• resmi ilanlar

KURBANLIKLARIN DENETİMİ ARTIRILDI

24/08/2016 11:00

Bolu Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Kurban Bayramı'nın yaklaşması nedeniyle kurbanlık hayvan yetiştirilen işletmeler ziyaret edilerek genel sağlık kontrolleri yapılıyor. Hayvan pazarlarında da giriş ve çıkışlar denetlenerek, buralarda temizlik ve dezenfeksiyon gibi önleyici tedbirler üst seviyeye çıkarıldı.

Bolu Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 2016 yılı Kurban Bayramının yaklaşması nedeniyle kurbanlık hayvanlar öncelikli olmak üzere hayvan hareketleri ve hayvan sağlığı ile ilgili denetim ve kontrol çalışmaları artırıldı. Kurbanlık hayvan yetiştirilen işletmeler ziyaret edilerek kurbanlık hayvanların genel sağlık kontrolleri yapılıyor. Ayrıca ilimizde faaliyet gösteren hayvan pazarlarında giriş ve çıkışlar denetlenmekte ve buralarda temizlik ve dezenfeksiyon gibi önleyici tedbirler üst seviyeye çıkarıldı.

Bolu Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada “Ülkemiz genelinde olduğu gibi Bolu’da da kurban bayramı öncesinde hayvan hareketleri çoğalmakta buna bağlı olarak da bulaşıcı ve salgın hayvan hastalıklarının ortaya çıkma ve yayılma riski artmaktadır” denildi.

Bolu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İsmail Taş, kurban bayramı öncesi artan hayvan hareketleri ve kurban alım ve satımı yapacak vatandaşların sağlıklı ve güvenli bir şekilde kurban vazifelerini yerine getirebilmeleri için dikkat etmeleri gereken hususlara ait açıklamalarda bulundu.

İsmail Taş; “Kurbanlık hayvanların kulak numaraları takılarak küpelenmiş ve kayıt altına alınmış olması zorunludur. Hayvan pasaportu, nakil belgesi, veteriner sağlık raporu vb. belgeler satıcılar tarafından hazır bulundurulacaktır. Menşei belli olmayan, küpesiz, kayıt altına alınmamış hayvanlar kesinlikle satın alınmamalıdır.

Çok zayıf olan, gebe olan, yeni doğum yapmış olan, yüksek ateşi olan, çok genç ve etleri olgunlaşmamış olan, tüyleri karışık ve mat olan, bakışları ve dış görünümü cansız olan, pis kokulu ishali ve burun akıntısı olan, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olan hayvanların kurbanlık olarak satın alınmaması gerekmektedir.

Kurbanlık hayvan sahipleri hayvanlarını köylerde kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak ve çevreye zarar vermeyecek şekilde kesebilirler, kesim sonrasında kurban atıkları kedi, köpek gibi hayvanların kolayca ulaşamayacağı şekilde gömülmelidir. Cadde, sokak ve park gibi kamuya ait ortak kullanım alanlarında kurbanlık hayvan kesimleri yasaktır. Aksine hareket edenler hakkında idari para cezası uygulanacaktır.

Kesim öncesi veya sonrasında bulaşıcı, salgın veya sebebi belli olmayan bir hayvan hastalığından şüphe edilmesi durumunda hayvan sahipleri veya serbest veteriner hekimler bu durumu İl Müdürlüğü veya İlçe Müdürlüklerine bildirmekle yükümlüdürler.

Kurban kesen vatandaşlarımızın kesilen hayvanlara ait kulak küpelerini ve pasaportları Muhtarlıklara teslim etmeleri; Muhtarlarının da kendilerine teslim edilen kulak küpeleri ile pasaportları Bolu İl Müdürlüğü veya İlçe Müdürlüklerine teslim etmesi gerekmektedir.

 

Dini bir vecibe olan Kurban vazifesi yerine getirilirken insan ve hayvan sağlığını korumak, hayvan refahının gözetmek, hayvanların hijyenik şartlarda kesilmesini sağlamak ve çevreyi kirletmemek dini ve de insani bir vazifemizin olduğu unutulmamalıdır.” Hilal Kemertaş

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: