• resmi ilanlar

KARAYOLU GÜVENLİĞİ VE TRAFİK HAFTASI

09/05/2018 10:48

Her yıl Mayıs Ayı'nda düzenlenen Karayolu Trafik Güvenliği Haftası nedeniyle ilimizde de çeşitli etkinlikler düzenlendi. Programda yılın trafik görevlileri ile yılın örnek sürücüsüne ödülleri verildi.

 

İzzet Baysal Abant Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Toplantı Salonu'nda düzenlenen programa Bolu Valisi Aydın Baruş, İl Emniyet Müdürü Armağan Adnan Erdoğan, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Nadir Çelik, Bolu Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Orhan Fırat, Emniyet ve Jandarma personeli, şoförler ve öğrenciler katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törende, Trafik Tescil ve Denetleme Müdür Vekili Habib Aksar yaptığı konuşmasında, “Trafiğin insan hayatına olan katkısını artırmak, daha kaliteli hale getirmek ve trafikten kaynaklanan yaşamsal, maddi ve manevi zararların en aza indirmek için her daim çalışmalar yürütülmüştür. 2017 yılında 250 bin civarında sürücü, araç kontrol ve denetim yapılmıştır. İlimizde 2016-2017 yıllarında 520 yaralanmalı trafik kazası meydana gelmiştir. Bu kazaların ana sebepleri hıza ilişkin kurallara riayet etmemek ve kavşaklardaki geçiş önceliğine uymamaktır. İl genelinde tüm kurumlardan, vatandaşlarımızdan ve genç kardeşlerimizden ricamız trafik kurallarını davranış haline getirerek, kural ihlali yapanları uyarmalarıdır. Sevdiklerimizden hızla uzaklaşmamak adına hız yapmadan emniyet kemeriyle hayata bağlı kalmak temennisiyle saygılar sunuyorum” dedi.

 

“TRAFİK KURALLARINA UYMANIN YAŞAM BİÇİMİNE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ ŞARTTIR”

Karayolu Trafik Güvenliği Haftası kutlama etkinlikleri kapsamında düzenlenen programlar hakkında bilgiler veren Bolu Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Orhan Fırat, “Düzenli ve güvenli bir şekilde trafik ortamı için insan faktörünün eğitimi, bilinçlendirilmesi ve trafik kurallarına uymanın yaşam biçimine dönüştürülmesi şarttır. Eğitimi okul öncesinde, ilk ve orta öğretim çağında başlamalı yaygın eğitimi yaşam boyu devam etmelidir. Trafik terörü ülkemizin kanayan bir yarası olmuştur. Bolu Şoförler ve Otomobilciler Odası olarak vatandaşlarımıza tavsiyem alkollü araç kullanmamaları, uykusuz bir şekilde direksiyon başına geçmemeleri, trafik işaretlerine, trafik görevlilerine uymaları, diğer sürücülere saygılı olmalarını rica eder Karayolu Trafik Güvenliği Haftası’nın hayırlara vesile olmasını dilerim” ifadelerine yer verdi.

 

“BOLU’DAKİ ARAÇ SAYININ NÜFUSUN ÇOK ÜZERİNDE”

5-11 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Karayolu Trafik Güvenliği Haftası’nın ülkemize ve ilimize sağlıklı ve huzurlu günler getirmesini temenni ederek konuşmasına başlayan Bolu Valisi Aydın Baruş, “Trafik, insanın evinden ve işyerinden sokağa adım attığı andan itibaren insan hayatını ilgilendiren en temel konulardan biri. Dolayısıyla trafik güvenliği konusunda kamuoyunun duyarlılığını artırmak bakımından Trafik Haftası etkinlikleri önemli bir vesile oluşturmaktadır. Bu hafta kapsamında düzenlenen etkinlikler; her yıl binlerce vatandaşımızın hayatını kaybetmesine, yüzbinlerce vatandaşımızın yaralanmasına ve milyarlarca liralık ekonomik değer kaybına yol açan trafik kazalarının önlenmesi için insanımızda farkındalık oluşturulması bakımından son derece önemlidir.  Türkiye, ekonomik refah bakımından son yıllarda son derece önemli kazanımlar elde etmiş, bu kazanımlar neticesinde vatandaşlarımızın sosyal refah düzeyi de önemli oranda iyileşmiştir. Yükselen refah seviyesi vatandaşlarımızın yeni araç satın alma, kullanma ve seyahat etme taleplerini her geçen gün önemli oranda artırmaktadır. Bu artışı ülkemizdeki ve ilimizdeki taşıt sayılarının ve kişi başına düşen araç sayısından görebiliyoruz. 2003 yılında Türkiye'de trafiğe kayıtlı araç sayısı; 8 milyon 903 bin 843 iken, 2017 yılı sonunda; trafiğe kayıtlı araç sayısı 22 milyon 218 bin 945 olmuştur. 2003 - 2017 yılları arası araç sayısındaki artış oranı % 150 olarak gerçekleşirken aynı dönemde Türkiye’nin nüfus artışı % 19’dur. 2003 yılı itibarıyla 4 milyon 700 bin 343 olan binek otomobil sayısı 2017 yılı sonunda 12 milyon 35 bin 978’e yükselerek %156 oranında artmıştır. 2018 yılı mart ayı itibarıyla ise toplam taşıt sayısı; 22 milyon 462 bin 346’ya, otomobil sayısı ise 12 milyon 194 bin 330’a ulaşmıştır. Bolu'da ise; 2009 yılında trafiğe kayıtlı araç sayısı 91 bin 298 iken, 2017 yılı sonu itibarıyla bu sayı 112 bin 985 olmuştur. Bu da % 24’lük artışa tekabül etmektedir. Bolu’da 2009 yılında 42 bin 87 olan otomobil sayısı 2017 yılı sonunda % 32 artarak 55 bin 639’a çıkmıştır. 2009 - 2017 yılları arasında Bolu’nun nüfusu 271 bin 545’ten, 303 bin 184’e yükselmiş, yani % 11,6 oranında artmıştır. Buna karşın Bolu’daki araç sayının nüfusun çok üzerinde arttığını görmekteyiz” ifadelerine yer verdi.

 

BOLU’DA ARAÇ SAYISI 113 BİN 835

İlimizdeki araç sayıları hakkında da bilgiler veren Vali Baruş, “2018 yılı Mart ayı itibarıyla ilimizdeki taşıt sayısı 113 bin 835 olmuştur.  Bu araçların; yaklaşık %50’sini otomobiller, %19’unu traktörler, %14’ünü kamyonet, %10’unu motosiklet, %5’ini kamyon, diğer kısmını da minibüs, otobüs ve özel amaçlı araçlar oluşturmaktadır. Bu rakamlarla Bolu’da son 8 yılda gerek motorlu taşıt sayısının gerekse otomobil sayısının nüfusa göre çok daha hızlı bir oranda arttığını görüyoruz. İlimizdeki nüfusa göre otomobil sayısı Türkiye genelinin oldukça üzerindedir. Türkiye’de her bin kişiye 149 otomobil düşerken Bolu’da bu rakam 184’tür. Ülkemiz genelinde ve ilimizde araç sayısının hızla artması karayollarının kullanım yoğunluğunda da önemli bir artışa neden olmuştur. Bu yoğunluğun her geçen gün yükselmesi trafik güvenliğine çok daha fazla önem vermemiz gerektiğini ortaya koymaktadır. Bu noktada trafik güvenliği hizmetlerinin nitelikli ve vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlayacak şekilde sunulması öncelikli bir konu olarak önümüzde durmaktadır. Hepimizin bildiği gibi, bolu anayol kavşaklarında yer almakta olup, ülkemizin ulaşımda can damarlarını oluşturan E-80 Otoyolu ve D-100 Devlet Karayolu gibi ana yollar ilimiz sınırları içerisinden geçmektedir. İlimizin; 114 km’si otoyol, 287 km’si il yolu, 365 km’si devlet yolu olmak üzere toplam 766 km karayolu uzunluğu mevcuttur. Köy yolu uzunluğumuzun da 4 bin 394 km olduğu göz önüne alındığında emniyet ve jandarma trafik görevlilerimizce toplam 5 bin160 km yolda trafik güvenliği hizmeti verilmeye çalışılmaktadır. Karayolu ağımızın genişliği ve yollarımızın ülkemizin ana arterleri üzerinde yer alması nedeniyle, oluşan trafik yoğunluğu da göz önüne alındığında, emniyet ve jandarma teşkilatlarımızca sınırlı trafik personel sayısıyla sağlanan trafik güvenliği hizmetlerinin takdire şayan olduğu görülecektir. Trafik ekiplerimiz, karayollarımızda güvenliğin sağlanması için gece gündüz demeden, yüksek bir görev azmiyle vazifelerini yerine getiriyorlar. Bu fedakârlıkları dolayısıyla trafik ekiplerinde görev yapan tüm personelimize teşekkür ediyor, bundan sonraki çalışmalarında başarılar temenni ediyorum” dedi.

 

KARAYOLLARINDA NİTELİĞİN ARTIRILMASI İÇİN  BÜYÜK YATIRIMLAR YAPILDI

Emniyet ve jandarma tarafından trafik hizmetlerinin kaliteli ve etkin bir şekilde yerine getirilmesi için gerekli çalışmaların yürütüldüğünün altını çizen Vali Baruş, “İçişleri Bakanlığımızca, önümüzdeki dönemde trafik polisi sayısının artırılması yönünde çalışmalar yürütülmektedir. Bu personel alımlarından ilimize de yeterli sayıda personel tahsisi yapılması halinde, Bolu’daki trafik güvenliği hizmetlerinin çok daha etkin olarak yerine getirileceğine inanıyorum. Son yıllarda karayollarında niteliğin artırılması için yapılan büyük yatırımlar sayesinde ülkemiz genelinde otoyol uzunluğu 2.657 km’ye, duble yol uzunluğu 21.850 km’ye ulaşmıştır.  Son yıllarda; bölünmüş yol uzunluğundaki önemli artış, yollarımızın daha nitelikli hale gelmesi, elektronik denetim sistemi ve kent güvenlik yönetim sistemi gibi teknolojik sistemlerin yoğun olarak kullanımıyla trafik güvenliği ile ilgili kaydettiğimiz gelişmeler olumludur. Hem ölümlü kaza sayısının, hem de bu kazalarda hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısının azalmasından görüyoruz.  Bu iyileşmeler ve trafik tedbirlerinin artırılması neticesinde, ülkemiz genelinde olduğu gibi ilimizde de trafik kazaları sayısında azalma meydana gelmiştir. 2016 yılında 2.197 olan toplam kaza sayısı 2017 yılında 2.015’e düşmüş yani % 8 azalış, 2016 yılında 1.022 olan yaralamalı kaza sayısı da 2017 yılında 891’e düşmüştür. Bu da %13 azalışa tekabül etmektedir. Toplam kaza ve yaralamalı kaza sayısındaki azalışa karşın 2017 yılında ölümlü kaza sayısının 20’den 39’a, bu kazalardaki ölü sayısının ise 26’dan 41’e çıkması, trafik güvenliği konusundaki duyarlılık ve farkındalığımızın artması gerektiğine önemle işaret etmektedir. Alınan tüm tedbirlere ve yapılan çalışmalara rağmen, meydana gelen trafik kazaları sonucunda hala önemli can ve mal kayıpları yaşıyor olmamız, trafik güvenliği konusu üzerinde çok daha fazla önemle durmamız gerektiğini göstermektedir. Bu çerçevede özellikle; sürücü kurslarında verilen trafik eğitiminin daha nitelikli ve titiz şekilde verilmesi, öğretmenlerimizce, okullarımızda öğrencilerimize verilen trafik kuralları eğitiminin sınıf farkı gözetmeksizin, yaygın olarak sağlanması, toplu taşıma hizmetlerinde ve özellikle öğrenci servislerinde çalışan sürücülerin etkin olarak denetlenmesi ve periyodik olarak eğitimden geçirilmesi daha fazla önem vermemiz gereken konular olarak öne çıkmaktadır” ifadelerine yer verdi.

 

SERVİS ARAÇLARININ DENETİMİ TİTİZLİKLE VE ARTIRILARAK DEVAM EDECEKTİR

“İlimizde özellikle öğrenci servis araçlarının denetimi hususuna özellikle önem verdiğimizi belirtmek isterim” diyerek konuşmasına devam eden Vali Baruş, “Bu denetimler kapsamında; 2017 yılında 2.723 kontrolde 135 sürücüye, 2018 yılında ise 1.134 kontrolde 42 sürücüye ceza uygulaması yapılmıştır. Okul servis araçları ile diğer servis araçlarının denetimi titizlikle ve artırılarak devam edecektir. Diğer taraftan, şehiriçi trafik güvenliğinin sağlanması hususunda belediyelerimize de önemli görevler düştüğünü belirtmek istiyorum. Şehir içindeki yaya kaldırımları ve bisiklet yollarının yaygınlaştırılması ve nitelikli hale getirilmesi, bu yaya geçitleri ve trafik ışıklarının engellilerin de bu ışık ve işaretleri rahatlıkla kullanabileceği şekilde düzenlenmesi,  yol işaretlemelerinin yeterli ve yol üzeri yatay işaretlemelere öncelik verilerek yapılması, hatırlatmak istediğim önemli hususlardandır. Trafik güvenliğini; sadece yol standartlarının iyileştirilmesi ve trafik denetimlerinin artırılması yoluyla sağlayamayacağımızı da bilmemiz gerektiğini ifade etmek isterim. Trafik kazalarının büyük çoğunluğu insan hatalarından kaynaklanmaktadır. Bu noktada, toplum olarak; insan hayatına önem vermeyi, başkalarının haklarına saygılı olmayı, trafik kurallarına riayet etmeyi hayat prensipleri ve alışkanlık haline getirdiğimiz takdirde, trafikte karşılaştığımız üzücü olayların azalacağını düşünüyorum. Trafik haftası kapsamında ilimizde yapılacak etkinliklerin, trafik güvenliği konusunda bilinç ve duyarlılığımızı artırmasını temenni ediyorum. Tüm sürücülerimize ve vatandaşlarımıza kazasız, belasız sağlıklı günler diliyorum. Trafik haftası etkinlikleri münasebetiyle bugüne kadar trafikte görev yaparken tüm polis ve jandarma teşkilatlarımızdan Şehit olan kardeşlerimize Yüce Allah’tan rahmet diliyorum. Bugün vatanımızın ve milletimizin bütünlüğü için gerek yurtiçinde gerek yurtdışında teröre karşı mücadele ederken Şehit olan kardeşlerimize Yüce Mevla’dan rahmet diliyorum. Trafik Haftası etkinliklerinde emeği geçen tüm trafik personelimize teşekkür ediyor, sizleri sevgi ve saygılarımla selamlıyorum” dedi.

 

ÖDÜL TÖRENİ YAPILDI

Yapılan protokol konuşmalarının ardından başarılı çalışmaları sonucu kurumları tarafından seçilen Yılın Trafik Görevlisi ile Bolu Şoförler ve Otomobilciler Odası tarafından seçilen Yılın Örnek Sürücüsüne plaket verildi. Trafikteki örnek davranışları nedeniyle Yılın Örnek Sürücüsü olarak seçilen Nadir Akbaş ve İl Emniyet Müdürlüğü’nde görevli Polis Memuru Murat Can’a plaketlerini Bolu Valisi Aydın Baruş, İl Jandarma Komutanlığı’nda görevli Jandarma Uzman Çavuş Salih Yüksel ve  İl Emniyet Müdürlüğü’nde görevli Polis Memuru Mehmet Aslan’a plaketlerini İl Emniyet Müdürü Armağan Adnan Erdoğan, İl Jandarma Komutanlığı’nda görevli Jandarma Uzman Çavuş İsmail Şahin ve Bolu Belediye Başkanlığı’nda görevli Trafik Zabıta Memuru Hakkı Özak’a plaketlerini İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Nadir Çelik, Sağlık İl Müdürlüğü’nde görevli şoför Mustafa Dinçtürk ile Karayolları 41. Şube Şefliğinde görevli Bakım ve Trafik Teknik Görevlisi Koray Çonkır’a da plaketlerini  Bolu Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Orhan Fırat verdi.

 

STANTLAR GEZİLDİ

Düzenlenen programın ardından Bolu Valisi Aydın Baruş ve beraberindekiler Demokrasi Meydanı’nda Karayolu Trafik Güvenliği Haftası dolayısıyla Bolu Belediye Başkanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Karayolları 41. Şube Şefliği ve Bolu Şoförler ve Otomobilciler Odası tarafından açılan stantları gezdiler. Sefa Günay

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: