• resmi ilanlar

“SEÇİMİN DOĞRU BİR ŞEY OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYORDUM”

18/11/2016 11:00

AİBÜ Prof.Dr. Hayri Coşkun, Bolu Gazeteciler Cemiyeti'ne ziyarette bulundu. Prof. Dr. Coşkun, 15 Temmuz sonrası FET/PDY soruşturmaları kapsamında üniversitede şu ana kadar 85 personelin açığa alındığını, 76 personelin memuriyetten uzaklaştırıldığını söyledi. 2 bin 300 personelleri bulunduğunu, yüzde 3.5 oranında personelin memuriyetten çıkarıldığını belirten Prof. Dr. Coşkun, bu rakamın artabileceğini kaydetti. Rektörlerin Cumhurbaşkanı tarafından atanmasına değinen Coşkun, “Seçimin doğru bir şey olmadığını düşünüyorum” dedi.

Haber; Sefa Günay

AİBÜ Prof.Dr. Hayri Coşkun, Bolu Gazeteciler Cemiyeti'ne ziyaretti bulundu. Ziyaretti İlk olarak açıklama yapan Bolu Gazeteciler Cemiyeti başkanı Bülent Velioğlu;“Uzun zamandır bir araya gelmek istiyorduk ama malumunuz bizim tesis değişikliğimiz oldu. Birazda sizin gündeminiz yoğundu. Bir araya gelmemiz bu güne kısmetmiş. Geldiğiniz için çok teşekkür ediyoruz. Bizimle 7 yıldır belki çok basın olarak bir araya gelemedik. Geldik ama sizin projelerinizde bir araya geldik veya sohbetlerde bir araya geldik. Sizin de yoğunluğunuz çok fazla ülkenin yoğunluğu ile birlikte. Bizim üniversiteye bakış açımız basın olarak hep faklı oldu. İzzet babamınız bir emaneti olarak gördük. Ve sizle 7 yıldır basına olan bakış açınızla birlikte ben bu bakış açınız için çok teşekkür ediyorum. Ne çok uzak olduk ne çok yakın olduk.  Hep ortada olduk.Seviyeli bir şekilde durduk. Belki basında sizi çok eleştirdiler hala eleştiriyorlar. Her ne olursa olsun biz üniversitemizi bir Bolu resmi içersin de basın ve üniversite halkasında güzel işler yapmanın peşinde olduk. Ben buraya geldiğiniz için teşekkür ediyorum üniversite için elimizden ne geliyorsa yapmaya hazır olduğumuzu bilmenizi istiyorum” ifadelerini kullandı.

“ÜNİVERSİTELERDE DURAĞAN BİR ÇALIŞMA OLMAZ”

Bolu Gazeteciler Cemiyeti başkanı Bülent Velioğlu’nun ardından açıklamada bulunan AİBÜ Prof.Dr. Hayri Coşkun açıklamasından; “Öncelikle yeni mekânınız hayırlı olsun. Başarılar diliyorum.  Demin ifade ettiğiniz konu biraz bizden kaynaklanıyor. Yoğunluk çok fazla gerçekten. Bunu da toplamda düşündüğünüz zaman 2010 yılından bu güne gelinen noktaya baktığımızda Düzce ayrıldıktan sonra 5 fakülteli bir üniversite bu gün hamt olsun 10 tane fakültemiz var. 3 tane 4 yıllık yüksekokulumuz. Meslek yüksekokulumuzun sayısı 7’ye çıktı. Tabi tüm bunalar olurken öğrenci sayısı 16 binlerden 32 binlere çıktı. Tabi Türkiye’de üniversiteler gayret içersin de bütün rektör hocalarımız bir hizmet ortaya koymaya çalışıyor. Dolayısı ile kendiliğinden bir yarış oluyor. Her gün daha iyi yere gelme gibi bir anlayış var. Tüm bunlar ister istemez tüm bu gelişmeler bir yoğunluk ortaya çıkarıyor. Baktığımda bu gün sadece bu kapasiteler iki katına çıktı. Ama bunların alt yapıların sağlanması kaynakların saplanması kolay değil. Bugün gelinen noktada üniversite de bir üniversite daha olmuş.  23,25 tane bina yapıldı. Hem merkezde hem ilçelerde bir o kadar alt yapı çalışmalarımız oldu. İşte bakım onarım çalımlarımız oldu. Bunlarla uğraşmamız zaman isteyen bir kon dolayısı ile içimden geçen yapamadığımız çok şeyde var. Bunlardan birinin de üniversitenin şehirle iç içe olması konusunda daha yapılacak çok şey var. Çünkü üniversiteler ülkenin lokomotifi gelişmenin kaynağı. Kendi hocasını yetiştiren bir kurum. Ülke gençliğine en büyük eğitimi veren kurumlar üniversiteler bu bakım bunlar fiziki anlamdan çalışmalar. Diğer yandan hem eğitimde hem bireysel anlamda çalışmalarda çok daha şeyler var. Çok daha yoğun mesailer gerektiren konular var. Üniversitelerde durağan bir çalışma olmaz. Dün bir yerde idiniz bu gün daha iyi yerde olmanız gerekir. Çünkü dünya bir yere doğru koşuyor. Biz şunu sorgulamak zorundayız.  Ülke dünyada üretilen bilginin ne kadarını üretiyoruz.  Ülke olarak üretilen bilgilin üniversite olarak ne kadarını üretiyoruz. Bunu her gün sorgulamak zorundayız.  Ve her gün bir adım daha ileriye gitmek sorundayız. O acıdan üniversitemizde gelişme olduysa da bu gelişmeler süreklilik gerektiren gelişmeler. Tabi bunlar yoğunluk alıyor.  Diğer yandan eleştiri konusuna gelince eleştiri mutlaka olması lazım. Eleştiri toplumun dinamik yapısını oluşturması bakımından dinamik yapının ilklerinden birsi. Eleştirisiz hayat olamaz mutlaka olur. O acıdan eleştirimize rağmen ülke olarak Bolu olarak iyi yerlere gelmek. Gerisi teferruat diye düşünüyorum ”dedi.

“BÖYLE BİR VAKA İLE TARİHİN HİÇBİR YERİNDE KARŞILAŞMADIK”

Üniversiteye yapılan FETÖ/PDY operasyonları hakkında da açıklamada buluna Prof. Dr. Coşkun;  “15 Temmuz gecesi biz ülke olarak çok büyük bir travma atlattık. Ve ülke olarak o gece bütün şaşırma mekanizmalarımız durdu. Böyle bir vaka ile tarihin hiçbir yerinde karşılaşmadık. Bildiğimiz kadarıyla. Ve millet olarak böyle bir yapının varlığını ne kadar fakındaydı. Bu soruyu herkes kendine sorabilir. Ama farkında değildik yani o gece örendik o geceden sora birçok şeyi öğrendik. Dolayısı ile devlet kedisine yapılan böyle bir yapıyı içinden temizlemek adında karar aldı. Bu kararlar hayla uygulanmaya devam ediyor. Ve tabi ülkemizde devlete karşı yapılanan bu tür organizasyonların bünyeden uzaklaştırılması ve faaliyetlerinde durulması kontrol altına alınması devletin ve milletin bekası için önemli.  Bu açıdan şakaya gelecek bir konu değil. Tün ülkemizde kurumlara sızmış. Devlette sizi kusura bakmayın kendi kurumunda barındırmayacaktır. Millette bağrına basmayacaktır. Bu konuda bizimde 15 Temmuzdan sonra üniversitemizden şuna kadar açığa aldığımız personel sayısı 85 civarında yine memuriyetten uzaklaştırma alan personel sayısı 76 gibi bir rakam tabi önemli olan devlete karşı bir hesap içersin de olan tek bir ferdin daği kurumlarda kalmamasıdır. Tüm gayretlerimiz bu yönde” ifadelerini kullandı.

“EKSİKLİKLERİMİZİ KAPATMAYA ÇALIŞACAĞIZ”

Prof. Dr. Coşkun, Tıp Fakültesi Hastanesi'nde görevden uzaklaştırılan öğretim üyelerinin yerine, hastaların ve öğrencilerin mağdur olmaması için çevre illerdeki üniversitelerden geçici görevle gelen öğretim üyelerinden destek aldıklarını söyledi. Prof.Dr. Coşkun, "Yakında yapacağımız ilanla eksikliklerimizi kapatmaya çalışacağız. Bu ayrılmalardan dolayı ortaya çıkan hizmet eksikliğini gidermek amacıyla üniversiteler birbirlerinden yardım alıyor. Komşu iller olan Düzce ve Sakarya'dan eğitim öğretimin aksamaması için, sağlık hizmetlerinin aksamaması için şu an geçici görevlendirmeler yapılıyor. Kalıcı olarak da bir iki ay içerisinde eksiklerimizi tamamlarız diye düşünüyorum" dedi.

“EN AZINDAN ÜNİVERSİTEDE BU KAVGA BİTER”

Kanun Hükmünde Kararname ile üniversitelerde rektör seçimlerinin kaldırılmasını da değerlendiren Prof. Dr. Coşkun, şöyle dedi: "Seçim bittikten sonra üniversitede dargınlık, küslük ve icabında yanınızdaki ofiste duran biriyle emekli olana kadar konuşmama ve daha ileri düzeyde de didişmeler oluyordu. Bu 1990'lı yıllardan bu yana yaşadığımız bir sorun. İster istemez birisi rektör olacak. İster istemez birisi o rektöre oy verecek, birisi vermeyecek. Ama seçim bittiğinde bunun bitmesi lazım ama üniversitelerde bu bitmedi. Oy vermemişse ya da oy almamışsa bu bir çalkantı getirdi. Bir mücadele getirdi. Üniversitelerde gerilemeye yol açan bir travma oluştu. Bir öğretim üyesi seçim bittikten sonra eğitim öğretime, bilimsel çalışmalara ve normal hayatına dönmesi lazımdı ama bu böyle olmadı. Üniversitelere çok büyük yıkıntılar getirdi. Bundan dolayı da belki toplumun kendisinden beklediği asıl vazifeleri göremedi. Seçimin kaldırılmasını çok büyük bir sevinçle karşıladım. En azından üniversitede bu kavga biter diye düşünüyorum” dedi.

 

İdari personel ve öğrenciler de olmasına rağmen sadece öğretim üyelerinin oy kullandığına işaret eden Prof.Dr. Coşkun, "Gerçek manada bir seçim değildi zaten. Ön yoklama gibi, aday belirleme gibi bir durumdu ama neticede ona dönüştü. Oturduğum ofis devletin, aydınlatmasını devlet yapıyor, ısınmasını devlet sağlıyor, masamı, bilgisayarımı devlet veriyor, benim maaşımı da devlet veriyor. Seçimin doğru bir şey olmadığını düşünüyordum" ifadelerine yer verdi.

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: