• resmi ilanlar

BAŞKENT'İN BEKLEDİĞİ SU YOLDA

27/04/2018 17:00

Başkent'in içme suyu ihtiyacını karşılamak üzere Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan “Ankara İçme Suyu 2. Merhale Projesi Gerede Sistemi” çalışmaları yüzde 90 oranında tamamlandı.

 

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Akif Özkaya, Ankara Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü (ASKİ) Cumali Kınacı ile birlikte Çamlıdere şantiye alanında yapımı gerçekleştirilen tüneli gezerek, incelemelerde bulundu. Bolu Gerede Işıklı Regüratörü ile Ankara Çamlıdere Barajı arasında su taşıyacak 31 bin 592 metre uzunluğundaki isale hattı, dünyanın en uzun içme suyu tünel hattı olma özelliğine sahip olacak. Yapım çalışmalarına 2010 yılında başlanan ve bu yıl sonunda tamamlanması planlanan isale hattı ile Çamlıdere Barajı’na yılda 226 milyon metreküp su getirilecek. Proje kapsamında özel olarak dizayn edilen ve sadece bu projede kullanılmak üzere üretilen 200 metre uzunluğunda ve 600 ton ağırlığında binlerce parçadan oluşan Tünel Delme Makineleri (TDM) kullanılıyor. Her bir parçası yurt dışından getirilen TDM’ler, sert zeminlerde hızlı imalat yapabilen, kazı ve kaplama yapma özelliğine de sahip.

SUYUN BAŞKENT’E ULAŞMASINA 3 KİLOMETRE KALDI

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Akif Özkaya, Ankara’nın uzun yıllar su ihtiyacının karşılanacağı Gerede İçme Suyu Projesi’nde sona yaklaşıldığını ifade ederek, “Bolu il sınırlarında bulunan Işıklı Regülatörü’nden 31 bin 592 metre uzunluğunda tünelle Çamlıdere Barajı'na su getiriyoruz. Sadece bu projede çalışmak üzere üretilen 3 adet tünel delme makinesi (TDM) ile isale hattının yapımını gerçekleştiriyoruz” dedi.

“HEYELAN NEDENİYLE PROJEDE AKSAMALAR YAŞANDI”

İnşaat çalışmalarının çatlaklı, kırıklı ve su gelişlerinin yoğun olduğu zor zemin şartlarında devam ettiğini kaydeden Özkaya, oluşan heyelanlar nedeniyle çalışmalara zaman zaman ara vermek zorunda kaldıklarını ve bunun da inşaat çalışmalarını aksattığını bildirdi. Yıl sonunda tamamlanması planlanan proje kapsamında tünelin 28 bin 317 metrelik kısmının tamamlandığını açıklayan Özkaya, Çamlıdere bölümünde geriye kalan 3 bin 275 metrelik kısmın da yapım çalışmalarının son sürat devam ettiğini söyledi.

Gerede Projesi yapım çalışmalarının yüzde 90 oranında tamamlandığını belirten Özkaya, “Tünel yapım çalışmalarında günde 14-14,5 metrelik ilerleme sağlıyoruz. Hesaplarımıza göre bir aksilik olmazsa inşallah yapım çalışmaları, 2018 yıl sonunda tamamlanacak. 2019 yılında Ankara’ya içme suyu sağlayacak bu tünel sayesinde uzun vadede Ankaramızın su sorunu çözülmüş olacak” dedi.

 

DÜNYANIN EN UZUN İÇME SUYU TÜNELİ

ASKİ Genel Müdürü Cumali Kınacı da, Ankara için en önemli su kaynaklardan biri olan Gerede Projesi yapım çalışmalarını yakından takip ettiğini belirterek, Başkentlilere güzel haberler vermek için çaba harcadıklarını kaydetti. Kınacı, “Dünyanın en uzun içme suyu tüneli inşa ediliyor. 4,5 metre iç çapına sahip tünelde suyun iletim kapasitesi ise 40 metreküp saniye. Bu da bir günde Ankara’nın 3 günlük su tüketiminin karşılanması anlamına geliyor” dedi. İHA

 

YORUMLAR  (Toplam 1 yorum)

  • NE GEREK VAR!  (28.04.2018 10:04:16)

    Bolu merkezin dahi musluklarından akan suyu ne kadar kalitesiz olduğunu biliyoruz ama gel gör ki ankaraya su gönderiyoruz doğru ya bir ara belediyenin billboardlarında su ile ilgili alladdin bir şeyler yazıyordu ki gereksizmiş

  • Yorum yazın!
     1250 karakter yazabilirsiniz

    Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: