• resmi ilanlar

Bolu Belediyesi'nden heykel açıklaması

18/12/2018 11:00

“TÜRK DÜNYASININ ORTAK SEMBOLÜDÜR”

 

Bolu Belediyesi, Türk Dünyası Uluslararası Köroğlu Parkı’na yerleştirilen dev Köroğlu heykeline proje aşamasından itibaren emek veren ve katkı sağlayan herkese teşekkür etti.

 

“KÖROĞLU ANIT HEYKELİ TÜM TÜRK DÜNYASININ ORTAK SEMBOLÜDÜR”

Bolu Belediyesi Türk Dünyası Uluslararası Köroğlu Parkı’na yerleştirilen dev Köroğlu heykeline proje aşamasından itibaren emek veren ve katkı sağlayan herkese teşekkür etti. Belediyeden yapılan açıklamada, “Köroğlu tüm Türk dünyasının ortak tarihi değeri ve kültürel simgesidir. 2004 yılından bugüne yaptığımız çalışmalarla, halk kahramanı Köroğlu ile kurduğumuz kültür köprüsü sayesinde, Bolumuzu Türk dünyasını birleştiren, buluşturan bir şehir haline getirmeyi başardık. Geçtiğimiz günlerde Türk Dünyası Uluslararası Köroğlu Parkı’ndaki kaidesine yerleştirilen ‘Köroğlu Anıt Heykeli’ de Türk dünyasının müşterek heykelidir. Bolu’dan Türk dünyasına kurulan köprünün, geliştirdiğimiz ilişkilerin, sağlam dostluğumuzun nişanesidir. Anıt heykelin büyüklüğünden ziyade taşıdığı manevi değer paha biçilemez niteliktedir. Her şehrin bir simgesi, bir sembolü vardır. Şehirler, bu sembollerle anılır. Bolu deyince akla artık muhteşem doğasıyla, taşıdığı değerleriyle birlikte, halk kahramanımız Köroğlu geliyor. Bolu artık “Tabiatın Kalbi”dir, Bolu, “Köroğlu Diyarı”dır. Kazak mimar YedilTussibbekov ve heykeltıraş Murat Mansurov ile İzzet Baysal Caddemizde yer alan Köroğlu heykelini yapan ve sürece rehberlik ve danışmanlık desteği sunan Prof. Dr. Ferit Özşen başta olmak üzere, projenin başından itibaren katkı sağlayan, farklı aşamalarında emek veren tüm yerli, yabancı uzmanlara, bilim insanlarımıza, UNESCO’dan TÜRKSOY’a kadar desteklerini, birikimlerini esirgemeyen tüm değerli kuruluşlara, belediye ekibimize şükranlarımızı, teşekkürlerimizi sunuyoruz” denildi.

KÖROĞLU HEYKELİ TÜRK DÜNYASININ MÜŞTEREK HEYKELİDİR

Konuya ilişkin Bolu Belediye Başkanlığı’ndan yapılan açıklama şöyle:“Kentimizin, cennet gibi doğasıyla sadece Türkiye’de değil, dünyada tanınan önemli bir turizm merkezi olması için Bolu Belediyesi tarafından yoğun çaba harcanmaktadır. Şehrimiz artık ‘Tabiatın Kalbi’ olarak tanımlanmaktadır. Bolumuzun turizm potansiyelin artırılması, şehrimize sosyal ve ekonomik kazanımlar sağlamak için çıktığımız yolda, tüm Türk dünyasının ortak değeri olan halk kahramanı Köroğlu da en büyük güçlerimizden biri oldu. Köroğlu’na ilişkin çok sayıda rivayet, efsane, betimleme ve sözlü kültür öğesine ev sahipliği yapan ‘Tabiatın Kalbi’ Bolumuzun, tüm dünyada ‘Köroğlu Diyarı’ olarak tanınması amacıyla 2004 yılından bu yana çok sayıda ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel toplantı, festival ve etkinlik düzenlemekte ve çeşitli projeler hayata geçirmekteyiz. Türk dünyasından çok sayıda ülke ile ortak paydada buluşuyor, kardeş şehir ve işbirliği anlaşmaları gerçekleştiriyoruz.  Orta Asya’dan Balkanlara kadar geniş bir coğrafyanın ortak halk kültürü olan Köroğlu efsanesi temelinde Türk Dünyası ile şehrimiz arasında bir maneviyat köprüsü oluşturulmasını hedefliyoruz.

ULUSLARARASI KÖROĞLU PARKI TÜRK DÜNYASININ ORTAK PROJESİ

Bu çalışmaların dışında ayrıca Türk dünyasının ortak simgesi aracılığıyla, Türkiye ve Bolu’nun ilişkilerini her platformda güçlendirmek, kültür, sanat alanındaki işbirliğini artırmak, dostluğu, birliği, beraberliği sağlamak için somut bir eser, somut bir buluşma noktası oluşturma fikriyle Türk Dünyası Uluslararası Köroğlu Parkı Projesi ortaya çıkmıştır.

Alpağut Mahallesi’nde Hazine’den yapılan son tahsisle 91 bin metrekareye ulaşan bir alanda inşa edilen Uluslararası Köroğlu Parkı Projesi’ni gerçekleştirirken ana amacımız, projenin Türk Cumhuriyetleri ile Türk Özerk Cumhuriyetlerinin ortak hassasiyetleri, katkıları ve çalışmalarıyla oluşturulması ve böylece tüm ülkelerin kültürünü yansıtan bir yer olması oldu. Bu kapsamda 2015 yılında TÜRKSOY (Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı) tarafından Türk dünyası ülkelerinden uzman mimar ve heykeltıraşlar görevlendirildi ve tahsis edilen arazide yoğun bir çalışma gerçekleştirildi.

DÜNYACA ÜNLÜ MİMAR VE HEYKELTIRAŞLAR ÇALIŞTI

TİKA katkıları ile şehrimize gelen; aralarında Azerbaycan’dan Heykeltıraş Akif Asgarov, OmarEldarov, Kırgızistan’dan Mimarlar Birliği Başkanı Mimar AlymbekAbdraimov, Şehir Plancısı AzimbekMuratov, Kazakistan’dan Mimarlar Birliği Başkanı Mimar AkmurzaRustembekov, Mimar Serik Rustambekov, Heykeltıraş Murat Mansurov, Özbekistan’dan Mimarlar Birliği Başkanı Heykeltıraş TulyaganTadjikhodjaev, Sanat Tarihçisi NigoraAkhmedova, RF Hakas Cumhuriyeti’nden Mimar ViacheslovKuchenov, RF Saha Yakut Cumhuriyeti’nden Mimar İrinaAtknina ve GeuadiiPopov gibi dünyaca ünlü uzmanların yer aldığı ekip, sahada büyük bir özveri ile çalışmıştır.

Türk dünyasının ortak özelliklerini yansıtan bir kültür, sanat, turizm ve spor merkezi olması amaçlanan Uluslararası Köroğlu Parkı’nın içeriği bu çalışmalar sonunda ortak akılla oluşturulmuştur. Park alanı içinde spor sahaları, padok, amfi tiyatro, otoparklar, çocuk oyun alanları, sosyal tesisler, peyzaj alanları, parkın girişinden anıt heykele gidecek protokol yolu, bu yol üzerinde Türkiye, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Azerbaycan, Altay, Sagha Yakut, Tiva, Hakas, Tataristan, Gagavuz Yeri, Başkurdistan, KKTC, Tacikistan ve Balkan Türkleri (Makedonya ve Bosna) olmak üzere 16 Türk Cumhuriyeti ve Özerk Türk Cumhuriyeti’nin kendi kültürlerini, kendi Köroğlularını yansıtabilecekleri alanlar ile Türk dünyasının ortak halk kahramanı, cesaret, adalet, mertlik, iyilik, güzellik ve yiğitliğin sembolü Köroğlu’nun bir anıt heykelinin yapılması ve bu heykeli taşıyacak Köroğlu Müze ve Araştırma Merkezi’nin inşa edilmesi gibi unsurları içeren ortak bir proje oluşturulmuştur.

ANIT HEYKEL İÇİN ULUSLARARASI PROJE YARIŞMASI ORTAK FİKRİ

Ayrıca bu değerli ekip tarafından, Türk dünyasını temsil edecek Köroğlu Anıt Heykeli için uluslararası bir proje yarışması açılması kararlaştırılmıştır. Bu çerçevede oluşturulan proje Belediyemiz tarafından hayata geçirilmiştir. 2016 yılında, TÜRKSOY ve UNESCO’nun Türkiye temsilcilerinin, yerli ve yabancı uzmanların desteği ile koşullar oluşturulmuş ve uluslararası bir proje yarışması açılmıştır.

HEYKELİN JÜRİSİNDE DE ÜNLÜ UZMANLAR YER ALDI

‘Köroğlu Heykeli ve Kaide Binası Uluslararası Tasarım Yarışması’ jürisinde Kazakistan Mimarlar Birliği Başkanı Mimar AkmurzaRustambekov, Kırgızistan Mimarlar Birliği Başkanı Mimar AlymbekAbdraimov, Azerbaycanlı Heykeltıraş Akif Asgarov, Özbekistanlı Sanat Eleştirmeni NigoraAkhmedova, Heykeltıraş Atanas Karaçoban, Mimar İbrahim Aksoy ve Heykeltıraş Prof. Dr. Ferit Özşen yer almıştır. Jüride yer alan akademisyen, mimar ve sanatçılar, yarışmaya katılan eserleri büyük titizlikle incelemiş; yapılan değerlendirme sonucu Kazak mimar Yedil Tussibbekov ve heykeltıraş Murat Mansurov’un imzasını taşıyan heykel, Türk Dünyasının müşterek görüşü ile birinci seçilmiştir. Heykel, yapım aşamalarında danışmanlar ve yetkililer tarafından farklı zamanlarda incelenmiş; Bolu İzzet Baysal Caddesi’nde yer alan Köroğlu Heykeli’nin heykeltıraşlarından Prof. Dr. Ferit Özşen’in heykel yapımına ilişkin olumlu görüş ve değerlendirmelerinin ardından 16 Aralık 2018 tarihinde büyük bir heyecanla parktaki yerine yerleştirilmiştir. Heykelin 500 tonluk bir vinç aracılığıyla kaidesine yerleştirilmesi ülke gündemine de yansımış, ‘Köroğlu Diyarı Bolu’ algısı bu süreçte daha da güçlenmiştir. ‘Köroğlu Anıt Heykeli’ İstanbul ve Ankara oto yolunun yanı sıra şehrimizin pek çok yerinden de görülebilmektedir.

KÖROĞLU ANIT HEYKELİNİN MANEVİ DEĞERİ BAMBAŞKA

Köroğlu Anıt Heykeli, Kazak mimar Yedil Tussibbekov, heykeltıraş Murat Mansurov ve ekibi tarafından pek çok halk kahramanında ve kültürel öğede olduğu gibi, fiziksel özelliklerinden çok, toplumları birleştiren ortak değerleri, ortak hafızayı ve toplumsal mirası sembolize eden tasviri üzerinden tasarlanmış ve inşa edilmiştir. Heykelde, Köroğlu’nun özü sözü bir, korkusuz, söz ustası ve cesaretli Türk insanı karakteri; sazını mızrak gibi tutuşu ve şahlanan atının üzerinde kötülüklere meydan okuyan duruşuyla betimlenmektedir. Bu anıt heykel, Türk dünyasının müşterek heykelidir; Türk dünyasını birleştiren bir simgedir. Büyüklüğü ve etkileyici görüntüsü ile dikkat çekse de Bolu’dan Türk dünyasındaki ülkeler arasında kurulan köprünün, geliştirdiğimiz ilişkilerin, sağlam dostluğumuzun nişanesi olan bu anıtın taşıdığı manevi değer ise bambaşkadır ve paha biçilemez bir kıymettir.

Bolu’nun Atatürk Orman Parkı’ndan sonra ikinci büyük parkı olan Uluslararası Köroğlu Parkı tamamlandıktan sonra hem Türk dünyasının buluşma merkezi hem de kentimizin en önemli turizm cazibe noktası olacaktır. Çünkü burası hem Bolumuzu hem de tüm Türk dünyasını temsil edecektir.

TURİZM POTANSİYELİMİZİ ARTIRACAK

Her şehrin bir simgesi, bir sembolü vardır. Şehirler, bu sembollerle anılır. Bolu deyince akla artık muhteşem doğası ile halk kahramanımız Köroğlu geliyor. Bolu artık “Tabiatın Kalbi”dir, Bolu artık “Köroğlu Diyarı”dır. Bu iki tanımlama bizim turizmdeki gelecek hedeflerimizin de iki tanımlamasıdır. Bolu, Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden biri şu anda. Hedefimiz dünya kenti olmak, dünyanın yaşanabilir şehirleri arasında yer almaktır. Bu nedenle, şehrimize değer katacak, Bolu’yu geleceğe taşıyacak projeler ürettik, üretmeye devam edeceğiz.  Onlara sahip çıkmak ise bu şehrin kıymetli insanlarının sorumluluğudur.

KATKI SAĞLAYAN HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUZ

Türk Dünyası Uluslararası Köroğlu Parkı Projesi büyük bir emekle, büyük bir titizlikle, çok değerli isimlerin katkılarıyla oluşturulmuş bir projedir. Bu proje, Bolu’nun ve Türk dünyasının ortak projesidir. Bu hikaye Bolu’nun, bu hikaye Türkiye’nin, bu hikaye Azerbaycan’dan Kazakistan’a, Kırgızistan’dan Özbekistan’a, Hakas’tan Yakutistan’a kadar tüm Türk Cumhuriyetlerinin ve Türk Özerk Cumhuriyetlerinin ortak hikayesidir. Bu süreçte yer alan herkese, başta Belediye ekibimiz olmak üzere minnettarız. Kazak mimar YedilTussibbekov ve heykeltıraş Murat Mansurov ile İzzet Baysal Caddemizde yer alan Köroğlu heykelini yapan ve sürece rehberlik ve danışmanlık desteği sunan Prof. Dr. Ferit Özşen başta olmak üzere, projenin başından itibaren katkı sağlayan, farklı aşamalarında emek veren tüm yerli, yabancı uzmanlara, bilim insanlarımıza, UNESCO’dan TÜRKSOY’a kadar desteklerini, birikimlerini esirgemeyen tüm değerli kuruluşlara, belediye ekibimize şükranlarımızı, teşekkürlerimizi sunuyoruz.”A. Haktan Yamantürk

 

YORUMLAR  (Toplam 1 yorum)

  • yav he he!  (20.12.2018 03:02:32)

    uçan köroğlu pegasus. ayranımız yok içmeye uçan atla gider.........

  • Yorum yazın!
     1250 karakter yazabilirsiniz

    Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: