• resmi ilanlar

236 MİLYON TL MALİYETLİ 5 TESİS BOLUMUZA HAYIRLI OLSUN

04/03/2018 11:00

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bir dizi açılış ve temel atma törenine katılmak üzere Bolu'ya geldi. Bakan Eroğlu Bolu'da düzenlenen programda 236 milyon TL değerindeki 5 tesisin temel atma törenini gerçekleştirirken ayrıca orman köylülerine kurayla gelir getirici tür sertifikası ve Orköy sertifikası verdi.

Bolu 17 Temmuz Spor Salonunda düzenlenen ve maliyeti 236 milyon TL olan yatırımların temel atma törenine Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Bolu Valisi Aydın Baruş, Bolu Milletvekili Fehmi Küpçü, Tugay Komutan Vekili Piyade Albay Metin Eştürk, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Vali Yardımcısı Mustafa Özsoy, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, DSİ Genel Müdürü Murat Acu, Meteoroloji Genel Müdürü İsmail Güneş, İl Emniyet Müdürü Armağan Adnan Erdoğan, İl Jandarma Komutanı Albay Nadir Çelik, İlçe Kaymakamları, İl Genel Meclis Başkanı Yaşar Yüceer, AK Parti Bolu İl Başkanı Nurettin Doğanay, bakanlık yetkilileri ile vatandaşlar katıldı.  Düzenlenen temel atma programı Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlarken, programda ilk olarak Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Bolu’ya yapılan yatırımların yer aldığı kısa bir film izlenildi.

 

“BU KENT DÜNYADA YAŞANABİLİR 10 KENT ARASINA GİRECEK”

Programda ilk konuşmayı yapan Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, “Öyle özel bir coğrafyadayız ki, bu coğrafya Allah’ın cennet diye tabir ettiği şeylerin tamamının bahşedildiği bir mekanda yaşıyoruz. Böyle bir mekana hizmet etmenin gururunu yaşıyoruz. Onun için bu coğrafyaya tabiatın kalbi diyoruz. Gelecekte de bu coğrafya illeri, ilçeleri, beldeleri ile turizm kenti olacak, spor kenti olacak, sporun her branşının kamp merkezi olacak, sağlık kenti olacak, çünkü hem merkezde hem de ilçelerimizde su kaynaklarımız var. Aynı zamanda da üniversite kenti olacak. Bu coğrafyayı bu şekilde geleceğe taşıyoruz. İlk seçildiğimiz günden bu yana bu yönde çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah bu coğrafya ile uyumlu bir kenti artık ortaya koymaya başladık. Bu kent dünyada yaşanabilir 10 kent arasına girecek. Cumhurbaşkanımız ve kurucumuzun ifadesi 2023 hedeflerinde inşallah ülkemiz de dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girecek. Bizim de Bolu olarak hedefimiz inşallah yaşanabilir 10 kent arasına girmektir” dedi. 

KARACABEY: “BU ORMANLARIN %77’Sİ VERİMLİ ORMANLAR”

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey ise “Bolu ilimizin %65’i ormanlarla kaplı. Ülkemizin orman varlığı bakımından en zengin illerinden bir tanesi Bolu. Alan olarak zengin olduğu gibi ağaç türleri açısından da oldukça zengin. Bir tarafta Aladağ’a baktığımızda çok güzel karaçam sarıçam ormanlarını görüyoruz. Yedigöller tarafına geçtiğimiz zaman binbir çeşit yapraklı ağaçlardan oluşan cennetin tecessüm etmiş halini görüyoruz buralarda. Bu ormanların %77’si verimli ormanlar. Geriye kalan %23’lük kısımları verimli olmayan ormanlar. Biz bu kalan kısmı da verimli hale getirilmesi maksadıyla çok çeşitli çalışmalarımız var. Devlet ormancılığından millet ormancılığına geçiş talimatı ile beraber biz sadece orman ağaçları ile değil, artık meyveli orman ağaçlarıyla da, başta ceviz, badem, alıç, ahlat olmak üzere bir çok çeşitle bu ormanları verimli orman haline getiriyoruz. Diktiğimiz bu fidanların meyvelerinden bölge halkının istifade etmesi ile kalkınmalarına da destek sağlamış oluyoruz” dedi.

ACU: “236 MİLYON TL BOLU’YA YATIRIM VAR”               

DSİ Genel Müdürü Murat Acu, “236 Milyon TL Bolu’ya yatırım var” diyerek başladığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Bunun 120 milyon TL’si bize ait tesisler. Bunlardan bir tanesi Bolu Seben Taşlıyayla Göleti sulaması. 32 bin 800 dekar arazi araziyi modern tarımla buluşturacak. Aynı zamanda üzerinde regülatör yapılarıyla beraber iki tane hidroelektrik santrali kuracağız. Hem sulama yapacağız hem de suyun gücünden faydalanacağız. Önemli bir tesis olacak. Sayın Bakanımızın talimatlarıyla burada 36 aylık bir işletme yapacağız. Akabinde de çalışır vaziyette çiftçimizin eğitimiyle aynı zamanda tarla için sulamanın da beraber eğitimiyle damlama sulama şeklinde çok modern bir tesis kazandıracağız Seben Taşlıyayla Göletine. Enerjisi de var, suyu da var, tarımı da var, eğitimi ile tarla içi sulaması da var. Çok faydalı bir proje. 90 milyon TL’lik bir yatırım var burada. Sayın Bakanımız buraya geçen geldiğinde bir söz vermişti. Küçük su işlerinden koyduk. Bu normalde 20 – 30 milyonluk tesislerdir. Ama buraya özel bir an önce hayata geçmesi için Sayın Bakanımız hızlı bir şekilde yapmamız için talimat verdi.”

“HAMDOLSUN BİZ BOLULULAR OLARAK GÜZEL BİR KADERİMİZ VAR”

Bolu Milletvekili Fehmi Küpçü, “Cumhurbaşkanımız, devlet büyüklerimiz, coğrafyamızın kaderimiz olduğuna ilişkin sözleri vardır. Hamdolsun biz Bolulular olarak güzel bir kaderimiz var. %65’i orman olan, milli parkları, tabiat parkları, ormanları ağaç çeşitliliği anlamında hamdolsun bereketli bir coğrafyadayız. Bugün açılışı yapılacak tesisler dev yatırımlardır. Bu bölgenin bir insanı olarak Sayın Bakanımıza ve emeği geçen herkese böyle yatırımları Bolumuza yaptıkları için  teşekkür ediyorum” dedi.

“BOLU ÜLKEMİZİN KALKINMASINDA ÖNEMLİ ROL ÜSTLENEN BİR İLDİR”

Konuşmasında Bolu’nun eşsiz doğasıyla, tabiat güzellikleri ve doğal kaynakları ile ülkemizin kalkınmasında önemli bir rol üstlenen il olduğuna dikkat çeken Vali Baruş, “Bolu; yüzölçümünün % 65’i Sarıçam, Göknar, Karaçam ve Kayından oluşan zengin orman örtüsüyle kaplı, 14 doğal gölü, 147 Göleti, 300’ün üzerinde yaylası olan, Yedigöller ve  aralarında Abant Gölü ve Gölcük’ün bulunduğu 9 Tabiat Parkını barındıran,3 Tabiatı Koruma Alanı, 3 yaban Hayatı Geliştirme Sahası, 2 Sulak Alan, 3 Örnek Av Sahası, 15 Devlet Avlağı bulunan, sahip olduğu eşsiz tabiat güzellikleri ve doğal kaynakları ile her geçen gün ülkemizin kalkınmasında önemli rol üstlenen bir ildir. Bolu’nun sahip olduğu ormanlar bir taraftan köylümüze sağladığı iş imkânlarıyla vatandaşlarımızın geçimine önemli katkı sağlarken, diğer taraftan orman ürünleri sanayimize de kaliteli ağaç hammaddesini temin etmektedir. Bolu İli ormanlarında 2017 yılında; 874.000 m3 endüstriyel odun ile 180.000 ster yakacak odun üretimi yapılmış ve bu ürünlerin satışından 190 milyon 448 bin TL gelir elde edilmiştir. Bu gelirin önemli bir kısmı üretimde çalışan orman köylülerimize ödenmiştir. Diğer ödemelerle birlikte 2017 yılında Orman Köylümüze sağlanan kaynak 88.2 milyon TL olmuştur. Ormanlarımızın ilimize sağladığı katkı sadece orman ürünleri ile sınırlı değildir. Ormanlarımız bir yandan ilimizin yüzölçümünün sınırlı bir kısmını (% 14) kaplayan tarım topraklarının erozyona karşı bekçiliğini yaparken, diğer taraftan oluşturduğu iklim sayesinde tarımsal sulama ve içme suyu kaynaklarımızı da zenginleştirmektedir” dedi.

“TARIMSAL ÜRETİMDE YAKLAŞIK YILLIK NET 27 MİLYON 500 BİN TL GELİR ARTIŞI SAĞLANACAK”

Konuşmasının devamında Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Eroğlu’na “Zatı alinizin ilimize verdiği önem ve destekler sayesinde Bolu’nun tarım alanları sulama suyuna kavuşmakta, tarım ürünlerimiz çeşitlenmekte, çiftçimizin geliri her geçen gün artmaktadır” diyen Vali Baruş şöyle konuştu: “İlimizin sahip olduğu toplam tarım alanı 118.180 hektardır. Toplam tarım alanının 54.306 hektarı (% 46) ekonomik olarak sulanabilir topraklardan oluşmaktadır. Halen bu alanın 34.336 hektarı sulanabilmektedir. 2017 yılında DSİ tarafından yapımı tamamlanan Göynük Gökçesaray Barajı Sulaması ile 396 hektar, Kıbrıscık Alanhimmetler Barajı Sulaması ile 450 hektar tarım arazimiz sulama suyuna kavuşmuştur. İlimizde DSİ tarafından yapımı devam ettirilen ve 2019 yılında işletmeye alınması planlanan Tekke Barajı sayesinde 15.523 hektar, bugün temelini atacağımız Seben Taşlıyayla  Göleti Sulaması sayesinde 3.280 hektar, Göynük Hasanlar Barajı sayesinde 707 hektar,  Göynük Dedeler Barajı sayesinde 247 hektar alanın, toplamda ise 19.757 hektar arazinin eklenmesiyle birlikte Bolu İlinde sulanabilir tarım arazisi alanı 54.093 hektara ulaşacak, ilimizin ekonomik olarak sulanabilir tarımsal alanlarının neredeyse tamamına yakını birkaç yıl içinde sulanabilir hale gelecektir. Ayrıca, Tekke Barajı sayesinde; Gerede, Dörtdivan ve Yeniçağa İlçelerimizde yaşayan vatandaşlarımız da sağlıklı içe suyuna erişim imkânına kavuşacaktır. Sadece, bugün temelini atacağımız Seben Taşlıyayla Göleti Sulaması, Göynük Hasanlar Barajı, Göynük Dedeler Barajının toplam maliyetinin 231 Milyon 686 Bin TL  olduğu, bu üç sulama tesisinin işletmeye alınmasıyla birlikte tarımsal üretimde yaklaşık yıllık net 27 Milyon 500 bin TL gelir artışı sağlanacağı düşünüldüğünde bu yatırımların ilimiz ekonomisi bakımından ne kadar büyük anlam ifade ettiği anlaşılabilir.”

VALİ BARUŞ TURİZM SEKTÖRÜNÜN BOLU İÇİN ÖNEMİNE DEĞİNDİ

Bolu’nun orman varlığının ve bu varlığın sağladığı tabiat güzellikleri sayesinde ülkemizin önemli turizm noktalarından biri olma yönünde hızla ilerlediğini de ifade eden Vali Baruş, “Turizm sektöründe faaliyet gösteren tesislerde çalışanların sayısı 2 binin üzerindedir. Konaklama Tesislerinin sayısı ve yatak kapasitesi her geçen gün artmaktadır. 2016 yılında 7 bin730 olan yatak kapasitesi 2017 yılında 8 bin134’e ulaşmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı istatistiklerine göre 2016 yılında; 443 bini turizm belgeli, 367 bini belediye belgeli tesislerde olmak üzere 856 bin konaklama yapılmıştır. 2017 yılı konaklama sayısının bu rakamdan fazla olacağı beklenmektedir. Bugün itibarıyla; İlimizde 23’ü turizm belgeli, 81’i belediye ve özel idare belgeli olmak üzere 104 konaklama tesisi sayısına ulaşılmıştır. İlimizde bulunan tabiat parklarını günü birlik olarak ziyaret eden insan sayısında da her yıl önemli oranda artış yaşanmaktadır. Sadece; Yedigöller Milli Parkı, Abant Tabiat Parkı ve Gölcük Tabiat Parkı’nı ziyaret eden kişi sayısı 2016 yılında 1 Milyon 50 bin iken 2017 yılında bu sayı 1.250.000’e ulaşmıştır. Bu rakamlar da göstermektedir ki, Bolu’nun turizm sektöründeki yeri her geçen yıl çok daha ileriye gitmekte, bu sektörden geçimini sağlayan vatandaş sayımız da devamlı artmaktadır. Bolu’nun turizm potansiyelini çok daha iyi değerlendirerek bu sektörde hak ettiği konuma ulaşması mümkündür. Bunun için de, sadece tabiat turizmi değil, kültür turizmi, sağlık turizmi, gastronomi turizmi, spor turizmi, kış turizmi alanlarını da layık olduğu şekilde değerlendirebilecek kapsayıcı bir planlamaya, bu planlama çerçevesinde atılacak adımlara ihtiyaç duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

VALİ BARUŞ EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR ETTİ

Konuşmasının sonunda bu yatırım ve sertifikaların ilimize ve ülkemize hayırlı olması temennisinde bulunan Bolu Valisi Aydın Baruş, “Sayın Bakanım; Sizlerin Bolu iline ve insanına olan sıcak yaklaşımınız ve desteğinizin eseri olarak, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne verdiğiniz talimat çerçevesinde ilimizde turizm alanındaki tüm paydaşların katılımıyla Mayıs Ayı’nda yapılacak Çalıştay ve sonrasında gerçekleştirilecek çalışmalar sayesinde ilimizin  her alandaki turizm potansiyelini değerlendirerek, Bolu’yu turizm alanındaki 2023 hedeflerine ve geleceğe taşıyacak Turizm Master Planı oluşturularak bu hedeflere ulaşmada atacağımız adımları tespit etme imkânına kavuşacağımıza inanıyoruz. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın, gerek Orman Genel Müdürlüğü, gerek DSİ Genel Müdürlüğü, gerekse Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü olarak İlimize verdiği destek ve gerçekleştirdiği önemli yatırımlar sebebiyle zatı alinize ve Bakanlığın değerli yönetici ve çalışanlarına şükranlarımızı sunuyorum. Bugün temel atma merasimini gerçekleştireceğimiz baraj yatırımlarının topraklarımıza bereket katmasını, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Orman Genel Müdürlüğü  tarafından başlatılan yatırımların ilimize ve tüm vatandaşlarımız hayırlı olmasını, orman köylülerine kullandırılan Gelir Getirici Tür ve Orköy Kredi Sertifikaları alan orman köylülerimize almış oldukları destek ve sertifikaların hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

“AFRİN HAREKATI BEKA MÜCADELEMİZDİR”

Konuşmasına, Afrin'de sürdürülen "Zeytin Dalı Harekatı" ile ilgili açıklamalarda bulunarak başlayan Eroğlu, kahraman Türk ordusunun Afrin'de cansiperane bir şekilde mücadele ettiğini söyledi. Afrin'de devam eden harekatın Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin beka mücadelesi olduğunu belirten Eroğlu, “Çünkü Türkiye üzerinde büyük hesaplar var. Türkiye üzerinde büyük oyunlar oynanıyor. Ama onların oyunları planları varsa Cenabı Allah'ın da bir planı var. İnşallah milletimizin bahtı açık, yıldızı parlak. Şunu yürekten inanarak söylüyorum. Türkiye çıkışta, diğer ülkeler iniştedir. Allah'ın izniyle bu millet 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girecek ve Malazgirt zaferinin bininci yılında 2071 yılında ise küresel bir güç olacaktır. Allah'ın yardımı bu milletle beraber, bunu unutmayalım” şeklinde konuştu.

“7 MÜJDE DAHA GETİRDİK”

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Bakan Eroğlu, daha önce Bolu'ya geldiğinde 50 müjde verdiğini anımsatarak, "Bu sefer de 7 müjde getirdik. Ama 50 müjdenin 38'ini tamamladık 12'si kaldı. İnşallah 12 projeyi de çok kısa zamanda bitireceğiz. Bunu özetle vurgulamak istiyorum. Ayrıca bunun dışında bir de temel atacağımız tesisler vardı. Şimdi 5 tesisimizin temelini atacağız” dedi.

“BUNDAN BÖYLE ORMAN TEŞKİLATI ORMAN KÖYLÜSÜNÜN HASMI DEĞİL HISMI OLACAK”

Bakanlığı bünyesinde bulunan orman teşkilatının her zaman orman köylüsünün yanında olduğunun altını çizen Bakan Eroğlu, "Çünkü bizim anlayışımızda şu var; her şey millet için. Ormanların sahibi de millettir. Bu yüzden benim özellikle 2007 yılında bakan olduğum zaman orman teşkilatını topladım şu talimatı verdim: Artık bundan böyle orman teşkilatı orman köylüsünün hasmı değil hısmı olacak dedim. Bu nedenle orman köylüsüne destek vermeye devam ediyoruz." diye konuştu. Arıcılık yapmak isteyen orman köylülerine de bir çağrıda bulunan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Eroğlu, arıcılık yapmak isteyenlere ormandan yer vererek, yüzde 20'si hibe geri kalanı bir yıl ödemesiz 5 yıl faizsiz destek verdiklerini kaydetti. Bolu'nun ballarının çok şifalı olduğunu anımsatan Bakan Eroğlu, "Buradaki ballar Türkiye'nin en şifalı balları. Gelin bir marka oluşturalım. 'Köroğlu Balı' diyelim 'Bolu' balı diyelim. Burada şifalı balları sertifikalı hale getirelim. Normal ballar 20-30 liraya satılıyorsa biliyorsunuz Anzer balı 800-900 liraya satılıyor. Dolayısıyla burada da şifalı balı üretelim." diye konuştu.

“BOLU’YA GELEN ZİYARETÇİ SAYISINI ARTIRMAK İÇİN ÇALIŞMALARIMIZ VAR”

Bakan Eroğlu, Bolu'ya gelen ziyaretçi sayısının arttırılması için de birtakım çalışmalar yaptıklarını belirterek, şöyle devam etti: "Her yıl Bolu'ya gelen ziyaretçi sayısı artıyor. Geçtiğimiz yıl 1 milyon 250 bine çıktı. Sadece 3 bakanlığımıza ait Gölcük, Abant ve Yedigöller milli parkını ziyaret edenlerin sayısı. Gölcük, Abant ve Yedigöller'i ziyaret edenlerin sayısını tahmin ediyorum en kısa zamanda 5 milyona çıkarmak için bir projemiz var. Bunları da en kısa zamanda tamamlayacağız."

YATIRIMLARIN TEMELİ ATILDI

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, konuşmasının ardından toplam maliyeti DSİ tarafından inşa edilecek Seben Taşlıyayla Göleti Sulaması, Göynük Hasanlar Barajı ile Göynük Dedeler Barajı ile Orman Genel Müdürlüğü tarafından ağaçlandırma ve ormancılık projesi adı altında yapılacak ile Yedigöller Milli Parkı Altyapı Tesisleri ve Çevre Düzenlemesi İşlerinin temelini attı.

VATANDAŞLARA 3 BİN ADET FİDAN DAĞITILDI

Temel atma töreninin ardından Bolu'da 10 aileye gelir getirici tür, 9 aileye ve 1 kooperatife Orköy sertifikası veren Bakan Eroğlu, badem, ceviz ve ıhlamur fidanı türlerinden oluşan toplam 3 bin adet fidanı vatandaşlara dağıttı. 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: