
Bolu Milletvekili İsmail Akgül'ün, Büyüksu Deresi'nde yaşanan kirlilikle ilgili 10 Nisan 2025 tarihinde verdiği yazılı soru önergesine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum yanıt verdi.
Bakan Kurum, “Gerekli izinleri almadan atık su deşarjı yapan işletmelere toplam 23 milyon 120 bin 331 TL idari para cezası uygulanmıştır.” ifadelerini kullandı.
“ATIK SU DEŞARJI YAPAN İŞLETMELERE CEZAİ İŞLEM UYGULANDI”
İsmail Akgül, TBMM Başkanlığı'na sunduğu önergesinde, Bolu'daki Büyüksu Deresi'nde sanayi ve evsel atık kaynaklı kirliliğin arttığını, çevre felaketi boyutuna ulaştığını ve halk sağlığını tehdit ettiğini belirtti.
Akgül, “Bolu Belediyesi'ne ait arıtma tesisinin yeterli çalışmadığı, ceza uygulamalarının caydırıcı olup olmadığı” gibi konularda bilgi talep etti.
Bakan Kurum ise verdiği yanıtta, Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği çerçevesinde yapılan denetimlerde sınır değerleri aşan deşarjların tespit edildiğini belirterek, “Atıksu deşarjı yapan, çevre izinleri olmadan alıcı ortama deşarj gerçekleştiren ve sürekli atıksu izleme sistemlerini kurmayan işletmelere toplam 23 milyon 120 bin 331 TL tutarında idari yaptırım uygulanmıştır.” ifadelerini kullandı.
“BOLU BELEDİYESİ'NE AİT TESİSİN KAPASİTE ARTIRIMI PLANLANDI”
Bakanlık cevabında, Bolu Belediyesi'ne ait atıksu arıtma tesisinin kapasitesinin artırılmasına yönelik çalışmaların sürdüğü bilgisi de yer aldı.
Kurum, “Bolu (Merkez) Atıksu Arıtma Tesisi Revize ve Kapasite Artışı Kesin Projesi'nin ihalesi 10 Nisan 2025 tarihinde yapılmış, proje 210 gün içinde tamamlanmak üzere yüklenici firmaya teslim edilmiştir.” dedi.
Bakanlık, tesisin kapasitesinin artırılmasına yönelik teknik çalışmaların devam ettiğini ve Büyüksu Deresi'ne atıksu deşarjı yapan işletmelerin de arıtma tesisi bulunmadığını bildirdi.
“7/24 ÇEVRİMİÇİ İZLEME SİSTEMİ DEVREDE”
Kurum, Bolu Belediyesi'nin tesisine ilişkin yapılan denetimlerle ilgili olarak, “Valilik koordinasyonunda, Bolu Belediyesi'nin atıksu arıtma tesisinin etkin çalıştırılması ve kapasite artırımı amacıyla komisyon kurulmuş, Mahalli Çevre Kurulu kararı doğrultusunda tesislerin her birine münferit arıtma tesisi kurulması sağlanmıştır.” ifadelerini kullandı. Ayrıca tesislerde Sürekli Atıksu İzleme Sistemi'nin (SAİS) devreye alındığını belirten Kurum, “Tesisler 7/24 esasına göre çevrimiçi olarak izlenmeye başlanmıştır.” bilgisini paylaştı.
“KİRLİLİK DENETİMLERİ ARALIKSIZ SÜRECEK”
Bakanlık açıklamasında, Bolu'daki su kaynaklarının korunması amacıyla yürütülen denetimlerin süreceği vurgulandı.
Kurum, “Bakanlığımız çevre izin şartlarını sağlamayan hiçbir tesisin faaliyet göstermesine müsaade etmeyecektir. Halk sağlığının korunması, çevre kalitesinin iyileştirilmesi ve doğal kaynakların sürdürülebilirliği için denetimler devam edecektir.” dedi.
Bolu Nabız Gazetesi






























Fuat Bayramoğlu
LİDERİ YENMEK, GALİBİYETLERİN EN GÜZELİ
Fatma Marmara
CUMHURİYETİMİZİN 100. YILI KUTLU OLSUN
Mehmet İşgörücü
YÜZÜNCÜ YILDA BOLU’DA TİYATRO
Ayşe KUDU
BİLİNÇALTIMIZIN TRAFİK HALİ
Duygu Güler
HOŞGELDİN ATAM
Hikmet Baydar
DÖVİZDE SON DURUM..
Tahir Semih Özçelik
VİZYON VE İNOVASYON
Rahmi Tamer Özçelik
PİŞMANLIK
Genc-i Nihan
GLOBALLEŞEN DÜNYADA NORMALLEŞEN TERİM ‘FAİZ’
Ekrem Çetinkaya
YATA YATA
Fevzi Saçlı
ÇÖPE ATILMA KORKUSU SARDI BENİ
Kemal Bilsel Sarısözen
MAKULU GÖREMEYEN DÜŞÜNCENİN,NE ÖNÜNDEN, NE DE ARKASINDAN GİDİLİR
Mehmet Korkusuz
KORKUSUZ YORUM
Fatma Kubilay
TÜRKMENLER’İ YALNIZ BIRAKMAYALIM….
M. Cengiz Poyraz
MİRAP MI, SAHNE Mİ? CÜBBE Mİ, KOSTÜM MÜ ?
Ebru Eyvazoğlu
AK PARTİ, CEMAAT VE BİZ
Dr.Ahsen SAÇLI
ENERJİDE TOPLUMSAL MALİYET
Murat Çelik
Bolu’nun şovmen vekilleri!