• resmi ilanlar

Beyaz et ihracatı 700 milyondan 472 milyon dolara düştü

13/01/2016 11:00

2000'li yılların ikinci yarısından itibaren atağa geçen ve büyüklüğü 5 milyar doları bulan beyaz et sektöründe, 2015 yılında terör olayları ve kuş gribinin etkisiyle ihracat performansı düştü.

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESDBİR) Başkanı Sait Koca, 2015 yılında ihracatın 700 milyon dolardan 472 milyon dolara gerilediğini belirtirken, burada terör olayları ve kuş gribinin büyük etken olduğunu söyledi. Sektörün AB’ye ihracat için her türlü tedbiri aldığını vurgulayan Koca, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bazı teknik şartları yerine getirmesini beklediklerini, bunun ardından AB ülkelerine de ihracatın başlayabileceğini kaydetti. 2000’li yılların ikinci yarısından itibaren atağa geçen ve büyüklüğü 5 milyar doları bulan beyaz et sektöründe, 2015 yılında terör olayları ve kuş gribinin etkisiyle ihracat performansı düştü.

BESDBİR Başkanı Sait Koca terör ve kuş gribinin beyaz et ihracatını sekteye uğrattığını söyledi. Sektörün 2015 yılı gelişmelerini ve önümüzdeki döneme yönelik beklentilerini değerlendiren BESDBİR Başkanı Sait Koca, 2014 yılı itibarıyla 700 milyon dolarlık ihracata ulaşan sektörün, 2015’te 472 milyon dolar ihracat yapabildiğinin altını çizerek, kuş gribi sebebiyle birkaç ay ihracat yapamadıklarını, bunun da ihracatın ciddi şekilde azalmasına yol açtığını bildirdi. İhracatı olumsuz etkileyen bir diğer unsurun ise terör olayları olduğunu belirten Sait Koca, ihracatın yüzde 80’ine yakınının gerçekleştirildiği Irak’a da yaklaşık 1 aydır Habur’daki sıkıntılar sebebiyle mal gönderilemediğini anlattı. Hazır müşteri ve parası ödenmiş ürünleri bile terör olayları sebebiyle gönderemediklerinin altını çizen Sait Koca, Habur kapısı açılsa bile TIR’ların güvenlik gerekçesiyle gidemediğini bildirdi.

“AB İÇİN TARIM BAKANLIĞI’NDAN DÜZENLEME BEKLİYORUZ”

Bir diğer önemli ihracat pazarı olan Avrupa Birliği’ne satış yapma kriterini çok sayıda firmanın uzun süredir yerine getirdiğini vurgulayan Sait Koca, ileri işlenmiş ürün satmaya başlandığını ancak çiğ et satışına henüz başlayamadıklarını belirtti. Bununla ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmesi gerektiğini

ifade eden Sait Koca, “Bakanlık gerekli destekleri verirse AB pazarını 1-2 ay içerisinde açarız” dedi.

“RENDERİNG YASAĞI KALDIRILMALI”

Rendering olarak tanımlanan hayvansal yan ürünlerin hayvan yemi olarak kullanılmasına ilişkin yasağın yürürlük tarihinin 1 yıl daha ertelenmesinin önemli olduğunu söyleyen Sait Koca, buna rağmen sektör olarak bu yasağın tamamen kaldırılmasını istediklerini bildirdi.

Koca, yasağın yürürlüğe girdiğinde protein ihtiyacının karşılanması için daha fazla soya ithal edileceğini, bunun da 300 milyon dolara yakın ek döviz kaybına yol açacağını kaydetti.MDM olarak adlandırılan mekanik sıyrılmış et konusunda da Türkiye’de yanlış bir uygulama yapıldığını söyleyen Sait Koca, “Bölünmüş tavuk etinden kalan parçaların Türkiye’de kullanılması yasak. Oysa AB ve Rusya’da insan gıdası olarak kullanılıyor. Biz de bunları çok çok düşük fiyata Rusya’ya satmak zorunda kalıyoruz” dedi.

“DEVLET DESTEK VERİRSE S. ARABİSTAN PAZARINI BÜYÜTÜRÜZ”

 

Yıllık 800-900 bin ton aralığındaki tüketimiyle beyaz et sektöründe önemli bir pazar olan Suudi Arabistan’a, sadece 3 bin 3 bin ton civarında ihracat yapabildiklerine dikkat çeken Sait Koca, kendilerinin sektör olarak fedakarlık yapabileceklerini, ancak binlerce kilometre ötedeki Brezilya ile fiyat yönünden rekabet edemediklerini kaydetti. Koca, devletin de destek vermesi halinde, Türk beyaz et sektörünün Suudi Arabistan’da pazarı rahatlıkla büyütebileceğini söyledi. Çiftlik Dergisi

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: