• resmi ilanlar

Köroğlu'nun at koşturduğu topraklar

06/08/2017 12:49

Ulusal basında genelde Abant'ı, Gölcük'ü görmeye alıştığımız dönemde Evrensel, Kıbrıscık ilçesi ile ilgili samimi bir tanıtım yazısı yayınladı. Tarihinden ilçenin tanınmış siması Kadir Ustaya kadar pek çok bilgi veren gazete, Kıbrıscık'ı “Köroğlu'nun at koşturduğu topraklar” olarak tanıttı.

Bolu’nun güneyinde, Köroğlu Dağlarının eteklerinde kurulu Bolu’nun en küçük ilçesi. Karadeniz’den İç Anadolu’ya geçişin bütün özelliklerini gösteriyor Kıbrıscık. İklim değişiyor, buna bağlı olarak Karadeniz’in gür ormanları yerini meşeliklere bırakıyor. Bolu’ya 65 Beypazarı’ya 54 kilometre uzaklıkta.

 

KYBERİS (KUTSAL GÜRSU)

İlçenin tarihi MS 100. yıla kadar uzanıyor. İlçe, İlk Çağ’da Siberis denen ırmağı (şimdiki adı Aladağ Çayı) oluşturan kollardan Uludere’nin kenarında yer alıyor. Siberis adının bir diğer söyleniş biçimi Kyberis’tir. Kuwa ya da Suwa ön takısı (Hitit) dilinde "İyi, güzel, kutlu, kutsal” anlamına geliyor. Siberis (Kyberis) kelime olarak, “Kutsal gür su” demektir. Buradan yola çıkarak Kıbrısçık adının da Kyberis’ten geldiği söyleniyor. 

Osmanlı hakimiyetinde, uzun süre Kıbrıscık halkı tarafından seçilen ayanlarca yönetilmiş.1864-1907 yılları arasındaki dönemlerde, Kıbrıscık yöresi, Kastamonu iline bağlı Bolu sancağının bir bucağı olur. 1908 yılında ise, II. Meşrutiyet’in ilanı ile birlikte Bolu il ve Kıbrıscık Bolu ilinin bir bucağı haline gelir. 1958 yılında Kıbrıscık, Seben ilçesinden ayrılarak Bolu’nun ilçesi yapılır.

'KÖROĞLU’NUN SESİ'

İlçeye Bolu yönünden girerken görkemli Köroğlu heykeli ve ahşap evleri karşılıyor ziyaretçileri. Heykelin açılışı 1 Nisan 2017’de yapılmış. Bu tarih aynı zamanda Kıbrıscık’ın ilçe oluşunun yıl dönümü. Kıbrıscıklılar daha çok sahip çıkıyorlar Köroğlu’ya. ”Köroğlu’nun Sesi” diyorlar Kıbrıscık için. İlçe girişindeki tabelada nüfus 1500 yazıyor ama nüfusun daha da az olduğu söyleniyor. Sürekli göç veren ilçenin temel geçim kaynağı hayvancılık. İlçenin güneyinde vadideki çeltik tarlaları 500 yıldır yörenin en lezzetli pirincini yetiştiriyor. Ancak sınırlı üretim yapıldığı için pek bulunamıyormuş. Ekonomiyi canlandırmak ve göçü önlemek için belediyenin çabaları var.

Temmuz ayında Karagöl Kültür ve Sanat Festivali’nin 26.’sı “Köroğlu’nun Diyarında Özgürlüğü Keşfet” temasıyla yayla turizmini canlandırmak için yapılmış. 

ZAMANA DİRENEN AHŞAP EVLER...

İlçenin cadde ve sokaklarını süsleyen ve zamana tanıklık etmiş ahşap evler dikkat çekici. Evlerin bir kısmında hâlâ oturuluyor. Ancak bir çoğu kaderine terk edilmiş durumda. Evler farklı mimarisi ile muhteşem görünüyor. Zamana tanıklık eden bu evlerin koruma altına alınması gerekiyor. Bolu’dan Ankara’ya Beypazarı üzerinden gitmek isterseniz; Köroğlu Dağlarının eteğindeki bu küçük ilçeyi ziyaret edebilir, “Bolu Beyi’ne” değil  Köroğlu’nun torunlarına selam verip, muhteşem evleri görebilirsiniz. 

Kadir Usta 100. Yıl Parkı’nda demli bir çay içebilirsiniz. Belki çayın yanında kürül de ikram ederler!..

KADİR USTA

 

İlçede renkli bir kişilik olarak anılan Kadir Usta, 2004 yılında hayatını kaybetmiş. Sanatkar bir ruha da sahip olan Kadir Usta; sinemacılık, lokantacılık, fotoğrafçılık, büfe işletmeciliği, bisiklet kiralamacılığı, berberlik, terzilik gibi bir çok meslek yapmış. Kendi adını taşıyan park için de çok emek verdiği söyleniyor.

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: