının açıklandığını anımsatarak, şunları kaydetti:

"Bu eylem planında ilimizi doğrudan ilgilendiren bazı önemli hususlar yer alıyor. Örneğin, Tarımsal ve Kırsal Kalkınma Destekleme Kurumu tarafından bugüne kadar 42 ile kullandırılan desteklerin 81 ilin tamamına yayılması söz konusu. Bolu'nun sosyo-ekonomik gelişmişlik durumun nedeniyle bugüne dek yararlanamadığı bu destekler ile ilgili olarak, 2016 yılında sürecin hızlı biçimde uygulamaya geçirilmesi beklentisi içindeyiz. Bin 300 liraya yükseltilmesi gündemde olan asgari ücrette, devletimizin emek yoğun çalışan KOBİ'lerimiz başta olmak üzere işverenlerimizi mali açıdan rahatlatacak çeşitli destek ve tedbirleri uygulamaya geçirmesini diliyoruz."

2015 yılında Bolu adına gerçekleşen en önemli gelişmenin Köroğlu Dağı Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’nin ilanına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı’nın Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesi olduğunu dile getiren Ateş, toplamda 51 bin hektarı kapsayan bu alan içinde yapılacak olan turizm yatırımlarına, beşinci bölge yatırım teşvikleri uygulanacağını hatırlattı.

ZONGULDAK TSO BAŞKANI DEMİR

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Metin Demir ise 2015'in seçimler yılı olduğunu belirterek, 7 Haziran ve 1 Kasım genel seçimlerini anımsattı.

İş dünyası olarak 2015'i kayıp bir yıl olarak gördüklerini ifade eden Demir, "Bütün programlarımızı ve yatırımlarımızı erteledik. Zonguldak'ın merkez, Kozlu ve Kilimli ilçelerini etkileyen madencilik sektöründe sıkıntılar yaşadık. Biz 2014'te çıkartılan 6552 sayılı Torba Yasası sebebiyle madencilik sektöründe yaşanan sıkıntılar var. Bu nedenle madencilik sektörü 2014'te ciddi sıkıntı içerisindeydi. 2015'i bu sıkıntıları çözme peşinde koşarak geçirdik. Bu yıl içerisinde 7 Haziran seçimleri nedeniyle bu soruna çözüm bulamadık. Yıl sonuna geldiğimizde TBMM'de çıkacağını umut ettiğimiz yasalar var. Özel sektör madenciliğe getirilen ek maliyetlerin devlet tarafından karşılanmasıyla ilgili hazırlık var. Biz umuyoruz ki 2016'ya bu sorun, çözülmüş olarak gireriz" diye konuştu.

Demir, Filyos Vadisi projesinin hayata geçirilmesini beklediklerini anlattı.

Teşvik sisteminin Zonguldak'ın aleyhine çalıştığını iddia eden Demir, "Son 5-6 yılda kentten yaklaşık 20 bin kişi göç etmiştir. Teşvik sisteminini getirdiği dezavantajlar nedeniyle olmuştur. Teşvik sistemi, Bartın ve Düzce gibi illere çok ciddi avantajlar getirirken maalesef Zonguldak'a yatırım getirilmesinde başarılı olamadı. Teşvik sistemiyle ilgili 2016'da kentin menfaatine ek düzenlemeler yapılacağını umut ediyoruz. GAP projesi gibi Batı Karadeniz Kalkınma projesi var. Zonguldak, Bartın ve Karabük'ün yanı sıra Kastamonu, Sinop ve Çankırı'yı kapsayan Batı Karadeniz Kalkınma projesi oluşturulması gündemde" ifadelerini kullandı.

DÜZCE

Düzce Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Fahri Çakır, bu yılın ekonomik anlamda talihsiz ve sıkıntılı bir yıl olduğunu söyledi.

"İş dünyası bakımından 2015 yılı kaybedilen bir yıl oldu" diyen Çakır, şu değerlendirmede bulundu:

 

"Bunun bana göre iki sebebi var. Birincisi ülkemiz dışında olup bitenlerden kaynaklanan sıkıntıların Türkiye içine yansıması ki, bunun en belirgin olanı Ortadoğu'daki savaş, yurdun hem içinden hem dışından irtibatlı terör bu işin dış etkeni. Bir diğer konuda Türkiye'nin kendi içinde seçimlere tamamen kapanması. Dolayısıyla biz bu seçimlerin de olumsuz yansımalarını net bir şekilde gördük. Tamamını demek aşırı bir paranoya olur ama 2015 yılındaki yaşanan sıkıntıların, 2016 yılını da ciddi anlamda etkilediğini söylemek mümkün. Buna karşın ülkemiz bu sıkıntıları aşabilecek güçtedir. Genel ekonomisine baktığımız zaman Türkiye yıldızı parlayan ülkelerden biridir. 2016 yılının olumsuz etkilenmesini aşacak bir ülkeyiz. Tünelin ucunda ışık görünüyor diyebilirim." AA

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: