• resmi ilanlar

CİĞERLERİMİZ 17 KEZ YANDI

17/09/2018 11:00

Bolu Orman Bölge Müdürü Hasan Keskin yaz mevsimi içerisinde 17 orman yangının meydana geldiğini ve bu rakamın geçtiğimiz yıllara göre düştüğünü söyledi.

 

Özel Haber: Erol DEĞİRMENCİ

Yaz mevsiminin tamamlanmasının ardından Bolu’daki orman yangınları yüzünden meydana gelen zarar da ortaya çıktı. Yaz mevsimi içerisinde tam 17 kez orman yangını meydana gelirken, bu yangınlarda 17 hektar alan zarar gördü. En çok yangın Göynük ilçemizde meydana gelirken, çıkış sebebi olarak anız en başta yer aldı.

Konu hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulunan Bolu Orman Bölge Müdürü Hasan Kesin, orman yangınlarının her geçtiğimiz yıla göre düştüğünü belirterek, “Bu sene toplam 17 adet orman yangınımız oldu. Bu yangınlar en çoktan en aza sırasıyla Göynük, Gerede, Mengen, Kıbrıscık, Mudurnu’da meydana geldi. 17 yangında 17 hektar alan zarar gördü. Önceki yıllara göre daha düşük sayı ve daha az zarara geldik. Yangının ne zaman çıkacağı konusunda emin olamıyoruz. Şu an itibari ile önceki yıllara daha iyi gözüküyoruz. Çoğunlukla örtü yangını meydana geldiği için büyük bir ağaç kaybımız olmadı. Ormanların altındaki çalılar, ölü örtü dediğimiz kısımlarda oluştu. Bu şekilde bir yaz geçirdik. Sonbahar da bizim için hassas bir dönem. Çünkü anızlar ve tarla temizlikleri bu dönemde yapılıyor.” ifadelerini kullandı.

ANIZ EN BAŞTA YER ALIYOR

Bolu’da çıkan yangınların en büyük sebebinin anız olduğunu söyleyen Orman Bölge Müdürü Keskin, “Orman yangınlarımız insan ve ihmal kaynaklı çıkıyor. Bizim yöremizde bu anız olarak yansıyor. Piknik ateşinden çıkan yangınlarımız da var. Enerji nakil hatlarından çıkan yangınlar da meydana geliyor. Fakat Bolu’da en çok yangın sebebi anız.” dedi.

“İKLİMİNDEN KAYNAKLANIYOR”

Keskin, açıklamalarının devamında orman yangınında Göynük’ün en başta olmasının nedeninin ikliminden kaynaklandığını söyledi. Göynük’ün, Akdeniz iklimine çok benzerlik gösterdiğini belirten Keskin, “Göynük halkının yangın konusunda çok duyarlı olduğuna şahit olduk. Traktör, iş makinesi bunları bulamayanlar kovayla yangına müdahale etti. Kendi canlarını riske atarak çalışmalara katılıyorlar. Göynük’teki yangınların fazla olmasının nedeni ikliminden kaynaklanıyor. Göynük, Akdeniz iklimine yakın hatta çok benzerlik taşıyan bir havaya sahip. Özellikle kızılçam türü Göynük ilçesi hudutlarında çok bulunuyor. Bu bitki zaten Akdeniz iklimine ait. Bu bölgede yetişmesinin nedeni de Akdeniz ikliminin özelliklerini taşıyor olması. İklim, düşük rutubet ve hava açık gün sayısının fazla olması diğer ilçelere göre Göynük’te daha fazla çıkmasına neden oluyor. Vatandaşımızda da ihmal olabilir belki fakat hiçbir şekilde kasıt yok.” şeklinde konuştu.

“12 – 15 DAKİKA ARASINDA MÜDAHALE EDİYORUZ”

Keskin, orman yangınlarına ekiplerin 12 – 15 dakika arasında müdahale ettiğini ve bu rakamın Türkiye ortalamasına yakın olduğunu söyleyerek, “Yangına müdahale açısında genel olarak Türkiye ortalamasına yakınız. Bizim ilimiz özelinde söylersek yangına 2’nci dereceden hassas bir bölgedeyiz. Yangına 1’inci dereceden hassas bölge müdürlüklerimiz gibi bir yangın organizasyonumuz yok. Orada ekipler daha fazla. Yangın müdahale ekipleri daha sık yerleştirilmiş durumda. Buna rağmen biz Türkiye ortalamasına yangına 12 – 15 dakika arasında müdahale ediyoruz. Ne kadar erken müdahale yapılırsa, yangının büyümesi o kadar engelleniyor. Bu açıdan çok önemli.” dedi.

ORMANLAR İÇİN TÜM KURUMLAR ÇALIŞIYOR

Bolu Valisi Aydın Baruş’un, orman yangınları konusunda destek ve direktifleri ile tüm kurumların destek verdiğini ifade eden Keskin, “Bizim orman yangınlarının söndürülmesinde tek başımıza hareket etmiyoruz. Sayın Valimiz Ayın Baruş’un destek ve direktifleri ile kamu kurum ve kuruluşlarıyla toplantılar yapıyoruz. Bu toplantılar sonucunda karar alarak bir plan hazırlıyoruz. Tüm kurumlarımızda alınan bu kararla bize yardımcı oluyor. Mesela müftülüğümüz Cuma hutbelerinde orman yangınları konusunda duyarlı olunması gerektiğini söylüyorlar. Bizden desteklerini esirgemiyorlar. Okul müdürlüklerimizde öğrencilere gereken eğitimi veriyor. Bu sayede de yangınlarımız gittikçe azalacaktır.” diye konuştu.

“HER ZAMAN VATANDAŞLARIMIZA ANLATIYORUZ”

Keskin, orman yangınları konusunda alınması gereken tedbirleri vatandaşlara her zaman anlattıklarını söyleyerek, “Yangın öncesi tedbirler, yangın anı tedbirleri, yangın sonrası tedbirler olmak üzere 3 şekilde vatandaşlarımıza bilgi veriliyor. Yangın çıkmasını engellemek amacıyla vatandaşı bilinçlendirmek için çok değişik çalışmalar yapıyoruz. Okullarda tiyatro gösterileri düzenliyoruz. Vatandaşla bire bir sohbet ediyoruz, çobanlarımıza bire bir ulaşıyoruz, köylülerle kış günleri fikir alışverişinde bulunmak amacıyla kahvehanelerde bir araya geliyoruz. Ormanlarımıza sahip çıkılması, pikniklerde ateş yakılmaması, yakıldıysa söndürülmeden ayrılmamak gerektiğini her zaman vatandaşlarımıza anlatıyoruz.” dedi.

6 ŞEHİRDEN YARDIM ALIYORUZ

Meydana gelen büyük yangınlarda İstanbul, Ankara, Karabük, Bursa, Adapazarı, Eskişehir olmak üzere toplam 6 şehirden yardım alındığını söyleyen Keskin, “Türkiye’nin bütün ormanlarındaki yangınlara hassasiyetimiz aynı derecede. Bir yangın olduğunda çıktığın yerin durumu, o anda ki rüzgarın rutubeti gibi özellikleri esas alarak yardım talep ediyoruz. Eğer büyüme potansiyeli olmayan bir yangın ise kendi ekiplerimiz müdahale ediyor. Riskli bir alan ise Sakarya, Ankara, Eskişehir bölge müdürlüklerinden hemen ekip talep ediyoruz. Bize yakın olan Karabük, İstanbul ve Bursa’dan gerekirse helikopter taleplerimiz oluyor. Bizden dışarıya giden ekiplerimiz ise eğer çevremizden gelen bir talep varsa hemen gönderiyoruz. Bizden Hatay, Antalya, Bursa gibi uzak bölgelere giden ekiplerimiz ise genel müdürlüğümüz talimatı ile gönderiyoruz. Uzak yerlere talimatı genel müdürlüğümüzden alıyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: