• resmi ilanlar

II. Köroğlu Yazarlık Mektebi Dönem Sonu Kapanış Programı Düzenlendi

15/05/2019 11:00

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Rektörlüğü tarafından bu yıl 2'ncisi gerçekleştirilen Köroğlu Yazarlık Mektebi'nin bu dönem yapılan eğitim faaliyetleri ve çalışmaları, düzenlenen kapanış programıyla tamamlandı.

İzzet Baysal Kültür Merkezi Pembe Salonda saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan programa; BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Aydın Him, Prof. Dr. Samettin Gündüz ve Prof. Dr. Mustafa Yaman, Köroğlu Yazarlık Mektebi Edebiyat Şiir Atölyesi Eğitimcisi Adem Karafilik, Dergicilik Editörlük Atölyesi Eğitimcisi Fahri Tuna ile Sinema Fotoğraf Atölyesi Eğitimcileri Batuhan Kurt ve Fatih Peker ile Köroğlu Yazarlık Mektebi’nde eğitim gören öğrenciler katıldı.

Programa ayrıca, Sinema atölyesi öğrencilerinin hazırladıkları ve Mudurnu Yaylabeli köyünde yaşayan değirmen ustasının hayatından bir kesitin anlatıldığı ‘Bir Değirmendir Bu Dünya’ belgeselinin oyuncusu 68 yaşındaki İsmail Kuşçuoğlu da katıldı.

10 Kasım 2018’de Bolu’nun kültür ve sanat mekânı Gülezler Konağı’nda, 120 öğrenciyle eğitimlerine başlayan ve bu yıl ikinci kez düzenlenen Köroğlu Yazarlık Mektebi, Edebiyat Şiir, Dergicilik Editörlük ve Sinema Fotoğraf Atölyelerinden oluştu. 6 ay süren süren yoğun eğitim programı, 27 Nisan 2019’da tamamlandı. Atölye çalışmalarına Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı’nın tavsiyesi ile bu yıl ilk kez uluslararası öğrenciler de katıldı.

Programın açılış ve selamlama sunumunu yapan Dergicilik Editörlük Hocası Fahri Tuna, “Sizlere selam getirdim, Cahit Zarifoğlu’ndan. Onlar olmasaydı bizler de olmayacaktık. Sait Faik’ten de selam getirdim, hemşerim olduğu için değil, dün 65’inci ölüm yıldönümüydü. ‘Herşey bir insanı sevmekle başlar’ diyen Türkçemizin büyük ustası Sait Faik’ten söz ediyorum. Bizim de sloganımız ‘Yazıyorsanız varsınız, yoksa kaybolup gidersiniz’. Köroğlu Yazarlık Mektebi de bu yolda, Rektör Hocamızın büyük emekleriyle başladı. Ziraat Bankası da sponsor oldu. Kıymetini 10 sene, 20 sene sonra daha iyi anlayacağımız güzel bir çalışma yapmaya çalışıyoruz. Böyle bir proje uygulayan belki de tek üniversiteyiz şu anda. Bu anlamda Rektörümüz Mustafa Bey’i ve ekibini kutluyorum.” dedi.

“Şairliğin, Yazarlığın Okulu Olur mu Diye Soruyorlar”

Edebiyat Şiir Atölyesi Hocası Adem Karafilik ise, “Yazmak; tarihe yazılmak, şerh düşmektir. Yazı, kalıcıdır, yazmak, kutsaldır, Kalem Suresi vardır. Bazen şu soruluyor? Şairliğin, yazarlığın okulu olur mu? Herşeyin okulu, eğitimi vardır. Burada yazma kabiliyeti olmayan kişileri alıp da yazar yapma gibi bir iddiamız hiçbir zaman olmadı. Yazma kabiliyeti olan öğrencilerimizi eğitim, kültür ve tecrübelerimizde bir araya getirmek, onların zihin dünyasında yeni ufuklar açmak ve kendi yollarında akabilmelerinin yöntemini öğretmekti bizimki. Ben keyifle geldim, bu güzel ekiple çalıştım. Bu mektepten en çok faydalananlardan biri de bizler olduk aslında.” diye konuştu.

Fotoğraf Atölyesi Hocası Fatih Peker ise, “Kalem ve yazmak kutsal demiştik. Fotoğraf, ışıkla yazmak manasına geliyor. Işıkla yazmak da kutsal ve önemli. Sinema da aynı şekilde. Tabii bunu hangi açılardan değerlendirdiğiniz, nasıl kullandığınız da önemli. Fotoğraf ve sinemanın şu açıdan da önemi var bizim için. Fotoğrafın atası karanlık kutuyu 956’lı yıllarda Bağdat’da dünyaya gelmiş fizikçi İbn Heysem buluyor. Yani bir Müslümanın icadı. Batı dünyası bunu tanıdıktan 900 yıl sonra fotoğrafı oluşturabiliyor, sonra geliştiriyor ama asıl teorisi bir Müslüman’a ait. Yani aslında bizim öz malımız. Ona da sahip çıkıyoruz.” dedi.

Yaşıyla aynı sayıda ödülü bulunan 28 yaşındaki genç Yönetmen Batuhan Kurt ise, “Köroğlu Yazarlık Mektebi’ne davet edildiğimde çok mutlu oldum ve projeye hemen dahil oldum. Yaklaşık 7 ay boyunca öğrenci arkadaşlarımıza sinema üzerine belgesel özelinde eğitimler verdik. Bunun faydalı olduğunu düşünüyorum çünkü güzel bir belgesel çalışması gerçekleştirdi arkadaşlarımız. ‘Bir Değirmendir Bu Dünya’. Mudurnu’nun Yaylabeli köyünde yaşayan ve eski tip değirmencilik yapan İsmail Amcanın hikayesini anlatan bir belgesel bu. İsmail Amca da bugün aramızda. Hem kendisini hem de bu belgeselin yapımında emeği geçenleri kutluyorum, şükranlarımı sunuyorum.” şeklinde konuştu.

Rektör Alişarlı: “Seneye Köroğlu Yazarlık Mektebi’nin 3’üncüsünü Düzenleyeceğiz”

Programın açılış konuşmasını projenin hayata geçmesini sağlayan, yakından takip ederek desteklerini esirgemeyen BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı yaptı. Böyle güzel bir etkinlikte Köroğlu Yazarlık Mektebi ekibi ve öğrencileriyle bir arada olmaktan duyduğu mutluluğu ifade eden Rektör Alişarlı, “Fahri Tuna ve ekibi ile kıymetli öğrencilerimize çok teşekkür ediyorum. Ayrıca Köroğlu Yazarlık Mektebi’nin organizasyonununda büyük emekler veren Prof. Dr. Erol Ayaz hocama da teşekkür ediyorum. Seneye inşallah 3’üncüsünü düzenleyeceğiz. Bu tür çalışmalar çok kıymetli. Ziraat Bankası yine desteğini sunuyor bizlere. Bu bağlamda Ziraat Bankası Bolu Şube Müdürü Sinan Savaş ve Müşteri İlişkileri Yetkilisi Suat Ördek’e de teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.

Köroğlu Yazarlık Mektebi öğrenci çalışmalarının yer aldığı yazı’yorum dergisinin bu yıl her biri birbirinden kıymetli ve güzel 4 sayısını çıkardıklarını vurgulayan Rektör Alişarlı, öğrencilere hitap ederek, “Köroğlu Yazarlık Mektebi’nin gelişerek büyümesini ve devam etmesini arzu ediyorum çünkü faydalı olduğuna inanıyorum. Burada bir diploma alacaksınız. Kiminiz İktisat’ta okuyorsunuz, kiminiz Tıp Fakültesi’nde, kiminiz Diş Hekimliği’nde, Eğitim’de, İletişim’de. Bu ikinci diplomanız olacak, ayrı bir bilezik olacak. 2’nci ya da 3’üncü sınıfta öğrencilerimiz varsa seneye yine kayıtlarını yaptırmalarını tavsiye ediyorum. Evet, aynı dersler işlenebilir ama sizler aynı şeyleri yazmayacaksınız, üzerine yeni şeyler ekleyeceksiniz. Derslerde daha tecrübeli olacaksınız. Farklı bir tecrübeyle dinlemek ve öğrenmek daha çok kazanım sağlayacaktır. Lisans eğitimizde değil ama bu mektepte çift dikiş rahatlıkla yapabilirsiniz. Yolu yarıda bırakmayın, iyi bir ekip var burada, bu fırsatı iyi değerlendirin.” ifadelerini kullandı.

“Gelecek yıl Gülezler Konağı’nda, Köroğlu Yazarlık Mektebi’nin yanı sıra üniversite kıraathanesi olması yönünde de çalışmalarımız var.” diyen Rektör Alişarlı, “Sizlere rahatça oturabileceğiniz ve çalışabileceğiniz, çay eşliğinde kitaplarınızı, gazetelerinizi okuyabileceğiniz bir mekân hazırlıyoruz. Aynı zamanda halk oyunları, ağız ve lehçelerle ilgili çalışmalarımız olacak burada. Gülezler Konağı tarihi bir mekan. İçinde yapılacak çalışmalarla ve etkinliklerle daha canlı ve yaşayan bir mekan olsun istiyoruz.” diye konuştu.

Açılış konuşmasının ardından öğrenciler, atölye çalışmaları kapsamında hazırladıkları şiir, öykü, deneme vb. eserlerinden örnekler sundular. Sinema Atölyesi öğrencilerinin binbir emekle hazırladıkları ve Mudurnu Yaylabeli köyünde yaşayan değirmen ustası İsmail Kuşçuoğlu’nun hayatından bir kesitin anlatıldığı ‘Bir Değirmendir Bu Dünya’ belgeseli yayınlandı.

İsmail Kuşçuoğlu’na Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı tarafından teşekkür belgesi takdim edildi; belgesel filmin yönetmenleri Sevgi Pilgi ve Yusuf Pehlivan da çiçek verdi. Ziraat Bankası Bolu Şube Müdürü Sinan Savaş ve Müşteri İlişkileri Yetkilisi Suat Ördek’e de Rektör Alişarlı tarafından teşekkür belgeleri takdim edildi. Ardından Köroğlu Yazarlık Mektebi’nde eğitim gören öğrencilere, protokol üyeleri ve eğitimci hocaları tarafından katılım belgeleri verildi. Programın ardından Köroğlu Yazarlık Mektebi kapsamındaki ilk fotoğraf sergisi açıldı. Elif Erdoğan

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: