• resmi ilanlar

SİGORTASIZ İŞÇİ ÇALIŞTIRANLAR DİKKAT

05/11/2020 11:00

Kayıt dışı istihdam konusunda uyardı

Bolu Sosyal Güvenlik İl Müdürü Mehmet Hanefi Taştan, kayıt dışı istihdam konusunda vatandaşları ve işverenleri uyardı. Kayıt dışı istihdam konusunda ciddi ceza işlemlerinin uygulandığını söyleyen Taştan, “Sadece 1 sigortalıyı 1 ay sigortasız çalıştırdığı tespit edilen işverene toplam 11.771 TL idari para cezası uygulanmaktadır. Yapılan tespitte işçinin sigortasız çalıştırıldığı süre 6 ay ise 41.202 TL, 1 yıl ise 76.518 TL idari para cezası uygulanmaktadır” ifadelerini kullandı.

 

Haber: Adnan KARABULUT

 

Bolu Sosyal Güvenlik İl Müdürü Mehmet Hanefi Taştan, kayıt dışı istihdam konusunda vatandaşları ve işverenleri uyardı. Son dönemde kayıt dışı istihdam konusunda Müdürlüğünce yapılan çalışmalar hakkında konuşan Mehmet Hanefi Taştan, “Kayıt dışı istihdam konusu hem vatandaşlarımızın refahına katkısı hem de güçlü ve sürdürülebilir bir ekonomi için son derece önem arz etmektedir.

Konunun önemine binaen, ciddi yasal düzenlemeler yapılmış, ağır idari para cezaları öngörülmüştür.

Her ne kadar ağır idari ceza yaptırımları mevcut olsa da mevcut durumunun iyileştirilmesi için sadece ceza ve yaptırma dayalı çalışmak konuyu çözme kavuşturmada yeterli olmayacaktır. Bunun içim Sosyal Güvenlik Kurumu olarak, kayıt dışı istihdam konusunun paydaşları işçi ve işverenlerimize yönelik rehberlik programı yürütmekte ve bu konuda farkındalık yaratmaya çalışmaktayız.Kayıt dışı istihdama neden olan birçok etkenden bir tanesi de çalışanların ve işverenlerin sosyal güvenlik mevzuatından kaynaklanan hak ve yükümlülüklerini yeterince bilmemeleri ve sosyal güvenliğin önemi konusunda yeterli bilinç seviyesine sahip olmamalarıdır. Bu nedenle, Sosyal Güvenlik Kurumu olarak, rehberlik anlayışını esas alan bir yöntem ile kayıtlı istihdamı teşvik etmeye çalışmaktayız” ifadelerini kullandı.

 

“TÜM ESNAFIMIZA BİLGİLENDİRME MESAJI GÖNDERİLMİŞTİR”

Müdür Taştan, “Kurumun denetim ile temel amacı da işverenlere idari para cezası vererek gelirlerini artırmak değildir. Kurum, esas olarak işverenleri sosyal güvenlik mevzuatı ile ilgili yükümlülükleri konusunda bilgilendirerek, mevzuatın uygulanması aşamasındaki sorunları en aza indirmeye çalışmaktadır. Bu çerçevede çeşitli geçtiğimiz günlerde, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası, Bolu Esnaf Sanatkârlar Odası Birliği, Bolu Muhasebeciler Odası, Bolu Ziraat Odası,Bolu Organize Sanayi Müdürlüğü ziyaret edilmiş bu konuda yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirmelerde bulunulmuştur. Öte yandan yukarı çarşı esnafımız ziyaret edilmiş, kayıt dışı istihdam konusu ve diğer sosyal güvenlik uygulamalarımız hakkında değerlendirilmeler yapılmıştır. Yine pandemi sebebiyle ziyaretlerimiz kısıtlı tutulmuş, bu konuda odalarımız vasıtasıyla hemen hemen tüm esnafımıza bilgilendirme mesajı gönderilmiştir.Bu faaliyetlerde işverenlere veya çalışanlara sosyal güveliğin önemi, kayıt dışı istihdamın olumsuz sonuçları, sosyal güvenlik hak ve yükümlülükleri, uygulanmakta olan sigorta primi teşvikleri, yapılandırma gibi konulara ilişkin bilgilerin verilmesi amaçlanmıştır” şeklinde konuştu.

 

KAYIT DIŞI İSTİHDAMIN İŞÇİLER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ NELERDİR?

Kayıt dışı istihdamın işçiler üzerindeki etkileri hakkında da bilgiler veren Taştan, “Aslında sigortalılığın önemi uzun zamandan beri Kurumumuzca vurgulanmaktadır. Ancak özellikle Covid-19 kaynaklı pandemi neticesinde, sigortalı olarak çalışmanın ne denli önemli olduğu vatandaşlarımız tarafından da doğrudan hissedildi. Bununla birlikte kayıt dışı çalışan bir işçinin kısa ve uzun vadede karşı karşıya kalacağı problemler şöyledir: Kayıt dışı çalışan işçinin emekli olma hakkı yoktur. Çalışamaz yaşa geldiğinde başkalarının yardımına muhtaç olur. Herhangi bir nedenle sakatlanıp çalışamaz duruma gelindiğinde malullük aylığından yararlanılamaz.Hayatlarını kaybetmeleri durumunda geride kalan eş ve çocuklar ölüm aylığı hakkından yararlanamazlar. Genel sağlık sigortası primlerini kendileri ödemek zorunda kalabilirler. Hastalık veya analık durumunda kendisi ve ailesi için istenmeyen durumlarla karşılaşma riski yüksektir.İş kazası ve meslek hastalığına karşı alınması gereken önlemlerden yoksun olarak çalışmak zorunda kalırlar. İş kazası ve meslek hastalığı halinde ise sağlanan haklardan yararlanamama riskleri çok yüksektir. Ücret ve diğer sosyal haklar konusunda Kanunların sağladığı korumadan yoksun olarak daha kötü şartlarda çalışırlar. İhbar ve kıdem tazminatından yoksun kalırlar. Yıllık izin, haftalık izin, doğum izni gibi haklardan faydalanamazlar” dedi.

 

“PRİMLER GECİKME CEZASI VE FAİZİYLE BİRLİKTE TAHSİL EDİLİR”

Kayıt dışı istihdam konusunda işverenlerin yaşayacakları problemleri dile getiren Taştan, “Bu konuda hemen ilk akla gelen denetim ve ceza uygulaması olsa da yürüttüğümüz bilgilendirme ve rehberlik faaliyetleri ile bu konuyu farkındalık yaratarak çözmeye çalışmaktayız. Bununla birlikte işverenlerimizin kayıt dışı biçimde çalışmaları halinde ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalacaklardır. Yapılacak denetimler ve tespitler sonucu yüksek tutarlarda idari para cezası uygulanır. Bunun sonucunda işyerinin kapanması riski de vardır. Sadece 1 sigortalıyı 1 ay sigortasız çalıştırdığı tespit edilen işverene toplam 11.771 TL idari para cezası uygulanmaktadır. Yapılan tespitte işçinin sigortasız çalıştırıldığı süre 6 ay ise 41.202 TL, 1 yıl ise 76.518 TL idari para cezası uygulanmaktadır. Ayrıca bu çalışmalara ait primler gecikme cezası ve faiziyle birlikte tahsil edilir. Bu işyerlerinin yararlanmakta olduğu sigorta prim teşvikleri durdurulur.Yaşanacak iş kazası ve meslek hastalıkları karşısında devlete ve işçilere karşı ağır idari ve adli yükümlülükler doğar.İşyerinde çalışanların verimliliği ve motivasyonu azalır. Ölçek ekonomilerden yararlanılamadığından büyüyemezler, marka oluşturma ve pazarda yer edinme şansları azalır” diye konuştu.

 

ŞİKAYET MEKANİZMALARI NASIL İŞLİYOR?

Kayıt dışını azaltmaya yönelik şikâyet mekanizmaları nasıl işlediği hakkında da açıklamalarda bulunan Müdür Taştan, “Çalışanların çalışmalarının işverenler tarafından bildirilip bildirilmediğini veya hangi kazanç seviyesinden bildirildiğini kısa sürede öğrenebileceği birçok yol vardır. PTT'den alınan e-devlet şifresi ile ‘www.turkiye.gov.tr' adresinden sorgulama yapılabilir. 7 gün 24 saat ‘ALO 170' Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi aranabilir. Telefonun kısa mesaj bölümüne ‘P' boşluk ‘TC Kimlik Numarası' boşluk ‘Aile Sıra Numarası' yazılarak ‘5502'ye bütün operatörlerden kısa mesaj gönderilebilir. Yine il ve ilçelerde bulunan tüm sosyal güvenlik il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezine başvurarak da sigortalı çalıştırılıp çalıştırılmadığı ve hangi kazanç seviyesinden bildirildiği kısa sürede öğrenilebilir.Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi ‘ALO 170'i 7 gün 24 saat arayabilir.En yakın sosyal güvenlik il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezine şikâyetleri iletebilir.

Her türlü istek, şikâyet, ihbar, görüş ve öneriler CİMER yani Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi üzerinden de yapabilir.Tarafımıza iletilen her bir şikâyet ihbar gerekli kontrollerden geçirilerek, kayıt dışı istihdam olup olmadığı denetlenmektedir.Özellikle belirtmek gerekir ki; kayıt dışı istihdam neticesinde toplum olarak bir bedel ödemekteyiz.Kayıt dışı istihdam neticesinde Vergi ve prim kaybına, sosyal güvenlik açığına neden olur.Gelir dağılımının bozulmasına ve kaynak dağılımında etkinliğin bozulmasına neden olur.Ekonomik verilerin güvenilirliğine zarar verir ve ekonomik kararların öngörülen etkileri yaratmasına engel olur” diye açıklamalarını sonlandırdı.

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: