• resmi ilanlar

PROSTAT İLE İLGİLİ DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

05/04/2019 11:00

Bolu İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı İzzet Baysal Devlet Hastanesinde Üroloji Uzman Hekimi olarak görev yapan Opr. Dr. Hasan Sözer prostat ile ilgili doğu bilinen yanlışlar hakkında bilgiler verdi.

Opr. Dr. Hasan Sözer prostatın ortasından idrar yolu geçen bir organ olduğunu ve idrar yolunu tıkayan her türlü problemin prostatta sorun çıkarabileceğini belirti. Ancak prostat kanserinin genellikle prostatın dış kabuğunda gelişme gösterdiğini, dolayısıyla iç kısma ilerleyip yol alana kadar, hastaların bir çoğunun bunu fark edemediğini söyledi. Yaşam boyu prostat kanseri riskinin %14, 70 yaş üstünde ise riskin %30 olduğunu ifade etti.

40 YAŞINDAN SONRA YAPILAN DÜZENLİ MUAYENELER ÖNEMLİ

Üroloji uzman hekimi Dr. Sözer, 40 yaş sonrası üroloji uzman hekimi tarafından yapılan muayenelerde prostat etrafında olan sertliğin kolayca saptanabileceğini ve en az yılda iki kez muayene yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Sık idrara çıkma, idrara başlarken zorlanma, idrarın kesik kesik gelmesi, ani idrar sıkışmaları, gece uykudan kalkarak idrar yapma ve idrar yaptıktan sonra bile tam yapamamış hissinin prostat hastalığı durumunda görülebileceğini fakat bu bulguların prostat kanseri habercisi de olabileceğini vurgulayan Dr Sözer 40 yaşından sonra her erkeğin mutlaka prostat muayenesi ve kan testi yaptırması gerektiğini vurguladı.

Üroloji Uzman Hekimi Opr. Dr. Sözer, Prostatla ilgili doğru bilinen yanlışlara açıklama getirdi.

TEŞHİS İÇİN YAPILAN BİYOPSİ KANSERİN VÜCUDA YAYILMASINA NEDEN OLUR

Prostat kanserinin teşhisi biyopsi ile konulabilmektedir yaygın olarak uygulanan biyopsi işlemi sonrası kanserin vücuda yayıldığına dair bir durum gözlenmemiştir.

PROSTAT KANSERİ SADECE İLERİ YAŞTAKİLERDE GÖRÜLÜR

Prostat kanseri 40'lı yaşlardan itibaren görülebilmektedir. Eğer ailede ve yakın akrabalarda prostat kanseri geçmişi varsa risk artmaktadır ve 40 yaş üzerinde prostat kontrol muayenesi gerekmektedir.

ERKEN YAŞTA YAPILAN AMELİYAT PROSTAT KANSERİNDEN KORUR

Prostat yapı olarak portakala benzer. İyi huylu prostat büyümeleri için yapılan ameliyatlarda portakalın içindeki tıkanıklık yapan kısmı çıkarılır. Oysa ki prostat kanseri, dışındaki kabuk kısmından çıkar. Prostat ameliyatı geçirenlerde bile ileride prostat kanseri görülebilmektedir. Korunmak için senelik kanser taramalarının yapılması gerekir.

PSA PROSTAT KAN TESTİNİ YÜKSEK İSE BU KANSER OLDUĞUNU GÖSTERİR

PSA prostat bezinin ürettiği bir maddedir. Kanser taramasında sık kullanılmasına rağmen prostat iltihabı, yaşa bağlı selim büyümesinde de yükselebilmektedir. Bu nedenle PSA yüksekliği olan hastalarda klinik şüphe varsa mutlaka biyopsi işlemi yapılması gerekmektedir.

AMELİYAT EDİLİRSE PROSTAT KANSERİ VÜCUDA YAYILIR

Halk arasında yaygın olan bu inanış tedavi olabilecek birçok hastanın ameliyattan kaçarak, hastalığı tedavi edilemez hale getirmesine neden olabilmektedir. Tedavi seçeneklerinin başında, cerrahi gelmektedir.A. Haktan Yamantürk

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: