• resmi ilanlar
Fatma Marmara [email protected]

ONUN HİKÂYESİ

17.04.2016 11:00:03

1.Bölüm

Bahar gelmiş her yer renkli çiçeklerle bezenmişti. Tabiat uyanmış, tüm canlılar etrafta yiyecek toplama telaşına düşmüştü bile. Kovanından başını uzatıp, etrafına bakındı minik bal arısı.

“Harika bir bahar sabahı, pırıl pırıl hava, bugün vadide ki tüm çiçekleri dolaşmak istiyorum” diyerek derin bir nefes çekti içine. 

Yaşadıkları kovan; bitki örtüsünden zengin, tertemiz havanın olduğu, nemsiz olan bu vadinin en güzel yerindeydi. Yakınlarında yeterli ve sürekli suya ulaşabilecekleri alanlarda vardı. Arka taraflarında ağaçlarla kaplı ormanlık bir alan olduğundan ve kovanları buradaki en güzel ağaçta, yerden de yüksekte bulunduğundan yağmur, rüzgâr, aşırı sıcak ve soğuk gibi etkenler onları etkilemiyordu.

Kendi gibi çalışkan olan işçi arı arkadaşları kovandaki bütün işleri üstlenmişlerdi. Kovanlarını da mantar, virüs ve bakteriyel hastalıklar oluşmasın diye iyice temizlemişlerdi.

İşçi arıların, iç organlarında bulunan balmumu bezleri günler önceden kalınlaşmış, mum salgılama yeteneğini kazanmış, kovandaki arılar zincirleme birbirine tutunarak sızdırma hareketleriyle balmumu  yapmışlardı. Sıvı olarak salgıladıkları mumlar, mum ceplerinde katılaşarak küçük pulcuklar halini almıştı. Ayaklarının yardımıyla ağızlarına götürdükleri balmumu pulcuklarını orada yumuşatarak yoğurmuşlar ve böylece petek gözlerinin yapımında kullanılmışlardı.

Artık petekler tamamdı ve birçok peteğe de kraliçe arının yumurtaları yerleştirilmişti. Genç işçi arıların yutak üstü salgı bezlerinden salgıladıkları arı sütü ile larvaların gelişmesi için bu peteklerde kaplanmıştı.

Çok çalışmaları gerekiyordu. Görevlerinden biride asla bozulmayan bal için çiçeklerden polen toplamaktı. Bir kiloluk bir balın yapılabilmesi için, kovandaki toplayıcı arıların dört milyondan fazla çiçekten bitki özü toplamaları gerekiyordu. Kovandaki bir adet peteği doldurabilmek için yaklaşık 100 milyon kadar çiçeğin nektarını emmek de buna dâhildi tabi.

Ayrıca petekler kış için tamamen dolması gerekiyordu.

“Kraliçemizin, dünyaya yeni gelecek yavruların ve kovanda kalan diğer erkek arılarla, işçi arıların beslenmeleri bizim getirdiğimiz polenlere bağlı” diye düşündü minik bal arısı.

Kraliçenin 70 milyon civarı sperm toplaması gerekiyordu ve bunun için çok iyi beslenmeliydi. Çiftleşmeden sonra erkek arılar ölüyordu ama yerine larva dönemini tamamlayıp çıkan yeni erkek arılar alıyordu. Erkek arılarında iyi beslenmesi lazımdı. Soylarının devam ettirecek yeni sağlıklı, zeki yavrular için bu gerekliydi. Zeki ve sağlıklı yavrular için çok iyi beslenme ve kuluçka sıcaklığı önemliydi ama kalıtımında etkisi vardı.

Ogün sabah erkenden devriyeye çıkan toplayıcı arılar, tepinerek yaptığı danslarıyla balmumlarını titreşime geçirmiş ve mesajı ”koridor telsizi” aracılığıyla uzaktaki toplayıcılara da iletmişti. Böylece bugün gidilecek çiçeklerde belirlenmişti.

Devam edecek

 

 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Yazarın son yazıları

Yazarın TÜM YAZILARI

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: