• resmi ilanlar

Prof. Dr. Fevzi Okumuş'un, Turizm Otelcilikteki Konferansı- 2. ve Son Bölüm

27/09/2018 11:00

Türkiye'de gittikçe yaygınlaşan, her şey dahil sisteminin etkileriyle ilgili olarak düşüncelerini paylaşan Prof. Dr. Fevzi Okumuş; “Her şey dahil çok kötü bir şey değil fakat belirli bir kontrol mekanizması olacak.

 

Türkiye’de gittikçe yaygınlaşan, her şey dahil sisteminin etkileriyle ilgili olarak düşüncelerini paylaşan Prof. Dr. Fevzi Okumuş; “Her şey dahil çok kötü bir şey değil fakat belirli bir kontrol mekanizması olacak. Belirli bir kriteri, niteliği olması gerekiyor. Alternatif ürün vermek gerekiyor. Orlando’nun konsepti farklı. Oraya önce çocuklara, ailelere yönelik eğlence parkları koymuşlar. Eğlence parklarının etrafına farklı ürünleri koymuşlar. İnsanlar kendi ihtiyaçlarından kesiyor fakat çocuğunun yemesinden, eğlencesinden kesmiyor. Eğlence parklarının yanına kongre merkezi yapmışlar. Havalimanı, restoranları var. Sağlık turizmi için hastaneler yapıyorlar. Gelen turist sadece eğlence parkı için Orlando’ya gelmiyor, etrafı da geziyor.”diye belirterek Amerika’daki turizmi anlattı.

Türkiye’deki turizm tesislerine il il bakıldığında, bazı tesislerin elden geçirilmesi gerektiğine, birçok tesisin ömrünü tamamladığından dolayı yenilenmesi gerektiğine değinen Prof. Dr. Fevzi Okumuş; “Hizmet kalitesinin artırılması gerekiyor. Bunlar sağlanmazsa müşteri profili farklı oluyor. Farklı bir turizm politikasının turizm bakanlığından başlayarak, yerel idarelere gelinceye kadar yeniden gözden geçirilmesi lazım, turizmi Türkiye’nin farklı bölgelerine de yaymak gerekiyor.”diye ifade etti.  

AİBÜ Öğretim Görevlisi Cafer Kara ise “Türkiye’nin dünya üzerinde bulunan konumuna baktığınız zaman, doğudaki kaynayan kazanın kenarında duruyor. Bu Türkiye’deki turizm faaliyetlerini, önemli ölçüde pazarlanmasında büyük sıkıntılar gündeme getiriyor. İstikrarın yıllara göre bozulmasına, istikrarın ortadan kalkmasına neden oluyor. Bazı yıllarda Orta Doğu’daki kargaşadan dolayı hiç turist gelmezken, bazı yıllarda durulma olduğunda, gayet güzel bir pazarlama imkânı doğuyor. Her şey dâhil olmasaydı, turizm faaliyetlerinin de Türkiye’de bu noktaya gelmesi mümkün değildi. YÖK’ün koymuş olduğu, getirmiş olduğu kriterler önemli. Bu kriterler içerisinde eğitim faaliyeti yürütülmeye çalışılıyor. Biz sektörde çalışanların, eğitimlilerden olmasını nasıl yükseltiriz, buna bakmak durumundayız.” diye ifade etti.

Turistin güven içinde olması gerektiğinin de altını çizerek, turiste bakış açısının önemine değinen Bolu Kalkınma ve Tanıtma Vakfı Genel sekreteri Mustafa Namdar; “Eğitim dediğimizde bir tarafta turizm gündemde ise bir tarafta turizm işletmecisi, bir tarafta da halkın turiste bakış açısının değerlendirilmesi önemli. İşletmeci ne kadar lüks yer yapmış olmasına rağmen, buraya gelen insanlar, vatandaşın kendilerine gösterdiği ilgide farklı bir boyutu yakalayamazsa gelmiyor. Burada güvende çok önemli, olaysız geçen sakin bir şehir olması çok önemlidir.”diye belirtti.

Tabiatın kalbi, geleceğin turizm kenti Bolu’da, turizm için yapılması gerekenlere değinen Prof. Dr. Fevzi Okumuş; “Turist Bolu’ya geldiğinde rahat bir şekilde merkezde dolaşabiliyorsa, alışverişini yapabiliyorsa, ortam temiz ve nezihse, ailesiyle güzel bir vakit geçirebiliyorsa, güzel anılarla dolaşacaktır. Bolu doğanın kalbiyse, tüm yollarının çift yol olması lazım, tertemiz olması lazım, kongre merkezi olması şart, yatak kapasitelerinin artırılması lazım, alternatif yürüyüş yolları, doğa yolları, değişik organizasyonların olması lazım ki turizm gelişsin. Doğayla iç içe çalışan, küçük 50-100 odalı, kaliteli aile işletmeleri olması lazım. Bir diğer konuda, günübirlik gelenler için hızlı trenle ulaşım sağlandığı zaman Bolu’nun turizmi çok daha hızlı gelişecektir. İç turizme daha fazla açılacaktır. Zaten Bolu’nun yurtdışında belirli bir imajı, yavaş yavaş oluşuyor. Bence Bolu için en elzem iki husus ulaşım ve kongre turizmi. Bolu’da olan doğal güzellik, orman, bizim mutfağımız başka yerde yok.”diyerek bu konudaki düşüncelerini de paylaştı.

Bolu’dan yetişerek yurtdışında, yurtiçinde görev yapan değerler olarak, sizlerin Bolu için önerileriniz ve katkılarınız neler olabilir? Sorusunu yanıtlayan Prof. Dr. Fevzi Okumuş; “Benim gibi arkadaşların yurtdışında çalışması bir kayıp ama aynı zamanda bir kazanç. Türkiye’yi de aynı zamanda temsil ediyoruz. Bizim her zaman projelerimiz var, her zaman yardımcı oluruz. Bir konuda proje varsa, ona fikir beyan edebiliriz. Yardımcı oluruz. Bizden eğer proje geliştirilmesi istenirse, projede geliştirebiliriz. Biz her zaman göreve hazırız.”diyerek her türlü yardıma hazır olduklarını ifade etti.

Konferans salonuna geçmeden önce son konuşmayı yapan, Bolu İzzet Baysal Abant Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Turizm Uygulama Oteli Ayhan Vural; “Çok güzel bir toplantı oldu. Tabi akademik bakış, sektörel bakış, eğitimle ilgili bakış, bütün meselelere de farklı açıdan yaklaştık. Biz eğitimle ilgili, çok güzel çalışmalarda hazırladık. En son bizim seminer döneminde öğretmen arkadaşlar bir araya geldiler, bütün sorunları rapor haline getirdiler. Bakanlığımıza biz bunları ilettik. Bakanlıkta yine turizm eğitimi ile ilgili, eğitimle ilgili bütün sorunları çözme noktasında yardımcı olacak, yakında yol haritası da zaten açıklanacak. Ülke bizim, memleket bizim, öğrenciler bizim ve bu çalışmaları biz ülkemiz adına yapıyoruz. İnşallah bundan sonra da daha iyi daha güzel işler olur. Burada bizi bir araya getiren Fevzi hocamıza ben çok teşekkür ediyorum.”diyerek, ayrıca tüm katılımcılara da teşekkürlerini sundu.

Konferans salonunu dolduran geleceğin turizmcilerine, yol gösterici bilgiler paylaşan Prof. Dr. Fevzi Okumuş; “50’den fazla ülkeye gittim, belki 1000 kişiye konferans verdim, belki 100 konferansta davetli konuşmacı olarak katıldım ama Bolu’ya okuluma geldiğimde içim kıpır kıpır ediyor. Turizmci olmak, çalışkan olmaktır, dürüst olmaktır, mücadeleci, başarılı olmaktır, pes etmemektir. Değerli öğrenciler; turizm meslek lisesinden mezun olup ta çok başarılı olan arkadaşlarımız var. Sizde yapabilirsiniz, siz daha güzel şeyleri yapabilirsiniz. Siz daha başarılı olursunuz. Ben size bir ağabeyinizden bir hocanızdan bazı öğütler vermek istiyorum, çünkü burada verilen öğütler size yol gösterecektir.”diyerek konuşmasına devam etti.

Dünyada ki en büyük sektörün turizm sektörü olduğunu, şuanda bile 1,3 milyar kişinin dünyada seyahat ettiğini ve 1,3 trilyon dolar dünyada uluslararası turizme para harcandığını vurgulayan Prof. Dr. Fevzi Okumuş; “Dünyada her yerde, her bölgede turizm hızla gelişiyor. Hepinize ekmek var, hepinize iyi pozisyonlar, işler var. Turizm sürekli gelişiyor. Hayat zor, hiç kimse sizi kırmızı halıyla, altın tepsiyle beklemiyor.” diye belirterek, meslekte başarılı olmak için gereken altın öğütleri slayt gösterisi eşliğinde, büyük başarılara imza atmış kişilerin hayat hikayelerinden örnekler göstererek anlattı.

Prof. Dr. Fevzi Okumuş öğrencilere verdiği öğütlerde; “Belki önünüze imkânlar çıkar, belki de zorluklar çıkar. Turizmci şikâyet etmez, turizmci çözüm bulur, yoluna devam eder. Başarılı insanlar sorun çözen insanlardır. Her şey sizin imajınız. Yaptığınız işlerle, konuştuğunuz kişilerle, davranışlarınızla, saygınızla, başarılarınızla bu imajı oluşturursunuz. Bu imaj sizi iyi veya kötü bir yere getirir. İyi bir imaj başarınızı artırır. Yaptığın işi severek yapın, yüzünüz gülsün. Sevmiyorsanız, seveceğiniz işi yapın. İşinizi tam yapın, bu dürüstlüktür. Severek ve tam yapılan iş başarıyı artırır. Her yıl bir önceki yıldan daha iyi olmak zorundasınız. Gelecekle ilgili planlarınız olması lazım. Planlarınızı da uygulamaya koyacaksınız. Akıllı çalışmak, işin nasıl daha iyi, daha başarılı yapılacağını da bilmek gerekir. Başarısız bile olsanız, yılmadan yoluna devam etmeniz gerekir. Mücadele ile yolunuza devam edeceksiniz. Hayatınızda bazen çevrenizden yardım istemekte hakkınız. Bir ekibin parçası olmak zorundasınız. Ekiple çalışmayı öğrenmek zorundasınız. Takdir etmeyi, teşekkür etmeyi önemseyiniz. Dinlemesini biliniz. Pozitif düşünmeli, hayata olumlu bakış açınız olmalı. Öğrenmeye devam etmeniz, kendinizi geliştirmeye devam etmeniz gerekiyor. Ekonomik olarak kimseye muhtaç değilseniz, o zaman özgürsünüz.” diye belirterek, son olarak gelecekte üzerlerine düşen görevlerine değindi.  

Prof. Dr. Fevzi Okumuş; “ Aile bireylerinize, çevrenize gereken saygıyı göstereceksiniz. İyi eğitim ve kariyeriniz olacak. Sağlığınıza, arkadaş çevrenize dikkat edeceksiniz. İzzet Baysal Bolu’ya bir şeyler verdi. Sizi de hayatta büyük yapacak olan, ülkenize, şehrinize, köyünüze, ailenize bir şeyleri geri verebilmektir. Size lider arıyorsanız, bir şeyler öğrenmek istiyorsanız Atatürk’ün bıraktığı mirasa sahip çıkacaksınız. Başarılı olmak, bir şeyler vermek istiyorsanız İzzet Baysal gibi düşüneceksiniz.”diye ifade etti.

Sevgi ve saygılarımla…

Fatma Marmara

              

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: