• resmi ilanlar

VERNADOC Çizim Kampı Mudurnu'da yapılacak

25/08/2016 11:00

Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi ICOMOS'un Uluslararası Yöresel Mimari Bilimsel Komitesi (International Committee for Vernacular Architecture) CIAV himayesinde düzenlenen VERNADOC Yöresel Mimari Çizim Kampı Türkiye'de bu yıl 28 Ağustos-10 Eylül arasında Mudurnu'da düzenlenecek.

Geçen yıl Tayland’daki kampı başarıyla tamamlayan Türk mimar Süheyla Koç’un ve CIAV Üyesi Dr. Ege Yıldırım’ın girişimleri sonucunda, bu sene ilk defa Türkiye, VERNADOC çizim kampına ev sahipliği yapmaya hak kazandı. Bolu’nun tarihi ilçelerinden, UNESCO Dünya Miras Adayı ‘Tarihi Ahi Kenti Mudurnu’da, ahşap Barok mimarisinin muhteşem bir örneği olan Armutçular Konağı’nda 20 kişilik bir uluslararası katılımcı grubunun yapacağı, geleneksel yöntemlerle (elle) hazırlanmış, adeta birer sanat eseri niteliğindeki mimari çizimler, kamp sonunda sergilenecek. Ardından 10 Eylül 2016 Cumartesi günü, Avrupa Miras Günleri kapsamında bir seminer etkinliği eşliğinde halka sunulacak. Bu kampın başarılı organizasyonu ile, ülkemizin kültür mirasının yurt ve dünya çapında tanıtımına katkıda bulunulacak.

Mudurnu Kültürel Miras Alan Yönetimi Başkanlığı ve İstanbul Teknik Üniversitesi/ Tokyo Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencilerinin Yerel Organizasyon Komitesi’ni oluşturduğu, Kurumsal Ortakları ICOMOS Türkiye, Mudurnu Belediyesi, Yıldız Entegre, Abant İzzet Baysal Üniversitesi ve İTÜ’den oluşan VERNADOC Türkiye kampında belgelenecek olan yapı, yapım tarihi 1880’lere dayandığı tahmin edilen ve Türkiye’deki sayılı ahşap Barok mimari eserden biri olan Armutçular Konağı.... Dört katlı, 27 odası ve dört salonu ile, inşa edildiği tarihe göre kullanılan malzemelerin oldukça zor bulunur ve her küçük detayı özel olarak tasarlanmış olan konağın muhteşem ahşap işçiliğinin her nokta detayı, kamp süresince yapılacak çalışmalar ile yeniden keşfedilecek ve Türkiye’nin mimari zenginliğine bir örnek olarak kayıt altına alınacak ve tanıtılacak. İki haftanın sonunda ortaya çıkarılan, tamamı el çizimi olan orijinal eserler Türkiye’de kalacak. Bu etkinlik ile katılımcılarına dijital ortamdan çıkıp tekrar çizim sanatının köklerine dönmenin özel deneyimi yaşatılacak.

CIAV’ın üstlendiği görevlerden bazıları, dünyanın her bölgesinden kendine özgü mimarisiyle öne çıkmış geleneksel mimariler hakkında yayın, tanıtım ve konferanslar yapıyor. CIAV’ın düzenlediği VERNADOC yaz kampları ile, farklı ülkelerden, kültürlerden ve disiplinlerden gelen kişilerle, düzenlenen ülkenin ve yörenin mimarisini tanımak ve tanıtmak esas alınıyor. Ortalama iki hafta süren ve her yıl farklı ülkede düzenlenen bu kamplarda 20-30 arası kişi görev alıyor. ICOMOS CIAV bünyesinde geliştirilmiş ve 2005 yılından beri Latin Amerika, Avrupa, Afrika ve Asya kıtalarından 13 ülkede yapılan onlarca uluslararası belgeleme kampında kullanılan VERNADOC yöntemi, öğrenmesi ve çalışması kolay; düşük teknolojili, pahalı gereçler gerektirmeyen; bilimsel çalışmalarda kullanılmak için yeterince açık seçik ve yüksek kalitede çizimler üreten bir yöntem. Bu süreçte üretilen çizimler ile meslekten olmayan kişiler bile, yerel geleneklerin değerini ve dünyadaki kültürel zenginliğin önemli bir parçası olduğunu kolaylıkla anlayabiliyor.

 

Kampın amaçları, süreç boyunca çalışarak yöntemini öğrenmek, katılımcıları uzmanlıkları ile tanımak ve alanda ileride yapılacak çalışmalara yönelik olarak uluslararası ilişkiler kurmak ve uluslararası işbirliği modelleri geliştirmek, yüksek kaliteli çizimler elde etmek ve kampın sonunda bu çizimleri yerel halk için sergilemek. ‘VERNADOC’ adı, İngilizce ‘yöresel belgeleme’ anlamına gelen ‘Vernacular Documentation’ sözcüklerinden, Finli mimar Markku Mattila tarafından türetildi. VERNADOC ile ümit edilen, elle yapılmış çizim ürünlerinin, yapı sahiplerini ve yerel vatandaşları, tarihi eserlerin yabancılarca farkedilen değerlerini kendilerinin de farketmeleri ve yapıların korunmaları için işbirliği yapmaya teşvik etmesi. 2004 yılında Japonya’daki bir ICOMOS-CIAV toplantısında, Markku Mattila VERNADOC kamplarını uluslararası gönüllü bir proje olarak düzenleme fikrini, Taylandlı mimar-akademisyen Sudjit Sananwai ile masaya yatırdı. O günden bu yana, VERNADOC kampları özellikle Tayland’da, Kraliyet himayesindeki Tay Mimarlar Birliği desteği ile yapılmakta, kamplarda eğitim gören gönüllülerin dünyanın farklı yerlerindeki mimariyi belgeleme coşkusu ile ‘VERNADOC Ateşi’ yayılmaya devam ediyor. Fatma Akoğlu 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: