• resmi ilanlar

ÜCRETSİZ ANALİZ YAPTIRARAK TOPRAĞINIZI KORUYUN

14/09/2018 11:00

Toprak analizinin önemi hakkında bilgi veren Bolu İl Tarım ve Orman Müdürü İzzet Murat, ücretsiz olarak toprak analizleri yaptıklarını ifade etti.

Tohum ekiminden 1-1,5 ay önce toprak analizinizi yaptırarak, analiz sonuçlarına göre uygun gübre cinsleri, miktarları, kullanım zamanları ve yöntemleri belirleniyor. Laboratuvarlarda yapılan tahliller sonrasında alınacak sonuçlar ile gübre kullanımında tasarruf sağlandığı gibi,  girdi maliyetleri azalırken, kimyevi gübrelerden kaynaklanan çevre ve su kirliliği ile ilgili pozitif koruma sağlanmasının yanında toprakların çoraklaşması engelleniyor.

Konu hakkında açıklama yapan Bolu İl Tarım ve Orman Müdürü İzzet MURAT; “Değerli üreticilerimiz İlimizde hububat ekim sezonu gelmiş bulunmaktadır. Sizlere hububat üretim sezonunda destek olabilmek ve bilinçli gübre kullanımının yaygınlaştırılmasını sağlamak amacı ile Kurumumuz Toprak Analiz Laboratuvarında İl Özel İdaresinin %60 ve Ziraat Odası Başkanlığının %40 desteği ile toprak analizleri ücretsiz olarak yapılmaya devam etmektedir. Laboratuvarımızdan azami ölçüde faydalanmak üzere hububat üretimi için Eylül – Ekim aylarında topraklarımızda eksilen bitki besin elementlerinin ve toprağımızın verim durumunu ölçülebilmek, toprağımızı ve cebimizi korumak için mutlaka ücretsiz toprak analizlerimizi yaptıralım.  Unutmayalım ki sahip olduğumuz topraklar bizlere dünlerimizden kalmış olup yarınlarımıza bunu en iyi şekilde aktarabilmek öncelikli sorumluluğumuzdur. Üreticilerimizin bu bilinçle hareket ederek hem toprağını hem de sağlanan düşük girdi maliyetleri ile ceplerini korumalarını rica ediyorum.  dedi.

ANALİZ İÇİN TOPRAK NUMUNESİ ALIMI

TOPRAK ANALİZİ YAPILMASI NEDEN GEREKLİDİR?

-Fazla gübre atılırsa paranız boşa gider.

-Fazla gübre toprağın yapısını bozar.

-Fazla gübre doğal çevreyi kirletir.

-Hangi çeşit gübre kullanacağımızı bilemeyiz.

-Ne kadar gübre atacağımızı bilemeyiz.

TOPRAK NUMUNESİ NE ZAMAN ALINMALIDIR?

Toprak örneğinin en ideal alınma zamanı SONBAHAR mevsimidir. Hasattan hemen sonra alınması daha uygundur.

TOPRAK NUMUNESİ NERELERDEN ALINMAZ?

-Çamurlu yerlerden

-Su birikintili çukur ve tümsek yerlerden

-Çit ve yol kenarlarından

-Harman yerlerinden

-Hayvanların sürekli yatmış olduğu yerlerden

-Gübre yığını olarak kullanılan yerlerden

TOPRAK NUMUNESİ NE KADAR OLMALIDIR?

Toprak numunesi araziyi temsil edecek şekilde arazinin en az 9-10 değişik noktasından alınmış, en az 1 kg. kadar olmalıdır.

TOPRAK NUMUNESİ NASIL ALINMALIDIR?

Toprak örneği almak için önce bel, kürek, kazma, toprak sondası, toprak burgusu gibi aletler hazırlanmalıdır. Arazinin toprak yapısı farklılıklar göstermek de ise, her farklı toprak yapısından ayrı numune alınarak tahlil yaptırmalısınız. Fındık bahçesinde sıra üzerinden yani fındık ocaklarının sağ ve sol tarafındaki son dalın 40–50 cm. dışarısından toprak numunesi alınmalıdır. Örnek alınacak yerin üst yüzeyi (çimen tabakası) ince bir tabaka halindeki otlardan temizlenerek açılır. Temizlenen bu alanda 25 cm. derinliğinde bir çukur açılır. Çukurun yüzeyi düzeltilir. Düzeltilen bu yüzeyden kürekle 3–4 cm.  kalınlığında bir toprak kesiti helva dilimi şeklinde alınıp, bir torbaya konur. Büyük keseler el ile parçalanarak ufalandıktan sonra iyice karıştırılarak harman edilir. Hazırlanan bu topraktan 1 kg. kadarı alınarak laboratuvara götürülmek üzere bir poşete koyulur. Eğer toprak nemli ise gölge bir yerde bir süre kurutulmalıdır.  Bu işlemlerden sonra 2 adet etiket hazırlanıp bir tanesi poşetin içine bir tanesi de poşetin dışına takılır. Hazırlanan etiketlerde aşağıdaki bilgiler yer alır.” Elif Erdoğan

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: