• resmi ilanlar

Ercoşkun'dan ByLock sorularına yanıt!

05/03/2017 11:00

Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun, FETÖ operasyonlarında gözaltına alınanların bir çoğunun kriptolu haberleşme ağı “ByLock” kullandıklarının tespit edilmesinin ardından bu haberleşme ağına dair kamuoyunda tartışılan sorulara yanıt verdi.

AK Parti Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun, FETÖ operasyonlarında gözaltına alınanların bir çoğunun kriptolu haberleşme ağı “ByLock” kullandıklarının tespit edilmesinin ardından bu haberleşme ağına dair kamuoyunda tartışılan, "ByLock nedir?", "Nasıl kullanılır?" "ByLock kullanıyor diye kişi FETÖ’cü olarak suçlanabilir mi?" şeklindeki sorulara yanıt verdi.

"BYLOCK, GÜVENLİK KONUSUNDA DİĞER HABERLEŞME UYGULAMALARINDAN FARKLI"

Konuya dair yapılan araştırma ve incelemeler neticesinde elde edilen bilgileri kamuoyuyla paylaşan Ercoşkun, "ByLock nedir?" sorusuna şöyle yanıt verdi: "ByLock’un haberleşme aracı olarak Whatsapp ve türevlerine benzediği; ancak güvenlik konusunda diğer haberleşme uygulamalarından farklı olduğu belirlendi. Bylock programının telefona yüklendikten sonra ki arayüzü ve konuşma pencerelerini aktarmak gerekirse, ByLock kayıt ekranı şu şekilde;

(GÖRSEL 1) 

Görselden de anlaşılacağı üzere, Kullanıcı adı ve en altta gördüğünüz gibi verilen 10 karakterli kod.

Yukarıda kendinize bir isim ve bir de programı kullanacağınız zaman gireceğiniz kullanıcı adı gerekiyor. Ancak burada asıl önemli nokta şu; En altta verilen 10 karakterli kod.

"İLETİŞİME GEÇİLECEK KİŞİYLE İSİMLE DEĞİL, KODLA İLETİŞİME GEÇİLİYOR"

Peki, nedir bu 10 karakterli kod? ByLock kullanıcıları Whatsappta olduğu gibi biriyle iletişime geçerken rehberden isim seçmedikleri tespit edildi. Programı kurarken verilen bu 10 karakterli kodu girmezse istediği kişiyle iletişime geçemiyor. Herhangi birinin telefonuna onu zan altına bırakmak için ByLock yüklense dahi bir kişi ile iletişime geçebilmesi için yine bu '10 karakterli kod'u girmek zorunda oluyor.

ByLock da Whatsapp gibi rehber aracılığı ile değil, konuşmak istediğin kişinin nick ve koduyla girebilir. Bu şekilde arkadaş eklenilebilir.

(GÖRSEL 2) 

Yine aynı şekilde ByLock’un konuşma ekranı şu şekilde;

(GÖRSEL 3) 

BYLOCK NASIL FARK EDİLDİ?

MİT’in ByLock’un farkına varıp üzerinde gitmesi aslında izlemeye alınan bazı FETÖ üyelerininin kendi aralarındaki telefon ve SMS trafiğinin kesilmesinin ardından oldu. Konuşmaların veya mesajlaşmaların bıçak gibi birden kesilmesi ile gizli bir haberleşme sistemi kurduğu sonucuna varılarak, bu araştırılmaya başlanıyor. Bununla birlikte gözaltına alınan FETÖ üyelerinin telefonlarında bu programın çıkmasıyla birlikte tamamen ByLock üzerine yoğunlaşıyorlar.

"MİT 215 BİN KULLANICIYA ULAŞTI"

Bu yoğunlaşmanın ardından söz de “ABD”de piyasaya sürülen programın sunucusunun Litvanya’da olduğu ortaya çıktı. Bununla birlikte MİT içerisinde 'hacker'lardan oluşan 3-4 kişilik siber güvenlik ekibi Litvanya’daki sunucuya sızmayı başararak, ByLock içindeki tüm yazışmaları, konuşmaları veya programı indiren herkesin listesine tamamen ulaştı. MİT görevlilerinin sunucuya sızmasının ardından 18 Milyon küsur yazışma olduğu 3,5 milyon e-posta olduğu ortaya çıktı. Tüm bunlarla birlikte ABD’de piyasaya sürülen sunucusu Litvanya’da olan bu programdaki e-postaların 'tamamına yakını' Türkçe idi. ByLock programının sunucuna sızan MİT görevlileri 215 bin 92 kullanıcıya ulaştı. ByLock kullanan kişi sayısında verilen en net rakam 215 bin 92’dir. Bunların yarısından fazlası deşifre edilen isimler, kalan kısımları ise hala deşifre edilmeye devam ediyor. ByLock’un sunucusuna sızan hackerlardan oluşan MİT ekibinin sunucuya girdikten sonra Cpanel’den 'phpMyAdmin'e girip ByLock programını 'ilk' kayıt olan (indiren) 25 kişinin listesininin ekran görüntüsüne de ulaşıldı.

"YÜZDE 1 YANILMA OLASILIĞI YOK"

İşte tüm bu önlemlerle kendilerini gizleyen ve her türlü iletişimi buradan sağlayanların telefonlarından çıkan ByLock’a karşı hala kendilerini savunabiliyor olmaları ayrı bir ironi. Tüm incelemeler neticesinde % 1 olasılık dahi yanılma payı yok.

ERCOŞKUN'DAN ÇOK TARTIŞILAN SORUYA YANIT

Milletvekili Ercoşkun, açıklamalarında ayrıca, "ByLock madem bu kadar çözüldü? 15 Temmuz darbe girişimi öncesinde neden engellenemedi?" sorusuna yanıt verdi. Ercoşkun, şöyle konuştu: "MİT’in ByLock’a sızıp bilgileri ele geçirmesinin ardından FETÖ üyeleri biraz daha güvenlik olarak daha teknik olan başka bir programa geçiş yaptı. Bu program da 'Eagle' adını verdikleri programdı. MİT’in buraya da sızdığı; ancak sızmasının ardından deşifre edilmeye başlandıktan sonra bu alçakça girişimin gerçekleştirildiği biliniyor."

 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: