• resmi ilanlar
Fatma Marmara [email protected]

TARİHİ DEĞİŞTİREN BÜYÜK ÂLİM

30.05.2016 00:00:02

 

 

Doyduğun yer değişebilir; zaman ve şartlar içinde ama doğduğun, gözünü dünyaya açtığın yer, yüreğinde bir sevda olur, uzaktaysan tüter burnunda da buram, buram. Bizim gibi yakında olanlar şanslı, özlediğin de gidip görüverirsin hemen.

Bir de benim ilçemde olduğu gibi manevi değerleri olunca, daha da bir başkalaşıverir doğduğun yerler. Tarihi dokusu yaşanmışlıkları, kültürünün yanı sıra, orada yatan zatları daha da bir anlam yükler, manevi değer katar, şirin Göynük’ün zenginliğine.

Bunlardan biridir, 557 yıl önce 16 Şubatta vefat eden Akşemseddin Hazretleri.

1389 yılında Şam da doğmuştur. Asıl adı Şeyh Muhammed Şemseddin Bin Hamza dır.Hazret-i Ebûbekir’in oğlu Şehâbüddin Sühreverdi’nin torunudur. Babası Şeyh Hamza (Kurtboğan adıyla anılan, meşhur zat) âlim biridir.

Saçının, sakalının, yüzünün ak olması ve beyaz elbiseler giymesinden dolayı,  Akşemseddin (Akşeyh)  adıyla anılmıştır, Muhammet Şemseddin. Küçük yaşlardan itibaren başta İslami ilimler olmak üzere, tıp, eczacılık, astronomi, biyoloji ve matematik eğitimleri de almış ve zamanın ünlü âlimlerinden olmuştur.

Osmanlı medreselerinde müderrislik yaparak yüzlerce öğrenci yetiştirmiştir. İyi bir âlimdir fakat varlığın sırrına ermek ister, bunun içinde iyi bir mürşit den eğitim almalıdır. Rüyasında, boğazına zincir takarak çeken Hacı Bayram Veli ye talebe olur. Zamanla da en değerli öğrencileri arasında yer alır. Hatta vasiyeti üzerine hocasının cenazesini yıkayıp, namazını da kıldırmıştır.

14 asır önce peygamberimizin (s.a.s.) vermiş olduğu müjde de;  

Konstantini’ye bir gün feth olunacaktır. Onu feth eden asker ne büyük bir asker, onu fetheden kumandan ne büyük bir kumandandır  " diye buyurmuştur.

Bir gün II. Murat han, Hacı Bayram veli yi ziyareti sırasında, Kostantine’yi almak istediğini söyler ve akıl danışır. Hacı Bayram Veli

“sultanım, fetih beşikteki Mehmet ile bizim şu köseye nasip olur, ben dahi o günü göremem “ der.

Akşemseddin Hazretleri, II. Murat’ın emri ile Fatih Sultan Mehmet’e hoca tayin edilir ve onu büyük bir devlet adamı olarak yetiştirir. 1453 yılında talebesi Fatih’e Kostantine’yi alma zamanının geldiğini söylemiştir. Fetih gününü de secde de gözyaşları içinde görmüş ve Fatih’e müjdelemiştir. Fetih sırasında, Hazret-i Eyyüb el Ensari’nin kabrini bularak orduya da büyük manevi bir moral sağlamıştır.

Mikrobu ilk bulan, karantinaya alma gerekliliğini ilk anlatan ve kanseri de ilk tanımlayan yine Akşemseddin Hazretleridir.

Saraydan sık sık ayrılıp hocasının yanına gelen ve beni de dervişleriniz arasına alın, diyen Fatih’e

“Osman oğullarının dervişe değil sultana ihtiyacı var” diye bildirmiştir.

Gelmelerinin sıklığı kesilmeyen ve aklı dergâhta kalan Fatih sultan Mehmet’i bu durumda daha fazla tutmamak adına, oradan ayrılarak gelir Göynük’e yerleşir.

Kalan ömrünü burada ibadet ederek, ders vererek ve fakir hastaları tedavi ederek geçirir. 1459 yılında Göynük’te vefat eder.

Sevgi ve saygılarımla…

Fatma Marmara

 

 

YORUMLAR  (Toplam 1 yorum)

  • Selahattin Ertugrul  (30.05.2016 20:19:22)

    Kalemine Ağzina sağlık çok güzel anlatmissin.Başarıların daim olsun

  • Yorum yazın!
     1250 karakter yazabilirsiniz

    Yazarın son yazıları

    Yazarın TÜM YAZILARI

    Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: