• resmi ilanlar

Turizm Otelcilikte IZA Buğdayı Ürünler Sergilendi

24/01/2020 11:00

Bolu İzzet Baysal Abant Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi atölyesinde Iza ürün çalışmalarından elde edilen ürünler sergilendi ve tadımı yapıldı.

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Bolu Belediyesi ve Bolu İzzet Baysal Abant Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi davetiyle Bolu’ya gelen, Türkiye Mutfak Takımı Fırıncı Şefi Barış Dırbalı ile birlikte BAİBÜ Bolu Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Prof. Dr. Nusret Zencirci, BAİBÜ Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Zuhal Özdemir Yaman, Aşçı Emine Dırbalı, Konaklama Alanı Öğretmeni Hafize Kurnaz, Bolu Belediyesi Park Bahçeler Müdürlüğü Ziraat Mühendisi İlknur Özkök Kaşıkçı ve okulun öğrencisi, okulun atölyesinde Iza buğdayı ürün çalışmalarını gerçekleştirdi.

3 gün süren Iza buğday unu çalışmalarından elde edilen Bolu yöresine ait ekmekler, Türk ekmekleri, uluslararası ekmekler, poğaça, açma, simit, gözleme, kek türü yaklaşık 25-30 kadar ürün, Bolu İzzet Baysal Abant Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde sergilenip, tadımı yapıldı ve anketlerle çalışmalar değerlendirildi.

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Mansur Şen, BAİBÜ Bolu Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Prof. Dr. Nusret Zencirci, BAİBÜ Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Zuhal Özdemir Yaman, Türkiye Mutfak Takımı Fırıncı Şefi  Barış Dırbalı, Bolu İzzet Baysal Abant Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Ayhan Vural ve ürün çalışmalarını gerçekleştiren ekibin katıldığı program, konuşmalarla başladı ve ardından ürünlerin tadımı yapıldı.

“Bilimsel, Çiftçi, Üretim Anlamında Bir Yerden Alıp, Güzel Bir Yere Getirdik.”

Program açılış konuşmasını yapan BAİBÜ Bolu Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Prof. Dr. Nusret Zencirci; “Iza ile ilgili konuşmak benim için her zaman zevk olmuştur biliyorsunuz. Iza bir şekilde Karacadağ ve civarından köken almakla birlikte, göçler, savaşlar, ticaret nedenleriyle bu bölgeye gelmiş, özellikle Bolu, Bilecik, Kütahya’da kendine yer edinmiş, ancak son zamanlarda sadece Seben’de yaşamasını sürdürmüş, 14 kromozomlu bir buğday çeşidimiz. Buranın zenginliğini, bu zenginliği, Sayın Şerafettin Erbayram işaret ederek bizi bilgilendirmiştir. Çalışmalarına biz üniversitede başlamıştık. Daha sonra güzel nedenler, güzel vesileler oldu, Bolu Belediyesi bu konuyla ilgilendiğini belirterek birlikte çalışma talebinde bulundu. 2 sene önce Bolu Belediyesi ve BAİBÜ olarak bir protokol imzaladık. Bu protokol içerisinde çalışmalarımız devam ediyor. Protokolün sonundayız şu anda. Ama gerçekten bilimsel anlamda, çiftçi anlamında, üretim anlamında güzel bir yerden alıp, bir yere getirdik. Getirdiğimiz yer şudur; Seben’deki 5-6 tarladan bugün sadece belediyenin sözleşmeli olarak ektiği 400-500 dönüme ulaştık. Artı Bilecik 2 bin dönüme çıktı, tohumu bizden almak suretiyle. Yani Iza’nın uzun yıllar hayatiyetini devam ettirmesi yönünde belli bir yere vardık. Bilimsel anlamda 7 projeyi üniversitemizin desteği ile tamamladık. 10-12 tane uluslararası makaleyi sunduk, yayınlandı. Geçen hafta Zuhal Hocamla 25-ekmek 25 ürün diye bir Iza kitabı yapar mıyız diye konuştuk. Gördüğümüz sonuç bu 1 haftalık bir planlamanın sonucu tabii ki burada Barış Ustamızın büyük emeği var. Fırın atölyesinde çalışma şekli inanılmaz hızlı. İnanılmaz hızda mükemmel ürünler yapıldı bu 2 günde. Atölyesinde, misafirhanelerinde ve bu hizmetinden çok yararlandığımız, bize harika bir ev sahipliği yapan İzzet Baysal Abant Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi kurumuna ve Müdürü Ayhan Vural Bey’e teşekkür ediyoruz.”diye ifade etti.

“Üniversitemiz 200 Bin Üzerinde Destek Vermiş Bu Projelerine.”

Bolu Abant izzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı konuşmasında; “Değerli hocalarımıza bu yaptıkları çalışmalardan dolayı teşekkür ediyorum. Hocamız bana bazı bilgiler verdi. Mevcut protokolün son aşamasına geldiğini ve tekrarlanacağından bahsetti. O aşamada hedeflerin çoğunun tutturulduğundan bahsetti. Üniversitemiz 200 bin üzerinde destek vermiş bu projelerine. Yayınları var, tescil için başvurulmuş. Bizim açımızdan birçok şeyin tamamlandığını gösteriyor, belediye tarafından da yol aldıklarını söylediler. Bu tadılacak olan ürünler işte bunun bir çıktısı. Tabi Iza buğdayı aslında Bolu sınırlarını da aştı. Konya’da tanıdığım dostum 30 dönüm kendisi ekmiş. Oldukça başarılı bir ekimdi dedi ve bunu artıracağını söylemişti. Tohumluk buğdayı alıp diğer arkadaşlarının da ekeceğini bahsetmişti, hakikaten bu Türkiye’nin buğdayı, Anadolu’nun buğdayı.”diye ifade etti.   

“Bu Yıl Zannediyorum 800 Dönümü Bulacak Bizim Sözleşmeli Iza Tarımımız.”

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan Konuşmasında, “Nusret Hocam güzel özetledi. Iza ile ilgili kendisinin ve ekibinin çok ciddi çalışmaları var, uzun süredir devam eden. Bolu Belediyesi olarak bizden önce başlatılmış bir faaliyet vardı, bizde bunu yaygınlaştırmak istiyoruz demiştim. Bu konuda da adımlar atıyoruz. Nusret Hocam 400-500 dönüm dedi ama bu yıl zannediyorum 800 dönümü bulacak bizim sözleşmeli tarımımız. Biz Bolu Belediyesi’nin şirketi üzerinden çiftçimizle anlaşıyoruz. Alım garantisi vermek suretiyle Iza ekimini artırmaya gayret ediyoruz. Tabi Iza ile ilgili yapılmış bilimsel araştırmalar da var, işte hocamız başta olmak üzere. Yapılmış tahliller var, sonuçları oldukça iyi. Bunu artık farklı ürünlerde de deneyelim istedik. Barış Ustamız da bu konuda yoğun bir çalışma yapmış, kendisine çok teşekkür ediyoruz. İnşallah el ele vererek Iza’yı tanıtacağız, bütün Türkiye’ye. Hak ettiği yere gelmesini sağlayacağız. Bolu’yla da özleşmesini, markalaşmasını sağlamaya hep birlikte gayret edeceğiz. Bu konuda bize destek veren değerli hocalarımıza Sayın Rektörümüze, ticaret odamıza çok teşekkür ediyorum. İnşallah bu çalışmalar bundan sonra meyvesini daha fazla vermeye başlayacak.”diye ifade etti.

“Çalışmalarımda Gördüm ki Çok Değişik Çok Güzel Bir Buğdayla Çalışıyorum.”

Türkiye Mutfak Takımı Fırıncı Şefi Barış Dırbalı programdaki konuşmasında; “Ben bir ekmek şefiyim, ekmek ustasıyım ve Boluluyum. Bolu’da bu tür bir ekim yapıldığını duyduğumda, bu tür akademik çalışmalar yapıldığını duyduğumda inanın çok heyecanlandım. Çünkü en başından beri takip ettiğim bir buğday türü daha var, Siyez. Çok az ekimle başlayıp, son üç yıl dünyanın en sağlıklı buğdayı ilan ediliyor Siyez. 2-3 günlük çalışmalarımda gördüm ki çok değişik çok güzel bir buğdayla çalışıyorum. Buğday sağlıklaştıkça yapımı zorlaşır. Ticarette hayatın oksijeni gibidir. İlk başlarda ustalarımız bununla ekmek yapmayı reddedeceklerdir, zorlanacaklar, çalışmayacaklar işte bu anlamda da Zuhal hocamın davetiyle nasıl bir kitap oluşturabiliriz, diğer ustalara örnek teşkil edecek bir şey yapabilir miyiz dedik. Bende seve seve katıldım, güzelde bir şeyler yaptık. İnşallah bundan sonrakilere örnek olur, çoğalarak gider.”diye belirtti.

“Okulumuzda Çalışmalarının Yapılması Bizim İçin Bir Gurur Kaynağı.”

 Bolu İzzet Baysal Abant Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Ayhan Vural okulun atölyelerinde 3 gün boyunca yapılan bu çalışmalarla ilgili bilgi paylaşımında; “Okulumuz ailesi olarak atölye çalışmalarını, özellikle Iza buğdayı, Iza unu ve Iza unuyla yapılan unlu mamullerle ilgili çalışmaları çok önemsiyoruz. Bunları Bolu için ülkemiz için bir milli mesele olarak görüyoruz. 12 bin sene önce ata tohumu olan Iza’nın bugün atölyelerimizde, okulumuzda çalışmalarının yapılması bizim için bir gurur kaynağı. Bu çalışmaların önümüzdeki günlerde de devam etmesini ümit ediyoruz. Öğrencilerimizde her atölyede, Bolu Belediyemiz vasıtasıyla Iza ununu tedarik edeceğiz ve her atölyede 2. Dönem unlu mamuller çalışmaları yapacağız. Yine Iza bulguruyla ilgili menümüze ekleyeceğiz. Iza bulgurunu da milli eğitim ve valiliğimize verdiğimiz yemeklerde 2 haftada bir çıkartacağız. Haber: Fatma Marmara

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: