• resmi ilanlar
Fatma Marmara [email protected]

ARTIK FARKINA VARABİLMELİYİZ

21.12.2015 00:00:09

Sağlıklı bir şekilde gelişip, yaşayabilmemiz için vücudumuza gerekli temel ihtiyaç maddelerini, besinleri hayvanlardan, bitkilerden sağlamaktayız.  

İnsanlar bu gereksinmelerini karşılayabilmek için hayvanları yetiştirip üretmişler, diğer yandan ekip biçerek ve elde ettiği tohumlarıyla tekrar yeni fidanlar yetiştirip bu döngüyü oluşturmuşlardır.

Önceleri yiyecekler takasla el değiştirirken, sonraları paranın da devreye girmesi ile ticari bir unsur halini almıştır. Hatta bu durum günümüzde, gıda savaşlarına dönüşmüş ve besinlerde insanların elinde bu savaşın silahları olmuştur. İhtiyaç olan bu gıdaları ve besin kaynaklarını ellerinde tutarak, insanları da kendilerine bağımlı hale getirmişlerdir.

Yine artan nüfusla beraber; ekilen alanların ve en verimli toprakların, bina dikilen araziler, yerleşim yerleri haline getirilmesi de üretilen besinlerin azalmasında önemli bir etkendir.

Çöpe atılan ya da çürütülerek israf edilen gıdalarda bir başka boyut oluşturmaktadır.

Bu gün dünyada 450 milyon insan yetersiz beslenmekte ya da açlıkla savaşmaktadır. Buna bağlı her yıl bir öncekine göre, hastalıklarda ve ölüm oranlarında önemli bir artış kaydedilmiştir.

Özellikle ülkemizde merdiven altlarında üretilen, kaçak yollarla yurdumuza sokulan yiyecekler, sağlığımız için son derece zararlı katkı maddeleri içeren besinler, açıkta satılan ürünler, genetiği ile oynanmış GDO’lu gıdalar da hayatımızı çok büyük risk altına almaktadır.

Bilinçsizce kullanılan hormonlu gübreler ve zirai ilaçlarla üretilen ürünlerimiz, gelişmiş ülkelerden gıda güvenliği ve kalite standartlarına uygun değildir diye geri dönerken, kendi pazarlarımızda rahatlıkla satılıp, sofralarımızda ki yerini de çoktan almıştır.

Fazla ürün, bol para, uygun fiyat anlayışı ile halk olarak ne yediğimizi ya da ne yedirildiğini düşünemez duruma geldik. Bu savaş yüzünden, etik olan davranışlar yitirildi.

Kendi kendimize yeterken, hatta fazlasını dışarıya satarken, şimdi kendimiz ne olduğunu ve ne şekilde yetiştirildiğini bilmediğimiz ürünleri alır hale geldik. Hazır almanın üretmekten daha kolay olduğunu gördük.

Artık sağlığımızın ne şekilde bir risk altında olduğunu fark etmeliyiz.

Çekirdeksiz içi boş kabak, biber ve domateslerin, süngerimsi çekirdeksiz patlıcanların, karpuzların, şekilsiz yumrulardan oluşmuş kararmış patateslerin hormonlu olduğunu düşünmeliyiz.

Atalarımızdan kıyıda köşede kalmışsa eğer, o tohumlara sahip çıkarak yeniden üretmeliyiz. Önceden olduğu gibi doğal yollarla, doğal gübrelerle ürünlerimizi yetiştirmeliyiz.

Toprağımıza, ormanlarımıza, suyumuza sahip çıkmalıyız ki bizden sonraki nesillerimiz hiç değilse sağlıklı bir halde ve yaşanabilir bir dünyada olsunlar.

Sevgi ve saygılarımla…

Fatma Marmara

 

 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Yazarın son yazıları

Yazarın TÜM YAZILARI

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: