• resmi ilanlar

KADİR GECESİ

20/06/2017 11:00

Kadir Gecesi Nedir?

Mukaddes zaman ve mekânları Allah'a yalvarmak için bir fırsat olarak görmek, her zaman var olagelmiştir. Hz. Âdem'den beri dinlerde zamanlar ve mekânlar bir görülmemiştir. Birbirinden hayırlı, faziletli, mukaddes zamanlar ve mekânlar vardır. Bu zaman ve mekânlar Allah'a yöneliş, yalvarış ve yakarış için bir fırsat olarak değerlendirilmiştir.

 

Amr b. Abese, “Ey Allah'ın Resûlü, (Allah'a) diğer vakitlerden daha yakın olunacak bir vakit var mıdır ya da özel olarak tercih edilecek bir zaman var mıdır?” diye sorar Peygamber Efendimiz (sav)’e. O da şöyle cevap verir: “Evet. Azîz ve Celîl olan Allah'ın kula en yakın olduğu vakit, gecenin sonlarına doğru olan vakittir. O saatlerde Allah'ı ananlardan olmayı istersen, bunu yap! Kuşkusuz o vakitlerde kılınan namazlarda melekler hazır bulunup şahitlik yaparlar.” Ardından ibadet için uygun olmayan vakitleri de sıralayan Sevgili Peygamberimiz, Amr b. Abese'ye güneşin doğduğu, gün ortasında tam tepe noktaya geldiği ve battığı anda namaz kılmasının yasak olduğunu da öğretir.

Peygamberimizin Amr'a verdiği cevapta, yirmi dört saatlik bir zaman dilimi içerisindeki mübarek ve mekruh vakitlerden söz edilmektedir. Allah Resûlü diğer pek çok sözünde hafta, ay ya da yıl içerisinde bulunan özel zaman dilimlerine de işaret etmiştir. Bu bağlamda Ramazan ayı, mübarek aylar içindeki en faziletli aydır.

Hz. Peygamber bazı zaman dilimlerinin özel olduğundan bahsetmektedir. Aslında biz, zamanın bizzat kendi varlığından kaynaklanan bir değeri olmadığını bilmekteyiz. Allah Resûlü'nün bu bağlamda haber verdiği özel zaman dilimlerini hikmet boyutu çerçevesinde değerlendirerek, insanlar için günahlarının affına vesile kılınmış ilâhî lütuf zamanları olarak görmek yerinde olacaktır. Öyle anlaşılıyor ki, bu zaman dilimlerinin kutsallığı, Allah'ın onlara yüklediği değere dayanmaktadır.

Önem atfedilen bazı gecelerin ise, özel bazı olaylarla ilgili olduğu anlaşılmaktadır. Söz gelimi İsrâ gecesi, asıl kutsallık ve değerini mi'racın ilk basamağının bu gecede gerçekleşmesinden almaktadır. Bu gecelerde bulunan ortak özellik, insanları dünyevî bağlardan kopararak semavî yüceliklere götüren olayların meydana gelmiş olmasıdır. İsrâ ve Mi'rac gecesinde Hz. Peygamber'in şahsında, insanoğlu Rabbine erişmiş, Kadir gecesinde ise, ilâhî akış tersine döndürülerek semadan insanlığa Kur'an inmiştir.

Allah Teâlâ, kullarına kendisinden bir rahmet olarak sunduğu özel zamanlardan kimisini Yüce Kelâmı'nda bizzat kendisi bildirmiştir. “(O sayılı günler), insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile bâtılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur'an'ın kendisinde indirildiği Ramazan ayıdır.”âyeti, Ramazan'ın, senenin diğer aylarından farklı bir değeri olduğuna işaret eder. Kadir gecesi ise bu aya önemini veren daha da kıymetli bir zaman dilimidir. Kur'an, bin aydan daha hayırlı olan bu gecede inmiştir. Kadir gecesini ve onun içinde bulunduğu ayı değerli kılan işte budur...

Kadir Gecesinin Vakti

Bu geceye çok önem veren Rahmet Peygamberi, Ramazan ayı içinde gizlenmiş olan Kadir gecesini “...Ramazan ayının son on günü içinde arayın!” buyururdu. Ramazan ayının son on günü içindeki tek sayılı gecelerin Kadir gecesi olma ihtimalinden dolayı kendisi de, aile efradı ile birlikte 23., 25. ve 27. geceleri uzun süre ibadet ederek geçirirdi.

Bazı hadis rivayetlerinde Kadir gecesinin Ramazan'ın yirmi yedinci gecesi olduğu ifade edildiği için İslâm âleminde ağırlıklı olarak bu gece ibadetle değerlendirilmeye çalışılmaktadır. Aslında Kadir gecesinin kesin olarak belirlenmemiş olması, Ramazan'ın her gecesinin Kadir gecesi imiş gibi geçirilmesi gerektiği anlamına gelmektedir. “Her geleni Hızır, her geceyi Kadir bil!” sözü de bunu ifade etmektedir.

Kadir Gecesinin Fazileti

Kadir Gecesi’nin faziletini hem Kadir Sûresi’de Yüce Rabbimiz hem de hadis-i şeriflerinde Peygamber Efendimiz bildirmektedir. Kadir Sûresi’de şöyle buyrulmaktadır: “Şüphesiz, biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.”

Bu sûre-i celilede Kadir Gecesi’nin dört özelliği görülmektedir:

1-K.Kerim Kadir Gecesinde indirilmeye başlanmıştır.

2-Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır

3-Önemli işler bu gece karara bağlanır

4-Kadir Gecesi esenlik gecesidir.

 

Peygamber Efendimiz (sav) ise; “... Bu ayda öyle bir gece vardır ki, bin aydan daha hayırlıdır. Bu gecenin hayrından mahrum kalan, bin ayın hayrından mahrum kalmış gibidir.” buyurarak Kadir gecesinin önemi hakkında bize ipuçları vermektedir.

Bir başka hadis-i şerifte ise Resûlullah (sav); “Her kim inanarak ve (sevabını Allah'tan) umarak Kadir gecesini ibadetle geçirirse geçmiş günahları bağışlanır. Her kim Ramazan orucunu, inanarak ve (mükâfatını Allah'tan) umarak tutarsa geçmiş günahları bağışlanır.” buyurarak bu gecenin fazileti hakkında bizlere bilgi vermektedir. 

Kadir Gecesi’nin Değerlendirilmesi

Bazı gün ve gecelerin önemli olduğu vurgulanmak suretiyle, zaman şeridinde insanlar için tüm yılı kaplayacak olan rahmet menfezleri oluşturulmuş olmaktadır. Dolayısıyla değerli ve kutsal olan bu gün ve geceler bağışlanma dileyen insanların, içe dönerek hayatlarını gözden geçirdikleri ve hayatın koşuşturmasından biraz olsun kendilerini soyutlayarak yaratılış amaçlarını sorguladıkları zaman dilimleridir. Böyle bir sorgulama akabinde öne çıkan fırsatları en güzel şekilde değerlendirme ihtiyacı hissedilecek ve bunun için arayışlar başlayacaktır. Böyle bir arayış içerisinde olan ve Kadir Gecesi’nde hangi duayı okuyacağını soran Hz. Âişe annemize Allah Resûlü; “Allah'ım! Sen affedicisin, ikram sahibisin, affetmeyi seversin, beni de affet.” duasını tavsiye etmiştir.

Bu gece: Kuran gecesidir. Dua ve ibadet gecesidir. Af ve mağfiret gecesidir. Muhasebe gecesidir.

Dolayısıyla;

Kur’an Gecesi olan bu gecede Kur’an’a karşı görevlerimizi tekrar gözden geçirmeliyiz. Okumak, anlamak ve hayatımıza Kur’an ile yol haritası çizmek öncelikli görevlerimiz arasında olmalıdır.

Peygamber Efendimizi tanıma, anlama ve salavatlarımızla kıyamette kendisine yakın olma adına bir vesile kabul etmeliyiz.

Gündüzünü oruçla, hayır ve hasenatla gecesini namazla, Kur’an-ı Kerim tilaveti, dua, tevbe ve istigfarla geçirmeliyiz.

Kendimiz, ana-babamız, ailemiz, tüm geçmişlerimiz ve ümmet adına af ve mağfiret dilemeliyiz.

Vatanımızın, milletimizin, değer ve mukaddesatımızın her türlü hile ve tuzaktan emin olması için dua etmeliyiz.

‘Her Canın Üzerimizde Hakkı Var Bu Ramazan ve Her Zaman’ düsturuyla hareket edip üzerimizdeki maddi ve manevi haklardan kurtulmalıyız.

Ramazan ayında özellikle son on günde hiçbir engel tanımayan bereketli bir rüzgardan daha da cömert olan Peygamber efendimizi örnek alıp hiç değilse zekat ve fitrelerimiz ile muhtaçları ferahlatmalıyız.

Her türlü kötülük, fenalık ve bağımlılıktan uzaklaşma vesilesi görmeliyiz.

Kulluk adına yapabileceğimiz ne güzellik varsa ‘Son Kadir Gecem’, ‘Son Ramazanım’ düşüncesiyle mutlaka yerine getirmeliyiz.

Geçmiş ve geleceğimizi, yaptıklarımızı, yapmadıklarımızı ve yapmamamız gerekenleri düşünüp ölümden sonrası için hazırlık yapmalıyız.

İyi bir muhasebe ve planlama yapmak için Kutlu Nebi’nin uyarıları bize yardımcı olacaktır.

“Kul beş şeyden sorulmadıkça kıyamet günü Rabbinin huzurundan hiçbir yere kıpırdayamaz: Ömrünü nere(ler)de tükettiğinden, Gençliğini nerelerde yıprattığından, Malını nereden kazanıp nerelerde harcadığından, Bilgisiyle neler yaptığından.”

Beş şey gelmeden önce beş şeyin kıymetini biliniz."Hastalık gelmeden önce sıhhatin, Yaşlılık gelmeden önce gençliğin, Fakirlik gelmeden önce zenginliğin, Meşgûliyet gelmeden önce boş vaktin, Ölüm gelmeden önce dünya hayatının.

Bin aydan daha hayırlı Kadir Gecesi’nin kadrini bilip hakkıyla değerlendirenlerden olabilmek dileğiyle…

Ey kara düşleri, aklayan gece,

Nûrunda günâhlar paklayan gece,

Ey içinde bin ay, saklayan gece,

Sende nâzil oldu, Hazreti Kur’ân,

 

Kâinât görmedi böylesi gufrân..

Ey yüzleri Hakk'a döndüren gece,

Nûrunda güneşler söndüren gece,

Ey şerr'i, şeytanı, sindiren gece,

 

Yedi kat semâda bütün kapılar;

Açıktır seninle, tâ fecre kadar...

Sen ki; bir koca yıl, özlenen gece,

Yolları, aç susuz gözlenen gece,

 

Sen ki; on gecede gizlenen gece,

Sarsılır, seninle gökler dilekten,

İğne atsam, yere düşmez melekten...                    (Cengiz Numanoğlu)

 

Kandil gecelerine ait özel bir namaz veya ibadet şekli var mıdır? Mübarek geceleri nasıl değerlendirmek gerekir?

Hz. Peygamber, mübarek gün ve gecelerin değerlendirilmesini talep etmiştir (Tirmizi, Savm, 39). Ancak bu gün ve gecelere ait özel bir namaz veya ibadet şeklinden bahsedilmemiştir. Bu bağlamda mübarek gün ve geceleri, bağışlanma ve hayatımıza çeki düzen vermek için fırsat anı olarak görmemiz gerekmektedir. Dolayısıyla Müminler kandil gecelerinde, hayatlarının gidişatını gözden geçirmeli; hata ve günahları için tövbe etmeli, dua ederek, Kur’an-ı Kerim okuyarak, kaza veya nafile namaz kılarak bu fırsatları değerlendirmelidirler.

Kadir Gecesi hakkındaki rivayetler nasıl anlaşılmalıdır?

Kadir Gecesi Kur’an’da belirtildiğine göre, içerisinde kadir gecesi bulunmayan bin aydan daha hayırlıdır. Kur’an Ramazan ayında (Bakara 2/185) ve bu gecede indirilmiştir (Kadîr 97/1). Kadir gecesinin Ramazan ayında olduğu kesindir. Ancak hangi güne tekabül ettiği konusunda faklı rivayetler vardır.

 

Abdullah b. Ömer’den gelen bir rivayette Hz. Peygamber, “Kadir Gecesi’ni aramak isteyen yirmi yedinci gecede arasın” (Ahmed b. Hanbel, Müsned, II, 27) 212 buyurmuş, böylece yirmi yedinci geceyi ibadet ve zikirle uyanık olarak geçirmemizi tavsiye etmiştir. Kadir Gecesi’nin Ramazan ayının 27. gecesinde olduğu (Müslim, Sıyâm, 40 H. No: 2834) genel kabul görmüş olmakla birlikte, Ramazanın son on gününün tek gecelerinde (Müslim, Sıyam, 40, H. No: 2829) veya son yedi gecesinde aranması ile ilgili farklı rivayetler de vardır (Müslim, Sıyâm, 219 H. No: 2821). Dolayısıyla Ramazanın son gecelerini Kadir Gecesi’ymiş gibi değerlendirmek gerekir. Bununla birlikte asırlardır bütün İslâm ülkelerinde Kadir Gecesi Ramazanın 27. gecesinde kutlanmaktadır.

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: