• resmi ilanlar

“ÇEVRE DOSTU HASTANE PROJESİ'NİN PROTOKOLÜ İMZALANDI

16/02/2016 11:00

Hastanelerde oluşan tüm atıkların kaynağında, daha doğru ayrıştırılmasını sağlamak için gerekli bilinci oluşturmak, sürdürülebilir sistemler kurmak, bu doğrultuda atıkları kaynağında azaltarak çevre kirliliğinin önlenmesine katkıda bulunmak amacıyla Bolu İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Çevre Dostu Hastane Projesi'nin protokolü imzalandı.

Valilik Makamında düzenlenen protokol imza törenine Bolu Valisi Aydın Baruş, Vali Yardımcıları Hakkı Loğoğlu ile Ayhan Kartlı, Bolu Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Metin Tahaoğlu, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Süleyman Kara ile ilgili kurumların çalışanları katıldı.

"AMACIMIZ TIBBİ ATIKLARIN TOPLANMASI VE İMHASIYLA İLGİLİ BİLİNCİN YERLEŞMESİ"

Düzenlenen protokol töreninde ilk olarak Bolu Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Metin Tahaoğlu konuşarak proje ile ilgili detaylı bilgiler aktardı. Tıbbi atıkların tehlikeli atıklar olduğuna değinen Tahaoğlu, "Tıbbi atıkların toplanması ve imhasıyla ilgili bilincin yerleşmesi, özellikle de bütün hastanelerimizde hastane çalışanları arasında bu bilinci yerleştirilmesi çok önemli. Çünkü o noktada bu karıştırılabiliyor ve dolayısıyla karıştırıldığı takdirde bu atıkların imhası farklı oluyor ve bunun da bir maliyeti var. Bizim amacımız burada hem bu bilinci yerleştirmek hem de aynı zamanda bu tıbbi atıkların bir noktada tek elden toplanmasını ve imhasını sağlamak ve maliyetleri de aşağıya doğru çekebilmektir.  Çevre Dostu Hastanesi Projesi kapsamında hastanelerimiz çevreye zarar vermeyecek ve duyarlı olacak. Bu proje bunu amaçlıyor. Bu noktada biz Çevre ve Şehircilik İl Müdürümüzle temasa geçtik ve sağ olsunlar o noktada bize çok duyarlı ve samimi davrandılar. Böylece iki kurum arasında bir proje geliştirip, bunu zatıâlinize sunarak bu projenin imzalanması ve hayata geçirilmesi noktasında bugün burada toplandık." dedi.

"ÇEVRE KONUSUNDA BU PROJE BİR BAŞLANGIÇ"

Projenin çevre açısından yararları hakkında bilgiler veren Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Süleyman Kara, bu projenin bir başlangıç olduğunu belirterek, "Çevre açısından tıbbi atıkların kaynağında ayrıştırılması önem arz ediyor. Bu hem çevreye verdiği etkileri hem de zararları açısından önemli. Çünkü bu tür atıkların evsel atıklara karıştırılabilme ihtimali çok yüksek. Bunlar tehlikelere ve sıkıntılara neden olmaktadır. Çevre açısından faydalarını, yararlarını biz bu yönde düşünüyoruz. Ayrıca bu proje bize başka bir yönde heyecan kattı. Biz Bolu'da Çevre Dostu olayını yaygınlaştırmak istiyoruz. Bu çevre dostu olayını sanayi tesislerine, hatta apartmanlara, sitelere, diğer bütün kuruluşlara yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Tabi bu projeden esinlenerek ikinci etabımız bu doğrultuda olacak. Kamu Hastaneler Birliği bu projeyi ilk getirdiklerinde bize bir heyecan katmıştı. Daha da heyecanımız arttı. Mahalli Çevre Kurulu'nda da biz tıbbi atıklarla ilgili bertaraf ücretlerinde Çevre Dostu Sertifikası alan hastanelere belli bir indirim öngördük ve kurul o doğrultuda karar verdi. Bu yönden de bu tür hastaneler yada bu tür kuruluşların belli olanaklardan faydalanması, hem de atıkların kaynağında ayrıştırılmasına yardımcı olunması hedeflenmektedir" ifadelerinde bulundu.

"İLİMİZİN GEREKTİĞİ GİBİ KORUNMASINDA BU PROJE ÇOK ÖNEMLİ"

Tıbbi atıkların çevre açısından kirlilik oluşturan temel kaynaklardan biri olduğunun altını çizen Bolu Valisi Aydın Baruş, "Katı atıkların gerek doğaya zarar vermeden imha edilmesi, gerekse o imha sonucunda bir ekonomik kazanç elde edilmesi bu konudaki temel amaçlarımızdandır. Bu anlamda da gerek kurumlarımızın, hastanelerimizin, gerekse vatandaşlarımızın bu konudaki duyarlılığını artırmalıyız diye düşünüyorum. Bu anlamda da vatandaşlarımızın bu konudaki duyarlılıklarını artırma açısından "Çevre Dostu Hastane Projesi" bir başlangıç olarak çok güzel bir noktayı ifade ediyor. Özellikle tıbbi atıklar içeriği itibari ile çevre ve vatandaşlarımız açısından birçok tehlike taşıyan atıklar.  Bu tıbbi atıkların yerinde ayrıştırılarak katı atık imha tesislerine götürülmesi, bu yapılırken de hastanelerimizde görev yapan sağlık personelimizin bu konudaki duyarlılığının arttırılması çok güzel hedefler. Hastanelerimizden başlayarak bu konudaki duyarlılığın vatandaşlarımıza da yayılması konusunda ileriki dönemde değişik projeler geliştirilecek. Çevre Dostu Hastane ‘den sonra Çevre Dostu Sanayi Tesisleri, Çevre Dostu Konutlar olmak üzere çevreye duyarlılık noktasında önemli mesafe alacağız diye düşünüyorum. Tıbbi atıkların yerinde ayrıştırılarak katı atık depolarına gönderilmesinin diğer bir faydası da çevre dostu projesi kapsamına alınan ve bu konuda başarılı olan hastanelerin tıbbi atıklarının imhası için teslim alınması noktasında uygulanacak olan ücretlere yönelik özel bir ayrıcalık tanınması hastanelerimizin atık için ödediği giderlerin azalmasıdır.Bu açıdan bu projenin ilimize önemli faydalar sağlayacağını düşünüyorum. Hayırlı olmasını diliyorum ve bu konuda bütün hastane personelimizin duyarlı olacağına inanıyorum. Hastanelerimizden başlayarak şehrimizdeki diğer tesisler ve konutlara da bu uygulamanın yayılması neticesinde Bolu gibi gerçekten müstesna doğal güzelliklere sahip ilimizin tabiat değerlerinin gerektiği gibi korunmasına bu projenin önemli katkılar getireceğine inanıyorum. Tekrar kurumlarımız için hayırlı olsun. Tüm sağlık ve çevre müdürlükleri personelimize başarılar diliyorum" ifadelerine yer verdi.

Yapılan konuşmaların ardından "Çevre Dostu Hastane" projesi protokolü imzalandı.

 

Haber Merkezi 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: