• resmi ilanlar

11 YILLIK KESTANE DAVASI

03/02/2017 11:00

1999 yılında deprem nedeniyle tadilata alınan ve ödenek sorunu nedeniyle 7 yıl boyunca sürüncemede kalan ve 2006'da tamamlanan Hükümet Konağı'nda kestane kullanılmadı diye dava açıldı. Tam 11 yıl süren dava, Bolu Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan yargılama ile nihayet sona erdi.

Özel Haber: Ebru EYVAZOĞLU

Bolu’da restorasyonu 2006 yılında tamamlanan Tarihi Hükümet Konağının merdivenlerinde ve kapılarında kestane ağacı yerine çam ağacı kullanıldığı iddiasıyla açılan dava, Bolu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Kamu kurum ve kuruluşları ve tüzel kişiliklerin araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık” suçlamasıyla yargılanan şirket sorumlusu iki kardeş duruşmada ifade vererek, suçlamaları reddettiler. K.H. iddianamede yer alan bazı malzemelerin boyalı olarak getirilip takıldığı ve şartnamede yer alan kalitede kereste kullanılmadığı iddialarını reddederek, “Kamuoyunun gözü önünde bir iş yaptık. Binanın en üstüne hilal konulurken bile bir sürü tartışma yaşandı. İdarenin bilgisi ve onayı olmadan şartnameye aykırı bir malzeme kullanımı kesinlikle söz konusu değildir” dedi.

Kardeşi K.H. de bu tadilattan sonra kendilerinin mağdur duruma düştüklerini söyleyerek, “Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde çalışmak için başvuruda bulunduğumuzda bile bu olay karşımıza çıktı. Olay nedeniyle asıl biz mağduriyet yaşıyoruz” diye konuştu.

ÖZEL İDARE’DEN ŞAKA GİBİ CEVAP GELDİ

Mahkeme hakedişin hangi tür malzemeye göre ödendiğinin tespiti için İl Özel İdaresi’ne müzekkere gönderdi. Ancak Bolu İl Özel İdaresi de şaka gibi bir cevapla konuyu kapadı.  İl Özel İdaresi bunun tespitinin yapılabilmesi için komisyon kurulması gerektiğini ve personel eksikliği nedeniyle bunu ortaya çıkaracak bir çalışmanın yapılamayacağını söyledi.

FİRMA BERAAT ETTİ

İl Özel İdare Müdürlüğü’nden gelen belirsiz yanıt nedeniyle 11 yıl süren davanın belirsiz bir süre daha erteleneceği endişesi yaşanırken, Bolu Ağır Ceza Mahkemesi son celsede duruşmayı sonlandırdı. Mahkeme suç unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle müteahhit firmaya beraat kararı verildi. Böylece 11 süren kestane davası, firmanın beraati ile sona erdi.

HÜKÜMET KONAĞI TARİHÇESİ

Bolu’da II. Mutasarrıflık Döneminin (1811-1864) ilk Mutasarrıfı olan Hüsrev Paşa Bolu’da bir hükümet konağı yaptırmaya karar vermiştir. Konağın arsası Debbağlar (Tabaklar)mahallesinde Çeribaşızade Ahmet Ağa’dan bin üç yüz kuruşa satın alınmıştır.

İnşaatın başlamasından bir müddet sonra Hüsrev Paşa Osmanlı- Rus seferine katılmak üzere Bolu’dan ayrılmış, yarım kalan konağın inşaatına kâhyası İbrahim Paşa devam etmiş ve bina 1811 yılında tamamlanmıştır.

Harem ve resmi daire kısımlarından oluşan binanın resmi daire olan kısmı üç katlıdır. Birinci katta onbeş oda, ikinci katta oniki oda, üçüncü katta bir sofa ile on oda bulunmaktaydı. Haremlik kısmı ise üç katlı olup, her katta dört oda mevcuttu. Konağın güzel bir bahçesi vardı. Günümüze kadar gelen giriş sütunları Roma devri kalıntılarına aittir.

Konak, Derviş Hasan Paşa’dan sonra (1812 – 1813 ) Vali olan Abbas Paşa tarafından Hükümet adına 40 bin kuruşa Hüsrev ve İbrahim Paşa’lardan satın alınmıştır. Böylece Bolu resmi bir Hükümet Konağı’na sahip olmuştur.

Hükümet Konağı 1926 yılında bir yangın geçirmiş, çatı katı tamamen yanmış ve 1932 yılında yeniden hizmete açılmıştır.

 

Konağa en büyük darbeyi 1 Şubat 1944 depremi vurmuştur. Depremden sonra binanın bir katı alınmış, iki kat olarak tekrar hizmet vermeye başlamıştır. 1957 depremini de yaşayan konak, Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun 09.01.1990 tarih ve 1006 sayılı kararı ile tescil edilerek koruma altına alınmıştır. 1998 yılında eski haline getirmek için tahliye edilen Hükümet Konağı, orijinaline uygun olarak restore edilmiş ve 2006 yılında tamamlanarak bugünkü halini almıştır.

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: